Cahit AKYOL cakyol@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 00:00
Şarkıcıların, folklor gruplarının ve heykel sanatçılarının katılacağı Büyükçekmece Festivali bugün başlıyor. Öncelikle uluslararası bir folklor festivali olarak tanınan bu şenliğe, heykel sanatçıları da renk katıyor. Çünkü festival boyunca yaptıkları eserleri Büyükçekmece’de bırakıyorlar.
İstanbul Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nin bu yıl 9’ncusu yapılıyor. UNESCO’ya bağlı Festivaller Birliği’nin (CIOFF) listesinde yer alan festival, bugün başlıyor, 12 Temmuz’a kadar sürecek. Festivale 23 ülkeden 500’e yakın sanatçının gelmesi bekleniyor. Yarın saat 13.00’de Taksim Meydanı’nda, saat 18.30’da ise Büyükçekmece’de katılan ülkelerin kortej yürüyüşleri yapılacak. Festivalin sergileri de pazartesi günü açılacak. Aynı gün tarihi köprüde kokteyl düzenlenecek, halk oyunları grupları gösteriler yapacak.
Kapanış ise Kültür Park içindeki Kemal Sunal Amfitiyatrosu’nda olacak. Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’nda dereceye giren ekiplere ödülleri verildikten sonra havai fişek gösterisi yapılacak. Ödül töreni öncesi halk dansları özel gösterisi de izlenebilir.
FESTİVALLER BİRLİĞİNE TEK ÜYE
Festivale gelen konukların ülkelerine mutlu dönüp fahri Türk elçisi olmaları için çalışacaklarını söylüyor Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün. Ayrıca Türkiye’den Uluslararası Festivaller Birliği’ne bağlı olan tek festivalin de bu olduğunu sözlerine ekliyor: "Bizim en büyük hedefimiz, ülkemize gelecek yabancı konukların Türkiye’yi en iyi şekilde tanımasını sağlamak. Onlar burada ülkemizi ne kadar iyi tanır ve ne kadar çok mutlu olurlarsa, kendi ülkelerine döndükleri zaman, gördüklerini o kadar iyi tanıtırlar. Bizim hedefimiz de yabancı konuklarımızın ülkemizden ayrıldıktan sonra kendi ülkelerinde Türkiye’nin birer fahri elçileri olmaları." Yabancı konuklar, gündüz boş zamanlarında İstanbul ve Büyükçekmece’yi gezecekler.
HEYKEL SANATÇILARI DA GELİYOR
Büyükçekmece 9. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen Heykel Sempozyumu için bu yıl yine ünlü heykeltıraşlar ülkemizde buluyor. Son zamanlarda Türkiye’de bu tür heykel sempozyumları artıyor. Böylece bir sempozyuma katılanlar, festival boyunca birer heykel yapıyor, eseri daha sonra kendilerini çağıran kuruma bırakıyorlar. Böylece zamanla bir açıkhava heykel müzesi ortaya çıkıyor.
Büyükçekmece sahiline kurulan dev heykeltıraş atölyesinde, İtalya, İspanya, Rusya ve Çin’den gelecek heykeltıraşlar her yılın aksine, bu yıl mermer yerine çelik malzeme kullanacak. Yapılan heykeller Büyükçekmece Albatros’ta bulunan Heykel Park’ta sergilenecek.
KERVANSARAYDA EV YEMEKLERİ
Festivalin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri de Türk Yemekleri Tanıtımı olacak. 500’ün üzerinde Büyükçekmeceli ev kadını, Türk yemekleri hazırlayacak. Yemekler, ilçedeki tarihi kervansarayda yabancı konuklara sunulacak. Kültürpark’ta yer alan kervansaray, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, son seferine çıkmadan önce Mimar Sinan’a ısmarlanarak yaptırılmış. 1988’de gerçekleştirilen onarımlarla kültür merkezi haline getirilmiş. Yabancı konuklar da kendi ülkelerine ait yemekleri burada yaparak festivale renk katacaklar.
HANGİ ÜLKELERDEN SANATÇILAR BEKLENİYOR
Beyaz Rusya, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Hindistan, İspanya, İtalya, KKTC, Kore, Macaristan, Meksika, Mısır, Portekiz, Romanya, Rusya, Sierra Leone, Sırbistan, Slovakya, Ukrayna, Venezuela ve Yunanistan.
TÜRK SANATÇILARDAN KONSERLER
Festival konserleri bu akşam (4 Temmuz Cuma) Büyükçekmece Cumhuriyet Meydanı’nda Grup Teona, Gece Yolcuları, Hüseyin Turan ve Funda Arar ile başlayacak. 6 Temmuz Pazar günü Fatih Erkoç, 8 Temmuz günü Kıraç, 9 Temmuz Ebru Gündeş, 10 Temmuz Ziynet Sali ile devam edecek ve 11 Temmuz’da Mazhar Fuat Özkan konseri ile son bulacak.