Sezen MUTLU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2006 00:00
Boğa burcuysanız mavi tonlarında, aslan burcuysanız altın renklerinde bir mekanın karakterinize daha uygun olduğunu söyleyen oldu mu hiç?
Eğer bugüne kadar burca göre bir dekorasyon yöntemini duymadıysanız, Ali Konya’dan bihabersiniz demektir. İçmimar Ali Konya; Sibel Can, Barış Manço ve Mehmet Ali Erbil gibi birçok tanınmış ismin evlerini tasarladı. Dekorasyon yaparken, kendi hazırladığı uzun bir anket yardımcı oluyor iç mimara. Burcunuzdan, boyunuza her konuda soruların yer aldığı bu ankette her cevap, yaşam alanınız için önemli bir ayrıntı. Böylece ortaya, müşterinin taleplerinin ötesinde, onun aynası bir mekan çıkıyor.
’Ekstrem duygu ve düşünceler, araştırılmış, düşünülmüş, tasarlanmış projeler, sanat, psikoloji ve fonksiyonlar, detaylar; bu anlayışla sürekli yenilenen, gelişen ve değişen avangart çizgiler.’ Ali Konya’nın bu cümlesinin arkasında, dededen toruna miras kalmış, sanatla bütünleşmiş ve tamamen yetenek gerektiren çalışmalar ve bu çalışmalara duyulan ilgi var.
Ahşap binalar yapan bir dede ve mobilyacı bir baba... Ali Konya’nın iç mimarlık serüveni her ne kadar aile geleneği gibi görünse de, onu "Ali Konya" markası yapan, sanatsal yetenekleri. Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitirdiği günden beri hızını kesmeden çalışıyor ve aklının içinde birbiriyle yarışan yeni fikirleri tek tek hayata geçiriyor.
Hedef kitlesini anlatmak için bir örnek vermek yeterli. Bundan sekiz ay önce Mehmet Ali Erbil’in yeni evini tasarlamış. Erbil gibi daha birçok ünlü isim müşteri portföyünde yer alıyor. Sibel Can, Barış Manço, Mehmet Ali Birand bunlardan bazıları. Konya, ünlü müşterilerine daha önce hiçbir yerde görmediklerini sunacağının garantisini veriyor.
TASARIMDAN ÖNCE 200 SORULUK ANKET Tasarımlarında dikkat ettiği en önemli ayrıntı, müşterilerinin kişiliklerini iyi analiz edebilmek. Bunun için yaklaşık 200 soruluk bir anket hazırlamış. Anket kişinin hayatına, zevklerine, alışkanlıklarına yönelik önemli sorular içeriyor. Renkler ve biçimler konusunda takıntılarınız var mı? Sizi zorlayan fiziksel bir sorununuz var mı? Bu gibi soruların dışında sağınızı mı solunuzu mu kullandığınız, hatta boyunuz ve kilonuz bile not ediliyor. Kilonun ev tasarımıyla ne alakası var demeyin. Masanızdan yatağınıza kadar birçok mobilyanız, bu ayrıntılarla tasarlanıyor.
Ali Konya’nın müşterisi olmak isteyen ama modaya takılmış birinin, dükkanın kapısından girmeden önce bir kez daha düşünmesini öneriyoruz. İç mimar, bu konuda çok hassas. Günlük beğenilerin ötesine geçmek, kısacası avangart olmayı sürdürebilmek için trendy olan tasarım fikirlerine kulak tıkıyor.
Konya, iç mimarlığının yanında, resim ve heykel de yapıyor. Böylece sanatı, tasarımlarıyla harmanlaması çok daha kolay oluyor. Tasarladığı mekanlarda neredeyse sanat eseri sayılabilecek mobilyalar var. Bu sanatsal yönünü kullanarak insan figürünü, duvardaki bir tabloda ya da kadın şeklindeki bir koltukta rahatlıkla mekana işleyebiliyor.
Bu güne kadar kamuya açık alanlar da tasarlamış ama en çok zevk aldığı işler, kişiye özel mekanlar. Çünkü ona göre "tasarım için kılavuz bir ruh" gerekiyor ve kamusal alanlarda bu ruhu bulmak çok güç. Zaten bunun adı, endüstri tasarımı oluyor. Konya, iç mimarlığı bir sanat değil, yüzeysel bir iş haline getiren bu tarzdan uzak durmaya gayret etmiş. Zaten bu yüzden de, bütün tasarımları birbirinden bu kadar farklı ve kişiye özel:
"Birinin yaşam alanını tasarlamak çok zor bir iştir. Masadaki vazodan, perdelere kadar her şeyi düşünmek zorundasınız. Bir bütün ortaya koymalı ve bu bütünün mekan sahibini boğmamasını sağlamalıyız. Bu yüzden iyi bir tasarımcı, bu meslekte geçen yıllardan sonra insan sarrafı haline geliyor. Bir müşterim kapıdan içeri girdiği anda, nasıl bir tarza sahip olduğunu tahlil etmeye başlarım. Yoksa birkaç malzemeyi bir araya getirip, şık bir mekan tasarlamak çok kolaydır ama bir ruh, bir stil katamazsınız."
MODA OLANI SEVMİYOR
Deneyimli iç mimarın, tasarımlarında kullandığı bir diğer ayrıntı da burçlar. Her
burç kendine göre bir zevk ve tarz barındırdığından, kişinin iç dünyasına dair fikir edinmede bir vazgeçilmez oluyor. "Elbette ki tüm tasarımı burçlara bakarak yapmak hata olur ama yine de büyük oranda fikir veriyor. Bu yüzden bütün işlerimde, müşterimin burcunun etkisi vardır."
Ali Konya tasarımlarında tüm renkleri kullanan bir iç mimar. Hiçbir rengi birbirinden ayırmıyor ve hepsinin yakışacağı bir yerin mutlaka olduğundan emin. Tasarımlarında, renkler üzerinde mümkün olduğunca düşünüyor ve renkler ortamın havasına en uygun tonlarıyla mekanda hayat buluyor. "İnsanların renklere olan duyarlılığı tasarım dünyasında çok önemlidir. Bu, göz ardı edilemez. Her zaman müşterilerimin karakterlerinin kaldırabileceği renkleri tercih ederim ve onların bu konudaki fikirlerine saygı duyarım. Ama sadece dönemin moda renklerini önüme koyan birinin evini tasarlamam. Onunla çalışacak olsam bile, uzun bir ikna süreci olur aramızda. Ona, yıllarca yaşayacağı bir mekanı, günübirlik beğenilerle tasarlarsam sonradan ne kadar pişman olacağını anlatırım."
TARİHİ KAPIDAN MASA YAPILMAZKültür ve tarih yerinde kalmalı. Yıllar öncesinde bulunmuş figürleri, bugünkü tasarımlarımızda kullanırsak yarınlara ne kalacak? Özgün şeyler yaratmalıyız ve yüz yıl sonra bunlar tarih olmalı. Anadolu’dan bir kapıyı getirip masa yapmak, tasarım dünyasına bir şey katmak anlamına gelmiyor. Bu kısa süreli bir ilham oluyor ve sonra sıkılıp atıyorlar. Bunun anlamı, tarihi bir köşeye atmak bence.