Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2006 00:00
Butik pastacılık, bizde son birkaç yılda hızla gelişti. Pek çok kişi pastacılık eğitimi almak için yurtdışındaki okullara gitti. Butik pasta yapan yerler birbiri ardına açıldı. Butik pastayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kişiye özel hazırlanması. Dilediğiniz şekilde, dilediğiniz süslemelerle ve malzemeyle sipariş edebiliyorsunuz. Diyelim ki, klasik otomobillere düşkün bir yakınınıza doğum günü pastası ısmarladınız.
Üzerine 57 model Chevrolet kopyası bir şekerleme yerleştirebiliyorlar. Zaten çoğunlukla düğün, doğum günü gibi özel günlerde tercih ediliyor. Pasta yapımında kendi reçetelerini, kıymetli ve nadir bulunan malzemeleri kullanıyorlar. Pasta ustasının işi bittiğinde karşınıza yemeye kıyamayacağınız kadar güzel, gösterişli bir eser çıkıyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize butik pastanın en iyi adreslerini sorduk.
EN İYİ 101. Senem Betil - İSTANBUL
2. Dolce - İSTANBUL
3. Art Cafe -İSTANBUL
4. Foodie - İSTANBUL
5. Coccolate - İSTANBUL
6. Orange Cakes - İSTANBUL
7. Bravo - İZMİR
8. Kuki - ANKARA
9. Pasta - ADANA
10. Jocelyne - İZMİR
SENEM BETİLCordon Bleu mezunu
ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nden mezun olan Senem Betil, baba mesleği bankacılık yerine pastaya kafayı taktı. Paris’te Cordon Bleu’da pastacılık ve
yemek eğitimi aldı. Pasta ustalarından işin püf noktalarını öğrendi. Şimdi 6 yıldır pasta yapıyor. Kavacık’taki imalathanesinin ardından Bebek ve Teşvikiye’de şube açtı. Pastaların tasarımı tamamen kendine ait. En fazla rağbet edilen 6 çeşit pastası var. Çikolatalı pastanın tadana bakanlar kapısını mutlaka bir kez daha çalıyor. Çocuklar için Winnie the Pooh ve Pokemon’lu pastalar dekorasyonuyla ilgi çekiyor. Pastaların kişi başı fiyatları 6-11 YTL arasında. Bütün şubeler her gün açık. Tel: (212) 296 89 61, (212) 287 78 28
DOLCEYurtdışına paket servis
18 yıldır butik pastacı. Sahibi Nilgün Ertuğ pasta tasarımını kendi yapıyor. En çok beyaz çikolata ve çilekli pastası satıyor. Bu pastada hiç krema ve krem şanti kullanılmıyor. Çikolata eritilerek hazırlanılıyor ve katkı maddesi eklenmiyor. Tamamen ev türü çikolata ile yapılan pasta, İstanbul’un çeşitli yerlerine hatta yurtdışına özel paketleme ile gönderilebiliyor. Browni’leri de pastaları kadar meşhur. Pasta fiyatları kişi başı 8-10 YTL arasında. En fazla kalp şeklinde pasta isteniyor. Ali Poyrazoğlu, Gülben Ergen, Yeşim Salkım, Güzide Duran, İpek Tuzcuoğlu ve Sinem Güven gibi ünlü müdavimleri var. Tel: (212) 257 72 99
ART CAFEUnsuz ve yağsız pastalar
Perin-Yıldırım Sağlıkova ile kızları Pemra Plevneli tarafından 10 yıldır işletilen Art Cafe’de pasta tasarımını usta yapıyor. Toplam 15 çeşit pasta var. Erkekler hindistan cevizli, kayısı ve çikolata karışımlı olanı çok seviyor. Tüm pasta çeşitlerinin en önemli özelliği unsuz ve yağsız olması. Bir çoğunda badem ve fındık kullanılıyor. Katkı maddesi eklenmiyor. Müşterinin isteğine göre her şekilde pasta yapılıyor. Levent ve Etiler civarına evlere servis var. 8-10 kişilik pasta 38, 6 kişilik pasta 28-30 YTL. Pazar günü kapalı. Diğer günler 08.00 ile 19.30 arası açık. Cansu Dere, Emel Sayın, Demet Şener ve Sinem Güven ünlü müdavimlerinden. Tel: (212) 264 17 67
FOODIEFiyat, malzeme ve modele göre
Emel Başdoğan 10 yıldır butik pastacılık yapıyor. Ulus ve Nişantaşı’nda iki şubesi var. Pastaların tasırımını kendisi yapıyor. Her iki şubede de 50’ye yakın pasta çeşidi bulunuyor. İçinde hiç un ve şeker olmayan
diyet pasta çeşitlerini burada bulmak mümkün. Çikolata sufleli, kayısı ezmeli tart Foodie’nin beğenilenleri arasında. Mazhar Fuat Özkan üçlüsü portakallı cheesecake için sık uğruyanlardan. Pasta fiyatları kişi başı hesaplanıyor. Malzeme ve modele göre değişiklik gösteriyor. Kişi başı 3.50 YTL’den başlıyor. Nişantaşı şubesi her gün 09.00-20.00 arası açık. Ulus şubesi pazarları kapalı. Fazıl Say, Mehveş Emeç, Hüsamettin Cindoruk, Yeşim Salkım müdavimlerden. Nişantaşı Tel: (212) 231 51 13, Ulus Tel: (212) 287 45 21
COCCOLATERandevu almak lazım
Üç yıldır yemek pişirme ve pasta süsleme eğitimi veren Elif Kolankaya, daha önce evde yaptığı pastaları artık Kızıltoprak’taki mekanında satıyor. 700 pasta çeşidi var. Draje şam fıstıklı, portal glaseli, parça çikolata ve vişneli pastalar rağbet görenlerden. Limon soslu pastalar ile konyakla ıslatılan şam fıstıklı pastalar da büyük beğeni topluyor. Temalı pastalar için birkaç gün önceden randevu almak gerekiyor. Atölyede eğitim de veriliyor. Evlere servis var. Pastaların kişi başı fiyatları 6.50-9 YTL arasında. Pazar hariç her gün 09.00-19.00 arası açık. Betina Hakko, Candan Kramer ve Serra Merzeci ünlü müdavimlerinden. Tel: (216) 449 95 90-9
ORANGE CAKESÇikolata kreması patentli
Beş yıllık mekanın sahibi Deniz Göktürk. Pasta tasarımlarını da kendisi yapıyor. Saf Belçika çikolatası da kullanılarak yapılan 100’e yakın çeşidi var. Kendine özel, patentli çikolata kreması bulunuyor. 400’ün üzerinde üç boyutlu ve renkli model seçeneği sunuyorlar. Farklı tatlardan hoşlananlara mascarpone beyaz çikolata ve Davidoff latte önerilir. Pastalarda krema ve krem şanti kullanılmıyor. Tamamen çikolata ile hazırlanıyor ve sütle yumuşatılıyor. Hayal edilen tüm pastaları yapılabileceklerini iddia ediyorlar. Eve servis var. Her gün 09.00-22.00 arası açık. Kişi başı pasta fiyatları 7-12.50 YTL arasında. Tel: (216) 386 16 68
BRAVO PATISSERIELady Karamel’i tadın
Nefsiye Sevgi’nin sahibi olduğu Bravo Patisserie, Karşıyaka Bostanlı’da 1997 yılından beri hizmet veriyor. Sezonuna göre pasta çeşitleri 50’yi buluyor. Bunların içinde sadece kendilerine özel 10 pasta bulunuyor. Aralarında Lady Karamel, Greensign ve Tiamo gibi isimler taşıyanları var. Pastalarda yaban mersini ve mus kullanmayı tercih ediyorlar. En çok krokanlı çikolatada iddialılar. Haftanın yedi günü 07.00-01.00 arası hizmet veriyorlar. Tel (232) 362 91 91
KUKİPasta heykeltıraşı çalışıyor
Kuki House’un işletme sahibi Bogaç Üner ve Gamze Cizreli Üner. Pastaları Turgut Özal’ın da aşçılığını üstlenmiş olan, 46 yıllık aşçı Şemsettin Balıkçıoğlu yapıyor. Çilekli, krokanlı, kestaneli ve elmalı karamelli pastalar en çok tercih edilenler. Müşteriler pastaları vitrinden veya katalogdan seçiyor. Katalogda 40 çeşit var. İki gün öncesinden sipariş vermek lazım. İsteğe göre de pasta yapılabiliyor. Babalar, Anneler, Sevgililer Günü gibi özel günler için özel pastalar yapıyorlar. Üzerlerinde şeker hamurundan heykelcik ve figürler oluyor. Bu süslemeleri yapmak için iki pasta heykeltıraşı çalışıyor. Şemsettin Usta pastacılık kursları da düzenliyor. Kuki’de pasta fiyatları kişi başı 7-8 YTL. 8.00-23.30 arası açık. Tel: (312) 427 14 00
PASTAÇocukların hayali pastalar
18 yıllık pasta ustası Feride Zeyneloğlu’nun Adana’da 13 yıldır işlettiği Pasta, butik pastalarda en çok doğum günü tasarımlarıyla öne çıkıyor. Çocuklar hayal ediyor, Feride Zeyneloğlu ve İngiltere’de pastacılık eğitimi alan oğlu Yiğit Zeyneloğlu gerçekleştiriyor. Genellikle üzerinde çizgi
film karakterlerinin olduğu pastalar istiyorlar. Butik pastaların kilosu 25 YTL. En çok elmalı çikolatalı pastada iddialılar. Pasta için lazım olan ne varsa günlük hazırlanıyor ve tüketiliyor. Her gün 200 farklı görünüm ve lezzette pasta üretiyorlar. 08.30-22.00 arası açık. Tel: (322) 458 39 98
JOCELYNE PATISSERIEDüğün pastasında iddialı
Jocelyne Edizel ve Joelle Özmirza’nın sahibi olduğu Jocelyne Patisserie, Alsancak ve Karşıyaka’da iki şubeyle dokuz yıldır İzmirlilere hizmet veriyor. 1990 yılında evde yaptığı pastalarla adını duyuran Jocelyne Edizel, 20 çeşit pastayı artık burada yapıyor. Tüm pastalarının tarifi özel. Malzemelerin hepsi Türkiye’den, sadece çikolataları Belçika’dan getiriyorlar. Bademli pasta, gianduja, concorde, charlotte, opera adını taşıyan pastalarla iddialılar. Özellikle düğün pastalarında sipariş alıyorlar. Haftanın yedi günü 10.30 - 21.00 arası açık. Tel: (232) 465 35 22.