Güncelleme Tarihi:
Rus gümüşçülüğü, elişçiliği yönünden iki yüzyıl boyunca dünyada liderdi. Gümüşün metalik parıltısı ve renklendirilmiş mine işçiliğiyle ön plana çıkan eserler bugün de en değerli koleksiyonluk parçaları oluşturuyor. Bunun nedeni, tarihi 15-16. yüzyıla kadar giden mineleme teknikleri. O dönemde ince gümüş tellerin parçalar üzerine lehimlenmesinin ardından her bir cloisson (hücre) değişik bir renkle dolduruluyor ve fırınlanıyordu. Rus ustaların geliştirdiği ileri teknikle eserler yarı-geçirgen bir görüntüye sahip oluyordu. 19. yüzyıldaysa dünya, Rus eserlerinin bambaşka bir boyutta tanınmasını sağlayacak bir dâhiyle tanıştı: Carl Fabergé. O dönemde Barok etkisi hâlâ hissedilirken aristokratlar farklı bir estetik anlayış beklentisi içine girdiler. Fabergé de hem kullandığı değerli malzemeler hem de farklı tasarımlarıyla sadece Rusya’daki değil, Avrupa ve Asya’daki aristokratları büyüledi. Rus Çarlık Sarayı’nın özel tasarımcısı Faberge, kuyumculuğunu Paris Dresden, Münih, Berlin, Floransa, Venedik ve Roma kraliyet koleksiyonlarını görerek geliştirdi. Atölyesinde bezeli resim çerçeveleri, şapka iğneleri, gümüş tabak, kase ve tepsiler, biblo, ağızlık, çakılar ve başka birçok aksesuvar 500’e yakın usta tarafından şekillendiriliyordu.
12 KİŞİLİK SET
O dönemde yaÅŸamayıp bu harika eserlerden mahrum kaldığınız için üzülmeyin. 16 Ekim’de Asar-ı Antika’da yapılacak ‘Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’nde Rus gümüş sanatı ve Faberge’in elinden çıkma çok deÄŸerli eserler satışa çıkacak. Faberge imzalı eserler arasında en öne çıkanı, açılış fiyatı 25 bin lira olan gümüş çay servis takımı. Çarlık Dönemi’ne ait, kraliyet ailesi için imal edilen 12 kiÅŸilik takım 76 parçadan oluÅŸuyor: 24 pasta bıçağı, 24 pasta çatalı, 24 çay kaşığı, 2 limon çatalı, 1 ÅŸeker masası ve 1 süzgeç. Takım, orijinal damgalı ahÅŸap kutusunda saklanıyor. Bir diÄŸer dikkat çekici ürün de yine Faberge imzalı gümüş tuvalet takımı. 10 parçalık takımda Faberge 88 damgalı el aynası, saç fırçası, pamukluk, iki adet kremlik, makyaj kutusu, mücevherlik ve elbise fırçası var. Faberge imzalı ürünler dışında müzayedede ayrıca açılış fiyatı 145 bin liraya varan baÅŸka çatal bıçak setleri ve likör takımları da yer alacak.Â
Dior’la konuşun
Dünya Steve Jobs’a ağlarken akıllı telefon dünyasında rekabet yavaşlamıyor! Moda devi Christian Dior, çantalarının içine başka marka girmesin diye kendi akıllı telefonunu yarattı. Tabii herkes için değil... ‘Dior Phone Touch’ adı verilen dokunmatik ekranlı akıllı telefondan yalnızca 99 adet üretildi. Tıpkı diğer moda ürünlerindeki gibi elektronik cihazın yapımında da en pahalı malzemeler kullanıldı: Safir, kristal, altın, pırlanta ve inci. Tüm malzemeler en üst seviyede elişçiliğiyle Dior Phone Touch’da bir araya getirildi. Telefonun teknolojisi de diğer akıllı telefon devleriyle yarışıyor. 3.2 inçlik ekrana sahip telefonda 854x480 piksel çözünürlüklü 5 MB kamera, mikro SD kart deliği ve 3G var. Boyutları Dior’un en küçük el çantalarına bile sığacak ölçülerde tasarlandı ve ağırlığı yalnızca 137 gram. Fiyatı 3 bin 900 Euro’dan başlıyor. Biraz daha hareket katıp pırlantalı versiyonunu tercih ederseniz 85 bin sterlini gözden çıkarmanız gerek.
Rock’n lüks
Önemli iş görüşmelerine giderken giydiğiniz takımın rock’n roll ruhunuzu öldürdüğünden mi şikayetçisiniz? Ralph Lauren sorununuza çözüm olarak tam size göre alışık olmadığınız tarzda kol düğmeleri üretti; küçük beyaz kurukafalar! Fakat bu kurukafalar, bildiğiniz kurukafalara benzemiyor, çeneleri hareket ediyor. Çene açıldığında, gözler de açılıyor ve ortaya muhteşem pırlantalar çıkıyor. Özel kutusunda gelen bu sıradışı kol düğmelerinin fiyatı 9 bin 995 dolar. Eğer bu fiyatı çok bulursanız, gözlerinde pırlanta olmayan kurukafalar da tercih edebilirsiniz: 400 dolar.