Çaydaki büyük tehlike!

Güncelleme Tarihi:

Çaydaki büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 10:14

Ankara Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre çay, şekerle tüketildiğinde koladan daha zararlı hale geliyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre şekerli çayın obezite üzerindeki etkisi ortaya çıktı. Bunun yanısıra diğer gazlı içeceklerin ve yemek alışkanlıklarının da incelendiği araştırmada en çok obezite riski taşıyan yiyecek ve içecekler belirlendi.

Şaşırtıcı sonuç ise şekerli çay içen çocuk yüzdesinin gazlı içecek içen çocuk yüzdesine oranla çok daha fazla olduğu ve şekerli çayın obeziteyi daha fazla tetiklediği ortaya çıktı.

Çaydaki büyük tehlike
'Kaçak çay içerek farkında olmadan sağlığımıza zarar veriyoruz'

YANLIŞ DEMLENEN ÇAYA DİKKAT!
Çay yanlış demlenir ve yüksek ısıya maruz kalırsa sağlığa zarar veriyor.
Bugün Gazetesi'nden Serda Kıvılcım'ın haberine göre, Prof. Be­kir Bü­kün, ça­yın içe­ri­sin­de te­in ve ta­nen­ler içe­ren bir bit­ki ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, bu te­in ve ta­nen­le­rin bit­ki­le­rin ken­di­le­ri­ni ko­ru­mak ama­cıy­la sal­gı­la­mış ol­duk­la­rı bileşik­ler ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti.

Çaydaki büyük tehlike


ISI­YA DİK­KAT
Ça­yın uy­gun bir yön­tem­le pi­şi­ril­me­me­si­nin bu bi­le­şik­le­ri ak­tif­leş­tir­di­ği­ne işa­ret eden Bü­kün, bu du­ru­mun­da kan­se­re va­ra­bi­le­cek za­rar­lar oluş­tu­ra­cak olum­suz du­rum­la­ra yol aç­tı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Bü­kün, bu­nun önü­ne ge­çe­bil­mek için ça­yı dem­ler­ken bu bi­le­şik­le­rin ak­tif ha­le gel­me­si­ni en­gel­le­ye­cek ısı de­re­ce­sin­de tu­tul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti.

Haberin Devamı

ACI İSE İÇ­ME­YİN
Ca­fe­ler­de çay içer­ken, yük­sek ısı­ya ma­ruz ka­lıp kal­ma­dı­ğı­nı ta­dın­dan an­la­şı­la­bi­le­ce­ği­ne işa­ret eden Prof. Bü­kün, "Ba­yat ya da ta­nen­le­rin ak­tif ha­le gel­di­ği çay­lar ağız­da acı bir tat bı­ra­kır. Çay içer­ken mut­lak su­ret­le ta­ze dem­len­miş olma­sı­na da dik­kat et­me­li­yiz" de­di.

SO­ĞUK SU İLA­VE EDİN
Ta­nen­le­rin ak­tif ha­le gel­me­me­si için ça­yın mut­lak su­ret­le kay­na­tıl­ma­dan sa­de­ce sı­cak su ile dem­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni an­la­tan Bü­kün, "Çok­ça ya­pı­lan bir yan­lış var. Ge­nel­de üst­te­ki dem­li­ğe ku­ru ça­yı bı­ra­kıp, alt­ta­ki dem­lik­te su­yu kaynatı­yo­ruz.

Çaydaki büyük tehlike

Bu çok yan­lış bir du­rum ve ya­pıl­ma­ma­lı. Eğer ya­pı­la­cak­sa da ku­ru ça­yı bı­rak­tı­ğı­mız dem­li­ğe bi­raz so­ğuk su ila­ve et­me­li­yiz. Da­ha son­ra alt­ta­ki çay­dan­lık­ta­ki su kay­na­yın­ca ça­yın üze­ri­ne ila­ve et­me­li­yiz. Ke­sin­lik­le de ça­yı fo­kur­da­ya­cak de­re­ce­de kay­nat­ma­ma­lı­yız" di­ye ko­nuş­tu.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!