Bulunmaz Türk kumaşı

Güncelleme Tarihi:

Bulunmaz Türk kumaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 00:00

Burası ünü yurtdışına taşan Doğal Boya Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin İstanbul Dudullu’daki üretim üssü

Haberin Devamı

Modern üç katlı bir bina. İçinde saraylarda kullanılan kumaşları aslına uygun olarak yeniden üretilebilen antika tezgâhlar. Ve tezgâhların başında ustalar, tasarımcılar, stilistler... Orijinal 16. yüzyıl kumaşlarıyla bire bir örtüşen bu kumaşlardan bir günde ancak 10 santim üretiliyor. Sadece o tezgâhın ipliklerinin dizilmesi bile bir buçuk ay alıyor. Buna mukabil metre fiyatları da 5-10 bin dolar arasında: Kemha kumaşların metre fiyatları 9–18 bin, doğal boyalı kaftanlar 8-15 bin TL aralığında.

DATU’daki laboratuarda yüzlerce bitki örneği küçük kavanozlarda saklanıyor. Burada kumaştan alınan dokunun hangi bitkiyle boyanmış, hangi döneme ve coğrafyaya ait olabileceğini laboratuvar deneyleri saptıyor.

Ürünlerin en önemli özelliği anti-bakteriyel ve anti-mikrobiyel olmaları. Burası tekstil doğal boyamacılığı alanında dünyadaki en zengin doğal boya bitki koleksiyonuna sahip önemli laboratuvarlardan birisi.

Haberin Devamı

Dokuma tezgâhlarının makaraları mücevher gibi dizili. Onunla kumaş dokumak da, makaraları makineye dizmek de sabır işi.

Kumaşlar orijinal teknolojiye sadık kalınarak tahta tezgâhlarda üretiliyor. Bu tezgahlar da eski usüllere uygun olarak yapıldı.

Üretilen kumaşlarda farklı kombinasyonlar denenerek 16 milyon renk kullanılabiliyor.

Tarihi reçeteler

/images/100/0x0/55eaab92f018fbb8f88f37f7

Armaggan, yıllardır Boston’da yaşayan mühendis ve bilim insanı Dr. Yalçın Ayaslı ile Dr. Serpil Ayaslı çiftinin Türk kültürü tanıtmak amacıyla bir süre önce ortaya çıkarttıkları bir marka. Tasarım ve üretim alanında farklı kategorileri aynı çatı altında toplayan bu markanın adı ‘armağan etmek’ten geliyor. Armaggan; mücevher, gümüş, mermer, porselen, seramik, ahşap, deri, cam ve doğal boya tekstil ürünlerini kendi atölyelerinde, geleneksel üretim teknikleriyle sınırlı sayıda üretiyor. Armaggan’ın Genel Müdürü Samir Bayraktar ne yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Merkezde Prof. Dr. Recep Karadağ ve Prof. Dr. Ozanay Ömür danışmanlığında çalışıyoruz. Selçuklu ve Osmanlı Saray kumaşlarından ‘çatma kadife’, ‘kemha’ ve ‘sevai’ gibi antik dokumaları analiz ediyoruz.

Haberin Devamı

EL DOKUMACILIĞINI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ürünlerimizde eski kumaşlarda kullanılan boyarmadde ve kaynaklar belirlenerek tarihi reçeteler çıkarılıyor. Sonra üretimde bu reçetelerin aynısı kullanılıyor. Kumaşlar da orijinal teknolojisine sadık kalınarak tahta tezgâhlarda üretiliyor. Bu ürünlerin özelliği, tasarlanıp üretildiği andan itibaren tek olmaları. Anadolu’nun farklı bölgelerine ait dokuma tezgâhlarını bünyemizde toplayıp yok olmaya yüz tutmuş el dokumacılığını da yaşatmaya çalışıyoruz. Dokunan ipekli kumaşlar, Armaggan tasarımlarında kullanılıyor.”

Kumaşların ve giysilerin bazılarına el oyaları da işleniyor. Her kadının imzası gibi özel bir oyası var bunu gizli bir yere işliyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!