Bulutları Takdir Etme Derneği

Güncelleme Tarihi:

Bulutları Takdir Etme Derneği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 00:00

’Hey, güneş faşistleri! Açık hava bağımlıları! Size sesleniyoruz. Bundan böyle bulutları kötülemenize izin vermeyeceğiz. Biz bulutların dünya üstündeki savunucularıyız..." Güne bu sözlerle başlayan, pencereden dışarı baktığında ya da meteorolojik tahminleri dinlediğinde çoğunluğun aksine tepki veren, yani örneğin TV’deki hava durumu haritasında küçük bulutları gördüğünde zafer dansı yapan bir derneğin üyeleri onlar.

İsmi Bulutları Takdir Etme Derneği (The Cloud Appreciation Society). Sloganları "Bütün bulutseverler birleşin!" Onların yanında "Oh hava mis gibi, tek bulut yok" diye konuşup sevinirseniz banal ve yavan ilan edilebilirsiniz. Çünkü onlara göre kümülüs kümeleriyle dolu bir gökyüzünden daha güzel ve ilham verici bir şey olamaz. 35 ülkeden 3 bine yakın üyesi olan derneğe 3 dolar karşılığında siz de katılabilirsiniz. Tek şart, derneğin size göndereceği üyelik sertifikasını evinizin veya ofisinizin görünür bir yerine asmanız ve rozetinizi kıyafetinize uysun uymasın her gün takmanız. Tabii havalar düzeliyor diye bugünlerde çok neşeli olmamanızda da fayda var.

Bulutları Takdir Etme Derneği’ni kurma fikri, bundan iki sene önce İngiltere’de yapılan bir edebiyat festivalinde ortaya çıktı. İngiliz Idler Dergisi’nin sahibi Gavin Pretor-Pinney, festivaldeki konuşmasında bulutlu gökyüzünün sanat galerisini andırdığını, edebiyat ve resimde bulutların ne kadar çok kullanıldığını anlatıyordu. Dinleyicilerden bazıları bulutların iç karartıcı olduğunu söyleyince, bir anda bulutları savunurken buldu kendini. Salondaki destekçileri azınlıktaydı ama yalnız değildi. O anda kendisi gibi hisseden ve mavi gökyüzü aşıklarının baskısı altında kalan "bulutçuları" birleştirmenin harika bir girişim olacağını düşündü, derneği kurdu.

Üye sayısı ilk başlarda aile ve yakın çevreyle sınırlıydı. İşler derneğin web sitesinin Yahoo tarafından yılın En Tuhaf ve Muhteşem sitesi ilan edilmesinden sonra değişti.

İngiliz TV’sindeki Richard and Judy adlı programa konuk oldu Pinney. Ardından The Times, Guardian ve Observer’da derneğin haberleri çıktı. "Bütün bunların ardından geçen hafta sonu derneğe 400 yeni üye eklendi. Sertifika hazırlayıp, rozet postalamaktan helak oldum" diyor Pinney.

BULUT BOŞANMASI KAÇINILMAZDI

Şu anda NBC televizyonu, dernekle ilgili bir belgesel hazırlıyor. Mayıs başında yayınlanacak. Dernek The Cloudspotters Guide adlı bir de kitap bastı. Kurucu Gavin Pretor Pinney ise çeşitli üniversitelerde "Yeni Başlayanlar İçin Bulutları Ayırt Etme" başlıklı seminerler verecek. Derneğin en az onun kadar faal üyelerinden David Kitching ise bulutların en ateşli savunucularından. Bulut sevmeyen biriyle anlaşmasına imkan olmadığını söylüyor. Yakın zamanda hayatında yaptığı büyük değişiklik bunun bir kanıtı. Birkaç yıl önce karısıyla Stradford’daki evlerinin bahçesinde oturmuş gökyüzüne bakıyordu. Tam tepelerinde süzülmekte olan kümülünimbus bulutuna bakarak "Ne kadar güzel di mi!" dedi. Karısının yüzü buruşmuştu. "Ay nesi güzel, içim karardı birden" diye patlayıverdi. Bir bulutçuyu kaybetmenin 10 yolu başlıklı bir kitap basılsa herhalde bu cümle ilk sayfada yer alır. Kitching buz gibi oldu.

Benzer bir diyalog ikinci kez bir otomobil yolculuğunda cereyan etti. Bulutları göstererek "İşte doğanın şiirselliği" yorumunu yapan Kitching’e yan koltuktan sarsıcı bir cevap geldi: "Eyvah şimdi yağmur yağacak, yol berbat olacak, dikkatli kullan Allahaşkına!" Bunun üstüne Kitching koptu, gitti. Kısa süre sonra boşandılar: "Düşünün, çiçek yetiştirmek gibi bir hobiniz var ve karınız ya da kocanız gelip bahçenizi betonla kaplıyor. Çiçek tutkunuzu salakça bulduğunu söylüyor. Onu eskisi gibi görebilir misiniz? Bu tavır, dünyayı tamamen başka türlü algıladığınızın, uyuşmazlığınızın kanıtı değil midir?"

Sakın şaşırmayın! Çünkü Kitching, evliliğini bitirme kararı verirken bu konuda onun gibi düşünen birçok bulutsever arkadaşı olmuş. Web sitelerinde konuyu tartışırlarken epey destek çıkmışlar.

PATATESTEN KÜMÜLÜS PÜRESİ YAPABİLİRSİN

Bulutçular, internette www.cloudappreciationsociety.com adresinde buluşuyorlar. Buradaki forum bölümünde, birbirleriyle yazışıp, bulutlarla ilgili fikir alışverişinde bulunuyorlar. Bazı konu başlıkları şöyle:

Hangi filmlerde bulutlar ön plandaydı?

En güzel bulut resmi yağlıboyayla mı, akrilikle mi yapılır?

1999’da Queensland’de çektiğim bu fotoğraftaki bulut sizce ne bulutu?

Hangi şarkı insanda bulutlara bakma isteği uyandırır?

Bulutlarla ilgili Charles Baudelaire’in mi, Jean Baudrillard’ın mı söyledikleri size yakın geliyor?

Bazıları ise birbirlerinden yaratıcılık anlamında yardım istiyor: "Bu akşam arkadaşlarıma yemek vereceğim. Tema tabii ki bulutlar. Fakat mönüde nasıl bulut yemekleri koyacağımı bulamıyorum. Fikirlere açığım." Mesajı gören üyeler hemen cevap yolluyor: "Mesela patatesten Kümülüs Püresi yapabilirsin", "Stratus Bezelye çorbası da sisli günlerdeki bulutları andırır", "Alto-kümülüslere benzeyen ekmek hiç fena fikir değil".

Sitede ayrıca üyelerin çektiği bulut fotoğrafları, bulut tabloları ve bulut üstüne yazdıkları şiirler de yayımlanıyor. Her ay bir fotoğraf "Ayın Bulutu" seçiliyor.

BULUTLARI TANIYALIM

Bulutlar, 1803’te üç ana gruba ayrıldı ve her grup için Latince bir isim bulundu. Sirüs, Latince’de tüy topu anlamına geliyor. Atmosfere yakın olan bulutlar bu kategoride. Kümülüs, Latince’de yığın demek. Bunlar, biraz daha yere yakın, pamuk görünümlü bulutlar. Stratus, katman anlamına geliyor. Yaygın ve gri renkliler. Kümülonimbüsler ise yere en yakın olan ve yarım milyon ton su tutan bulutlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!