Canlı canlı film festivali

Güncelleme Tarihi:

Canlı canlı film festivali
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 14:04

İstanbul 9. AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali bu yıl, merkezi olan İstanbul’dan uzakta yeni merkezler yaratıyor.

Haberin Devamı

Deniz İNCEOĞLU
dinceoglu@hurriyet.com.tr

“!f²: İstanbul’dan Canlı” adını taşıyan yeni oluşumla, festival kapsamında gösterilecek ve bir tema altında toplanılan 5 özel filmi, Türkiye ve komşu coğrafyalardaki izleyicilere de ulaştıracak. Filmler aynı anda Diyarbakır, Batman, Çanakkale, Samsun ve Mersin gibi 12 şehrin yanı sıra, Ramallah (Filistin), Gümrü (Ermenistan) ve Tanca (Fas) şehirlerinde farklı noktalardaki izleyicilerce de izlenebilecek.

Projeyi mümkün kılan yeni dijital teknoloji, altyapısı Amerika’nın saygın sinema sitelerinden biri olan The Auteurs tarafından sağlanıyor. Bu sayede taşıması masraflı, ağır ve pahalı 35mm film ruloları yerine filmler dijital olarak İnternet üzerinden bu şehirlerdeki merkezlere gönderilecek.

Filmler bu şehirlerde !f adına organize olan ortaklar tarafından çoğu sinema olmayan, farklı toplu mekanlarda izlenecek; sanat inisiyatifleri, üniversite sinema kulüpleri, sendikalar ve kültür organizasyonları gibi. Bugün ve yarın gösterilecek filmler Oscar’a koşan Yeraltı Peygamberi (A Prophet), İran’da yasaklı yönetmen Bahman Ghobadi’den Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok, Aptallar Çağı, Bawke & Kış Ülkesi ve O, Bir Çinli olacak. Festivalin bitiminde 21 Şubat’ta Elif Şafak, Bahman Ghobadi ve Paul Miller (DJ Spooky) ile Canlı Web Yayında Kapanış, www.ifistanbul.com adresinden canlı olarak da takip edilebilecek. Konferansta ‘Değişen Coğrafyalar, Yeni Kabileler’ başlığı altında hem uluslararası sinema dünyasının önemli isimleri hem de Elif Şafak, Bahman Ghobadi gibi sanatçılar içinde yaşadığımızın zamanların değişen coğrafyalarını konuşacak. ‘Yeni Biz’ler Hayal Etmek Mümkün Mü’ sorusu masaya yatırılacak. İstanbul’dakiler konuşmayı AFM Beyoğlu Fitaş Sineması’nda ücretsiz izleyebilecek.

Haberin Devamı

İZLEME NOKTALARI

Ayvalık Santimetre Eskişehir Sinema Anadolu; Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Antakya Saklı Ev Kültür Cafe Mersin Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonu Van Eğitim Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen); Van Kadın Derneği Muğla Gümüşlük Akademisi Lokali Diyarbakır Diyarbakır Sanat Merkezi Avrupa Sineması Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Batman Kültür ve Sanat Derneği Çanakkale Yalı Hanı İstasyon Sanat Merkezi; ÇABİSAK Samsun Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezi Sinema Salonu; Toplum Gönüllüleri Vakfı İğne Deliği Gençlik Merkezi Lefkoşa Sidestreets Educational and Cultural Initiatives Alanya Alanya Sinematek Derneği Gümrü (Ermenistan) City Research Center Ramallah (Filistin) Al Kuds University Tanca (Fas) Cinematheque De Tanger.

Haberin Devamı

O, Bir Çinli / She, a Chinese “O”, ya da ismiyle anarsak Mei, Çin’in taşrasında yaşayan ve başka yerlerdeki bambaşka hayatları merak eden genç bir kadındır. Duyduğu bu merak yazgısıyla birleşerek, onu küçük köyünden alıp yollara düşürür. Önce büyük şehre gider, orada aşık olur, sonra da aşkını kaybeder. Ardından Londra’ya, tatsız tutsuz yemeklerin ve tuhaf alışkanlıkların ülkesine doğru devam eder yolculuğu. Ama Mei’nin yolculuğu, bir tür kendini bulma yolculuğudur. 12 bölümden oluşan bir yapı kuran film, kimlik meselesini masaya yatırıp küreselleşen dünyadaki yolculuklara ve yolların doğurduğu hasretlere odaklanarak sınır-aşırı bir öykü anlatıyor. Yönetmen Xiaolu Guo 1973 yılında Çin’de doğdu. İngilizce’ye çevirilen ilk romanı ‘Village of Stone’ 2006 yılında Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok / No One Knows About Persian Cats Film, son dönemde İran’da yaşanan çarpıcı olaylara ve gizliden gizliye giderek büyüyen yeraltı kültürüne farklı bir pencereden bakıyor. Tahran’ın son dönemde patlamakta olan yeraltı müzik dünyasında gezinen film, resmi izin olmadan sadece 17 günde çekilmiş. “Life In Fog” ve “Sarhoş Atlar Zamanı” adlı filmleriyle ülkemizde de ciddi bir hayran kitlesi olan Kürt kökenli İranlı yönetmen Bahman Ghobadi ayrıca festivalin konuğu oldu.

Bawke & Kış Ülkesi / Winterland Kürt asıllı Norveçli yönetmen Hisham Zaman ilk olarak 2005 yılında Bawke adlı kısa filmi ile dünya çapında adını duyurdu. Sınırlar arasında hareket halinde olan köşeye sıkışmış insanların hikayesini anlatmaktaki ustalığı ve hassasiyeti nedeniyle birçok ödüle layık görüldü. Bawke, yüzünü melodrama dönmeden izleyiciyi kalbinden yakalıyor, hiç öğüt vermeye kalkışmadan insanlığın durumuna dair evrensel bir gerçeği göz önüne seriyor ve empati duymamızı sağlıyor. Hisham Zaman, uzun metraj filmi Kış Ülkesi’nde ise, sınırlar arasında sıkışmış insanlık hallerini ince ince işlemeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Aptallar Çağı / Age of Stupid İklim değişikliği üzerine yapılan az sayıdaki belgeselden biri olan Aptallar Çağı, her şeyin sona erdiği bir gelecekten, çağımızın aptallığının kanıtlandığı bir zamandan, bugüne dönüp bakıyor. Pete Postlethwaite bilgisayar ekranı olarak kullandığı kameranın önüne oturmuş, dünyayı nasıl bitirdiğimizle ilgili görüntüler seçip, gelecektekileri aynı hatayı yapmamaları için uyarıyor. Yönetmen Franny Armstrong, iklim değişikliğini, daha çok tüketime odaklanarak anlatıyor. Gelişmiş ülkeler, özellikle Amerika, daha az tükettiği takdirde dünya kaynaklarının ne kadar daha uzun dayanabileceği üzerine çarpıcı rakamlar veriyor. Belgesel, her şey için çok geç olmadan, insanlığa yapılan son bir çağrı niteliğinde.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!