By-pass’lılara kalp yogası

Güncelleme Tarihi:

By-pass’lılara kalp yogası
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2005 00:09

Amerika’da yapılan araştırmalar, yogaya başlayan kalp hastalarının damar fonksiyonlarında yüzde 70 iyileşme sağlandığını ortaya çıkardı. Yoganın stresi azaltıp, doğru nefes alma teknikleriyle iyileştirmeyi hızlandırma özelliğinden yararlanmak isteyen Dr. Neslihan İskit ve Prof. Dr. Bingür Sönmez, by-pass’lı hastalarını yogayla tanıştırıyor.

Kimi yogayı daha önce bir yerlerden duymuş, kimi ne olduğunu bile bilmiyor. Ama ameliyatlarını yapan kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in ‘Haydi yogaya’ çağrısına kulak vermişler.

Şimdilik sandalyelerin üzerinde yapıyorlar söylenenleri. Ama yakında yerde yapmaya başlayacaklar.

Ücretsiz verilen programın hedefi, ameliyattan bir ay sonra hastaları kalp yogası programına almak. Üç ayda, haftada iki gün, ikişer saat yoganın temel prensiplerini öğretmek... Yogayla kan basınçlarını ve nabız sayılarını düşürmek.

BİR AN ÖNCE İŞBAŞI

Prof. Dr. Bingür Sönmez, by-pass hastalarının bir an önce ameliyat olup işlerinin başına dönme kaygısı taşıdıklarını ve ameliyat sonrası gerekli olan rehabilitasyon programına katılmak istemediklerini söylüyor. Hastanenin sunduğu fiziksel ve psikolojik rehabilitasyon destiğini talep edenlerin azlığı üzerine yoga programına yöneldiklerini belirtiyor:

‘ABD’de yapılan araştırmalar, yoga ve meditasyon programı sonrası sağlıklı bireylerin damar fonksiyonlarının yüzde 17 oranında geliştiğini gösterdi. Kalp hastalarında gelişimin yüzde 70’i bulduğu saptandı. Yoga yapanlarda kan yağları ve tansiyon daha az ilaçla kontrol altına alınabiliyor. Şekerleri güvenli sınırlara çekilebiliyor. Kalp ritim ilaçlarını kullanmayı bırakanlar dahi oluyor.’

Dört yıldır yogayla uğraşan, ABD’ye giderek kalp yogasıyla ilgili eğitimler alan Dr. Neslihan İskit, ‘Yoga ile hastalarımıza stresle başa çıkmayı öğretmeyi hedefliyoruz’ diyor.

Stres azalınca, kalbin ve damarların en büyük düşmanı adrenalin hormonunun salgılanması da azalıyor. Yogaya doğru nefes alma eğitimiyle başlanıyor. Hastalar ameliyat kesisi nedeniyle derin nefes almaktan çekiniyor. Derin nefes almama iyileşme dönemlerini olumsuz etkiliyor.

Doğru nefesten sonra öğretilen gevşeme tekniği. Yoga programı, diyet ve meditasyonla da desteklenecek. Program öncesi hastaların kan basıncı ve kan değerlerine bakılacak. Üç ay sonra aynı testlerle tekrarlanarak etkisi ölçülecek.

Prof. Dr. Sönmez’in hastalardan 10 isteği

n Sigara içmeyin, dumanlı ortamda bulunmayın.

n Düzenli olarak kardiyoloğun kontrolüne girin.

n Tedaviniz ilaç, balon veya ameliyat olabilir. Uzun dönem sonuçlarını doktorunuzla tartışın.

n Abartılmış fizik aktivitelerden kaçının, bir kardiyak rehabilitasyon programına başlayın.

n Seks konusunda sevgilinizi değil eşinizi, otel odasını değil evinizi tercih edin.

n Özellikle yüksek tansiyon ilaçlarınızın yedeğini bulundurun.

n Kan yağlarınızı üç ayda bir kontrol ettirerek tahlil raporunda yazan normal sınırının altında tutun.

n Kan yağlarınızı kontrol için diyet yetmediğinde ilaç kullanın.

n Aile ve sosyal yaşamınızı bir kez daha gözden geçirip hayatınızdaki olumsuzlukları en aza indirin.

n Hastalığınız için ailenizi ve çevrenizi suçlamayın, sorunlarınız için bir Liyezon Psikiyatri uzmanından yardım alın.

Sıra Uludağ’da kayak şöleninde

Ameliyat ettiği hastaları Club By-pass çatısı altında toplayan Prof. Dr. Sönmez, hastaları motive etmek için şimdiye kadar çeşitli aktiviteler programladı. ‘Adalara Sağlık Yürüyüşleri’, ‘Asya’dan Avrupa’ya By-pass’-(Boğaziçi Köprüsü’nde yürüyüş), Ağrı Dağı’na By-pass (tırmanma) aktivitelerinden sonra yogayı programına aldı. 19 Mart Cumartesi günü ise Uludağ’da yine hastaları için By-pass’lılar Kayak Şöleni düzenliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!