Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2007 02:00
ABD’li Steve Fossett (63) servetini en çılgın rekorları kırmak için harcamaktan kaçınmayan bir maceraperestti. Hayatının son 15 yılını havada, denizde ve karada kırılabilecek en inanılmaz rekorlar için harcadı. Beş alanda 116 dünya rekoru kırdı. Bunların 60’ı hálá kırılabilmiş değil. 1995’ten beri kırdığı rekorlar sayesinde sık sık adını duyduğumuz bu macera tutkunu 3 Eylül Pazartesi gününden beri kayıp.
ABD’nin Denver eyaletinde tek motorlu uçağıyla yaptığı geziden dönmedi. 20 gündür devam eden aramalardan da sonuç alınamadı. Kendi resmi web sitesindeki "Steve oralarda bir yerde" ibaresine karşın Fossett’in hayatından umut kesilmiş gözüküyor. Halbuki bu yılın sonunda karada hız rekoru denemesi yapmaya hazırlanıyordu. İşte 1965’te yolu Türkiye’ye de düşen bu maceracının hayatından kesitler.
Rekorlar uğruna kıyasıya rekabete girdiği İngiliz milyarder Richard Branson bile "Bence o yalnızca bir yarı-insan. Bütün söyleyebileceğim bu," diyerek pes etmişti sonunda. Öyle ya ABD’li girişimci ve maceraperest Steve Fossett’in rekor kırma azmi ve tutkusuyla nasıl baş etsindi? Zaten belki de bunun için Virgin Havayolları’nın kurucusu Branson, bazı rekor denemelerinde Fossett’ın sponsorluğunu üstlendi.
"Dayanıklılığın en uç noktasındaki bir meydan okuma" diye nitelemişti bu tutkusunu. Doğduğu Tennessee eyaletinden ailesiyle beraber Kaliforniya’ya taşınınca bu tutkusu için uygun bir ortam bulmuştu. 12 yaşında Kaliforniya’daki Golden State Dağları’na zorlu tırmanışlar yapıyordu.
Stanford Üniversitesi’ndeki okurken tecrübeli bir dağcı ve izciydi. Tabii bunlarla yetinmedi. Arkadaşlarının şaşkın bakışları altında Alcatraz Cezaevi’ne yüzdü mesela. İki yıl önce kapatılmış cezaevinin bir güvenlik görevlisi kendisini suya itince biraları tekneye dolduran arkadaşları imdadına yetişti. Mezuniyetten sonra gözünü ABD dışına dikti. Avrupa’da üç ay geçirdi 1965 yazında. Eski kıtanın dağlarına tırmandı. Bu arada Stanford Mezunlar Derneği dergisinin yazdığına göre yolu Türkiye’ye de düştü. Çanakkale Boğazı’nı geçti yüzerek.
Ama dünyaya adını duyuran rekorlar kırması için biraz daha beklemesi gerekiyordu. Zengin bir işadamı olana kadar... Stanford ve Georgetown üniversitelerindeki öğrenim hayatından sonra IBM, Deloitte and Touche, Merill Lynch gibi şirketlerde çalıştı. 1980’de güvenlik alanında çalışan kendi firması Marathon Securities’ı kurdu.
BALONLA DA UÇTU DİREKSİYON DA SALLADIAma iş dünyası Fossett’ı hiçbir zaman en zorlu yarışlara katılmaktan alıkoyamadı. Zorlu kış koşullları mı istiyorsunuz? Alın işte Alaska’nın amansız soğuğunda haskilerle yapılan 1800 kilometrelik Iditarod Köpek Yarışı’nı bitirdi. Dağcılık mı diyorsunuz? Yedi kıtanın altısının en yüksek zirvesine ulaştı. Dünyanın en çok dayanıklılık isteyen yarışlarından Ironman Triatlonu’nda yarıştı. Paris-Dakar Rallisi’nde direksiyon salladı.
Son 15 yılda ise rekor denemeleriyle ismi daha çok duyuldu. 1993 ve 2004 arasında 23 dünya rekoru kırdı denizde. Üstelik bunların ikisinde teknesinde yalnız başınaydı. 2004’te dünyanın çevresini 58 gün 9 saatte dolaşarak eski rekoru tam dört gün geliştirdi.
Ama onu en çok meşhur eden, kırdığı rekorların belki de en zorlusu, balonla dünya seyahatiydi. Önceki beş denemesinde Sahra Çölü’ne düşmekten zor kurtulmuş, yakıtı bittiği için yere çakılma tehlikesi atlatmıştı. 2002’de bu kez kendi cebinden harcamak yerine bir sponsor da buldu. 19 Haziran günü 10 katlı bir apartman yüksekliğindeki balonu Spirit of Freedom’la Batı Avustralya’dan havalandı. Sıfırın altındaki soğukla büyük bir mücadele verdi. Geceleri sadece iki saat uyuyup tuvalet ihtiyacını bir kovada giderdi. 3 Temmuz günü Queensland’e indiğinde 13 gün 6 saatle rekoru kırmıştı. İniş sırasında kapsül hariç balonun tümü parçalandı.
Steve Fossett, bu yılın sonunda bu kez karada hız rekoru kırmak için uygun bir alan arıyordu. Belki de dünya rekoru kıramadığı tek alandı. Kim bilir belki bu rekoru da kırmak için ortaya çıkar.
TAM BİR REKOR BAĞIMLISIYDI
Eylül 1985: Fransa ve İngiltere arasındaki Manş Denizi’ni 22 saat 15 dakikada yüzerek geçti.
Şubat 1995: Güney Kore’den Kanada’ya uçarak balonla aralıksız uçma dünya rekorunu kırdı.
18 Haziran-2 Temmuz 2002: Altıncı denemesinde dünyanın çevresini balonla dolaşan ilk kişi oldu. Avustralya’dan başladığı rekor denemesini 13 gün, 12 saat, 16 dakika ve 13 saniyede bitirdi.
Nisan 2004: 12 kişilik bir mürettebatla denizden dünya turu yapma rekorunu tam altı gün farkla kırdı. Fossett’in rekoru 58 gün, 9 gün, 32 dakika ve 45 saniyeydi.
Mart 2005: Hiç yakıt ikmalı yapmadan ve yere inmeden uçakla dünya turu yapan ilk kişi oldu. 67 saatlik denemesinde 40 bin km kat etti.
Ağustos 2006: Ko-pilotuyla birlikte Güney Amerika’daki Ant Dağları üzerinde 15.444.52 metreye çıkarak planörle irtifa rekorunu kırdı.