Hazırlayan: Nuran Çakmakçı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2004 00:59
Bir gelin ve damat düğün günlerine nasıl dikkat ve özenle hazırlanıyorsa, sınav günü için siz de öyle davranın. Birkaç gün önceden yediğinize içtiğinize dikkat edin, güneşin altında çok kalıp canınızı yakmayıın. Sınav günü de güzel bir duş ve kahvaltıyla güne başlayın.
Büyük gün geldi, çattı. Uzmanlar, öğrencilerrin yarın artık ders çalışmaya son vermeleri düşüncesinde. Sağlık, beslenme ve uyku düzeni bu büyük güne hazırlığın önemli parçalarından birkaçı. Öğrenciler, son iki günü sınava girilecek okul ve mümkünse sınıfı görmeye ayırmalılar. Tabii bu arada pazartesi gününden itibaren verdiğimiz bilgiler ışığında panik yapmamaları gerekiyor. Sıraların küçük olması, okul önünün çok gürültülü olması kafaya çok takılacak şeyler olmamalı. Zaten bu gibi olumsuz durumları da altedebilirsiniz, siz yalnızca soruları düşünün ve sınav kağıdına konsantre olun. Sınav sabahı hava koşullarının uygun olması halinde ılık bir duş alıp, 08.45- 09.00 gibi sınav salonunda bulunmak sınavın olmazsa olmazları arasında.
Ekol Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Aytekin Günel, adaylara son iki gün motivasyonu bozacak kişi ve ortamlardan uzak kalmalarını öneriyor. Günel, bir damat ve bir gelin gibi bu özel güne psikolojik, beslenme ve bedensel programlarla hazırlanması gerektiği düşüncesinde. Unutmayın alışık olmadığınız besinleri yemeyin, tehlikeli sporlara kalkışııp, ya da bu sıcak günleerde güneşin altında çok kalıp canınızı yakmayın. Hepinize başarılar.
Kaç puanla nerelere girilir
SAYISAL: Bu puan türünde batı bölgelerindeki üniversitelerin ortalama popülerlik düzeyine sahip lisans programlarına girebilmek için (ortaöğretim başarı puanı ortalamasına 70 puan eklemek koşuluyla) 240-250 ham sayısal puan almaları gerekiyor.(20 matematik+30 fen+35 Türkçe)
Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi devlet üniversitelerinin popüler mühendislik programlarına girebilmek için ortalama 280-290 puanın altına düşmemek gerekiyor.
İstanbul’daki üniversitelerin tıp fakültelerine girebilmek için adayların yaklaşık sayısal 280 ham puan almaları gerekiyor. Bunun için de, matematikten 41, fen bölümlerinden 40, Türkçe’den 40 ve Sosyal’den 30 net sorunun altına düşmememeleri gerekiyor.
EŞİT AĞIRLIK: Bu puan türünde devlet üniversitelerinin ortalama düzeydeki bir lisans programlarına girebilmek için adayların yaklaşık 245-250 civarında ham EA puan almaları gerekiyor.
SÖZEL: Bu puan türünde ortalama düzeyde devlet üniversitelerinin lisans programlarına girebilmek için adayların yaklaşık 250-260 civarında sözel ham puan almaları gerekiyor.
Sınav çantasında olması gerekenler
2004 ÖSS sınava giriş ve kimlik belgesi
Fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı kimlik numarası yoksa sorun çıkabilir. Kimliğinizi yenileyebilirsiniz)
Bir fotoğraf
En az 2 koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşunkalem
Kalemtraş
Yumuşak, leke bırakmayan, kaliteli bir silgi
Saat
Su
Sınavda nasıl bir yol izlemelisiniz
Çözemediğiniz soru üzerinde fazla zaman harcamayın. Her soruya 1 dakika ayırın.
Soruları sırayla çözün. Zor soruları ikinci tura bırakın.
Uzun ve karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak veya okumayı yarıda kesmek test tekniği açısından hatalı bir tutumdur.
Cevaplamakta zorluk çektiğiniz soruların yanına işaret koyun.
Çözemeyeceğiniz soruların da çıkabileceğini gözönünde bulundurun. Bu tür sorularla karşılaştığınızda güvensizliğe kapılmadan sonraki sorulara geçin.
4 yanlış bir doğruyu götürüyor. Emin olmadığınızı işaretlemeyin.
Aynı seçeneğin cevap kağıdında en fazla 3 defa ardı ardına geleceğini unutmayın.
Derin nefes alın (burundan çekip, ağızdan yavaşça verin)
Başka adayların ne yaptığıyla ilgilenmeyin.
Aileler yapıcı olmalı
Kaygı bulaşıcıdır. Çocuğunuz aşırı kaygılı ve huzursuzsa, sizler rahatlatıcı tutum takının
Beklentileriniz onların potansiyelinin üzerinde olmasın
Çocuğunuzla iletişiminizi artırın. Sınavla ilgili olumsuz düşünceleri size anlatmasına izin verin. Her koşulda onu destekleyeceğinizi söyleyin.
Başkalarıyla karşılaştırmayın. Sadece çabasını destekleyin
Sık sık onu her koşulda sevdiğinizi ve değerli olduğunu söyleyin
Eleştirileriniz yıkıcı değil, yapıcı olsun
Ders çalışma konusunda baskıcı ve ısrarlı olmayın
Fedakarlıklarınızı çocuğunuzun yüzüne vurmayın
Rakamlarla ÖSS
Toplam başvuran aday: 1.902.250
ÖSS’ye başvuran aday: 1.786.828
Sınavsız geçişe başvuran: 115.422
Lisans programlarının toplam kontenjanı: 193.715
Önlisans programlarının kontenjanı: 189.043
Özel yetenek programlarının kontenjanı:13.483
185 barajını aşabilmek için
180 soruluk ÖSS’de 4 yıllık lisans programları tercihi yapabilme puan barajı olan 185’i aşmak için adayların yaklaşık şu netleri yapmaları gerekiyor:
SAYISAL PUAN
Matematik: 16
Fen: 16
Türkçe: 20
EŞİT AĞIRLIKLI PUAN
Matematik: 16
Türkçe: 21
Sosyal: 10
SÖZEL PUAN
Türkçe: 20
Sosyal: 20