Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2003 01:53
İstanbul Kanatlarımın Altında filmindeki hummalı kızın yaralarını o yaptı. Bir reklam filmi için Haluk Bilginer'in yüzünü kadınlaştırdı. Komser Şekspir'de Okan Bayülgen'in yarık kaşı da onun eseri. Sultans Of The Dance ilk kurulduğunda ekibin makyaj süpervizörüydü. Ajda Pekkan son klibinde fıstık gibi gözüküyorsa bu biraz da onun sayesinde.
Türkiye'nin sayılı plastik makyaj ustalarından Derya Ergün (46) stüdyosunda kozmetik ve plastik makyaj eğitimleri veriyor. Son olarak Magic You / Ney dans gösterisi, Shubuo reklamları ve 'Neredesin Firuze' adlı
sinema filminde makyaj süpervizörü olarak görev alan Derya Ergün, şu anda Türkiye'nin ilk korku filmi olarak lanse edilen, Sinan Çetin'in yönettiği ‘Okul’ filminin plastik makyajlarını yapıyor.
İKİ MİLYARA MESLEK
Yaşlandırıyor, çirkinleştiriyor, canavar haline getiriyor, bir meleğe benzetiyor. Mesleği alaylı olarak öğrenmiş.
‘Ankaralıyım ben. Çocukluğumdan beri sanatçı olmak isterdim. Ankara Devlet Konservatuvarı imtihanlarına girdim, kazanamadım. Ama yılmadım. Konservatuvar’da okuyan insanlarla arkadaşlık kurdum. Onlarla birlikte derslere girmeye başladım. Günün birinde yolum makyaj sınıfına düştü. İşte o an sonsuza kadar o sınıfta öğrenebileceğimi hissettim. Kendimi işin içinde buldum.’
Konservatuvarda öğrendikleri sayesinde 1977 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda makyaj asistanlığına başlamış Ergün. Tiyatro oyunlarındaki karakterleri şekilden şekle sokarken bilgi dağarcığı zenginleşmiş. Ve Ankara ona dar gelmeye başlamış.
‘İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne tayinimi istedim. Operada hayal gücünüzü kullanabiliyorsunuz, orada kendimi çok geliştirdim. Sonra devlet beni yurtdışına staja gönderdi. Stuttgart ve Viyana operalarını gördüm. Almanya, Avusturya, İngiltere'de staj yaptım, seminerlere katıldım. Hálá gidiyorum. Çünkü bu meslek sürekli gelişiyor, değişiyor.’
7 yıl önce İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden emekli olan Derya Ergün 1,5 yıl önce Tuğçe Gengönül ile birlikte açtığı stüdyoda sinema, televizyon ve sahne sanatları alanlarında profesyonel kozmetik ve plastik makyaj eğitimi veriyor.
‘Ressam cansız tuvalin üstünde çalışıyor biz canlı. Aramızdaki tek fark bu. Yeri geliyor vücuda dağ resmi bile yapıyoruz’ diyen Derya Ergün bu yıl Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nde sahne makyajı eğitimi verecek. ‘‘Mimar Sinan'daki dersler geçen sene Bahçeşehir Üniversitesi'nde verdiklerimden farklı olacak. Her ders için bir konu. Örneğin Othello'nun makyajı nasıl yapılır onu öğreteceğim.’’
500 milyona size özel ideal makyajı öğretiyor Derya Ergün Make-up Studio'ya gelenler ne öğreniyor? - Profesyoneller de amatörler de geliyor. Burası makyaj yapmayı öğrenmek isteyen, mesleğini geliştirmek isteyen ya da makyaj uzmanı olmak isteyen herkese açık. Profesyoneller için kurs süremiz üç ay. Üç ayda kel kafa yapımı, yaşlandırma, yanık ve kesik uygulamaları, kurşun deliği, kaş kapatma, kör makyajı, morluk uygulamaları, cilt hastalığı ve cilt yaraları, sakal ve bıyık çalışmaları, yüzde anatomik değişiklikler için burun kemeri ve çene çalışmaları, karakter makyajı, dönem makyajı, tipleme makyajı ve palyaço makyajı öğretiliyor. Üç aylık ücretimiz 2 milyar lira. Kendisi için doğru makyaj tekniklerini öğrenmek isteyen hanımlara bir ay kurs veriyoruz. Onun ücreti de 500 milyon lira.
Bir ayda neler öğretiyorsunuz?
- Öncelikle kişiden bütün makyaj malzemelerini getirip bizim gözümüzün önünde kendine bildiği gibi bir makyaj yapmasını istiyoruz. Neleri doğru neleri yanlış yaptığını ona söylüyoruz. Doğru malzemeleri gösteriyoruz, yanlış malzemeleri birlikte çöpe atıyoruz.
Türk kadını makyaj yapmayı biliyor mu?
- Türk kadını makyaj konusunda çok gelişti. Şimdi her türlü kozmetik ürün var. Ve artık Fashion TV diye bir kanal var. Moda dergilerini de okuyorlar.
Sizce doğru makyaj nasıl olmalı?- Benim bu konuda ilkelerim yok. Göz altına kapatıcı üstüne far gibi kurallarım yok. İnsan içinden geldiği gibi makyaj yapmalı. İsterse gözünün altına far üstüne kapatıcı sürebilir. Önemli olan yakıştırmak ve kendini iyi hissetmek. Makyaj bir modadır. Sezondan sezona değişiyor. Dünyada değişen trendleri makyaj tasarımcıları belirliyor. Bundan sonra biz de makyaj tasarlamak istiyoruz. Yönetmenlerin ‘şöyle makyaj yap’ demesinden bıktık. Photoshop’la mankene makyaj yapacağız. Ve sonra bu makyajı sinemada veya tiyatroda uygulayacağız.
Makyaj yapmanın belli bir sırası var mı?
- Tabii ki. İşe temizlikle başlamak gerekir. Ardından fondöten ve pudra ile cilt pürüzsüz hale getirilmelidir. Fondöten seçimi çok önemlidir. İçinde pembelik ve kızıllık barındıran fondötenlerden uzak durmalısınız. Teninizin renginde ya da bir ton koyusunda fondötenleri seçmelisiniz. Fondöteni elle veya süngerle değil fırçayla yağlı boya gibi sürerseniz çok daha homojen olur. Makyajda kaş ve göz çok önemlidir. Eğer bir kadının kaşında bir asimetri durumu söz konusuysa makyaja başlamadan önce kaşları düzeltmek gerekiyor. Bir kirpik düşükse ve gözü düşük gösteriyorsa kıvrılmalı. Tüm bu düzeltme işlemlerinden sonra sırasıyla far, allık, ruj ve rimel sürülmeli. Makyajın temel taşı rimeldir. Hiçbir şey yapamıyorsanız mutlaka rimel sürün. Çünkü rimel kontrast bir şeydir. Gözünüzün rengini ve ışığını ortaya çıkarır.
Şov dünyası içinde çok iyi makyaj yapıyor diyebileceğiniz ünlüler var mı?
- Ebru Gündeş, Türkan Şoray ve Ajda Pekkan çok güzel makyaj yapıyor. Çünkü bu isimler kendine yakışanı yapıyor. Hülya Avşar'ın tarzını çok seviyorum. Soft bir makyaj yaptığı zaman da yüzünü dövmelerle kedi desenleriyle süslediği zaman da beğeniyorum.