Güncelleme Tarihi:
İlişkinizin ilk günlerinde yatağa kadar bekleyemez bir bakışla kendinizi sevgilinizin kollarında bulurdunuz. Şimdilerde ise cinsellik sadece arada bir yapılması zorunlu bir alışkanlık haline geldi. Bu hikaye size bir yerden tanıdık mı geliyor? O zaman siz de cinsel isteksizlik sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. Uzun süreli ilişkilerin en büyük sorunlarından biri olan cinsel isteksizliğin birçok nedeni olabilir. Önemli olan bu nedenleri bulmak ve sorunu çok geç olmadan ortadan kaldırmak.
KADINLAR NEDEN CİNSELLİKTEN KAÇAR?
Cinsel isteğin olması hem kadında hem de erkekte bazı faktörlere bağlıdır. Bunlar; biyolojik içgüdü, kişinin kendini seksi bulması, yeterli benlik saygısı, çekici bulunan bir partnerin varlığı ve partnerle cinsellik dışındaki alanlarda da iyi ilişkidir. Ayrıca cinsellikle ilgili daha önce olumlu deneyimler yaşamış olmak da çok önemlidir. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Psikiyatrist Dr. Hülya Soylu bunun birçok sebebi olduğunu belirtiyor.
1. İLİŞKİDE UYUM VE ÇEKİCİ BULMA ÖNEMLİ
Cinsel isteksizliğin kişiye göre değişen farklı sebepleri vardır; tıbbi, psikolojik ve farmakolojik faktörlerin bir kombinasyonudur. Kadınlarda özellikle evlilikte ya da ilişkide anlaşmazlık varsa cinsel sorunu da beraberinde getirmektedir. Kişi partnerini fiziksel olarak çekici bulmuyorsa ya da duygusal açıdan ilgisi- sevgisi azalmışsa; ona karşı arzu duymaz ve bu durum da cinsel isteğin kaybolmasına yol açabilir. Uyarılma ve orgazm evresinde erkekten kaynaklanan özellikle erken boşalma gibi nedenler de kadını cinsellikten soğutabilir.
2. AĞRILI İLİŞKİ ETKİLİYOR
Kadınlarda organik sebebe bağlı (östrojen eksikliği, menopoz, hiperprolaktinemi, vajinal enfeksiyon gibi) ağrılı ilişki de kadının eşinden uzaklaşmasına neden olur. Hamilelik ya da cinsel yolla bulaşan hastalık kapma korkusu da diğer bir isteksizlik nedenidir.
3. ERKEĞİN CİNSEL PERFORMANS ISRARI KADINI SEKSTEN SOĞUTUYUR
Çocukluk döneminde yaşanmış travmalar, kötü deneyimler ya da aile tarafından aşılanmış cinsellik karşıtı tutum da cinsel isteksizliğe hatta vajinismusa sebep olmaktadır. Çiftler arasında cinsel ilgi bakımından bir dengesizliğin olması durumunda ortaya çıkabilen, erkek tarafından dayatılan ısrarlı cinsel performans baskısı da kadında azalmış cinsel istekle sonuçlanabilir. Bunların dışında istek azlığı kronik stres, anksiyete ve depresyona bağlı olabilmektedir.
4. ERKEKTE PERFORMANS EN ÖNEMLİ ETKEN
Erkeklerde cinsel isteksizliğin nedenleri kadınlardaki sebeplerle aynıdır. Bunların dışında; erkeklerde daha sık olarak gördüğümüz cinsel istek azalmasının nedeni ‘performans anksiyetesi’ olarak da tanımlanan başarısız olma kaygısıdır. Bunun altında yatan sorunsa çoğu kez ereksiyon kusuru ya da erken boşalma problemidir.
5. ÇALIŞMA HAYATININ ZORLUĞU ETKİLİYOR
Ayrıca, günümüzde gerek kadınlar gerekse erkekler çoğunlukla çalışma hayatındaki zorluklardan dolayı kronik strese ve yorgunluğa yol açan bir yaşam tarzı sürdürmektedir; bu da cinsel isteğin yitirilmesinde önemli bir etken olabilir.
6. UZUN SÜRE SEKS YAPMAMAK SOĞUTUYOR
Ayrıca uzun süreli seksten uzak kalmak da cinsel dürtüyü azaltmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan ürolojik bir sorun ya da testesteron eksikliği ve hiperprolaktinemi de erkeklerde istek kaybına yol açar.
7. DEPRESYON LİBİDOYU DA VURUYOR
Çağımızın hastalığı depresyonda da libido kaybı en sık görülen bulgulardan biridir; ancak tedavide kullanılan antidepresan ilaçlar da bazı hastalarda isteksizliğe neden olabilir. Ayrıca her iki cinste de birçok ilaç etken olmakla birlikte en sık antiandrojen, antihipertansif ilaçlar, sakinleştiriciler, alkol, amfetamin ve kokain gibi maddeler de nedenlerden bazılarıdır.
8. SUÇLAYICI OLMAYIN ÇÖZÜM ARAYIN
Psikiyatrist Dr. Hülya Soylu’ya göre; “Kişinin cinsel işlev bozukluğunu çözmek için yapacağı ilk şey ‘cinsel sorunu’ olduğunu kabullenmektir. Partnerler karşılıklı olarak konuşabilmeli, yargılayıcı- suçlayıcı olmaktan kaçınmalıdır. Cinsel problem bir kişiye bağlı olabilir ancak iki kişiyi etkiler; bu nedenden dolayı ortak bir sorun olarak ele alınmalıdır. Eğer cinsel isteksizlik ilişkideki anlaşmazlıktan, çatışmalardan kaynaklanıyorsa birlikte çözüm yolları aranmalıdır. Bireysel çabalar sonuç vermiyorsa ve tıbbi bir duruma bağlıysa konunun uzmanına, psikolojik sorunlara bağlıysa bir psikiyatriste ya da cinsel terapiste başvurulmalıdır.”
9. ÖNCE NEDENİN TESPİTİ SONRA TEDAVİ
Tedavi; ayrıntılı ve sağlam bir şekilde nedenlerin anlaşılması üzerine kurulmalıdır.
Soylu, “Cinsel isteksizliğin nedenlerini psikolojik, tıbbi, farmakolojik (ilaçlara ya da madde kullanımına bağlı) olarak 3 ana başlıkta toplayacak olursak, tedavisini de nedene yönelik yapmalıyız. Yani isteğin azalmasına ya da ilişki sırasında ağrıya sebep olan herhangi bir hormonal, ürolojik ya da jinekolojik faktör varsa bunların değerlendirilip uygun şekilde uzmanınca tedavi edilmesi gerekir. Hormonal kökenli bir cinsel istek azlığı varsa, eksik hormonu yerine koymakla çoğu kez başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Psikojenik nedenli cinsel istek bozukluğu varsa, konusunda eğitim görmüş uzmanın yapacağı psikoterapiye çoğu kez olumlu yanıt verir” diyor.
TEDAVİYE BİRLİKTE KATILIN
Çiftin tedaviye birlikte katılması son derece önemli. Bununla birlikte çocukluk döneminde hatta sonrasında yaşanmış bir travma, taciz ya da istismar varsa tedavinin sağlıklı ilerleyebilmesi için ilk önce bireysel tedavi uygulanması gerekebilir. İlaç kullanımına bağlı cinsel fonksiyon bozukluğu varsa; bunun bırakılması, dozunun ayarlanması ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Alkol ya da madde kullanılıyorsa uzak durulmalıdır.
10. ERKEN BOŞALMA VARSA KADIN CİNSEL İSTEĞİNİ BASTIRIYOR
Uyarılma ve orgazm evresinde erkekten kaynaklanan (özellikle erken boşalma gibi) nedenlerle sık sık başarısızlık yaşanması kadınlarda olumsuz duygular oluşmasına neden olur ki bu da cinsel isteğin bastırılmasıyla sonuçlanır. Erken boşalma, erkeklerde de performans anksiyetesi’ olarak tanımlanan başarısız olma kaygısı doğuruyor ve bu da cinsel isteksizliğe neden olabiliyor.