Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2005 00:00
Çok severek yediğimiz kısır, batırık ve mercimekli köfte gibi bakliyat esaslı yemeklerimize; domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini açısından zengin olan sebzeler eklememizin ve bu tür yemeklerin yanında ayran içmenin çok doğru bir beslenme şeklinin örnekleri olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü protein, demir ve enerji deposu olan, içlerinde kuru baklagiller ve bulgur bulunan yemeklerimizin, vücudumuza C vitamini sağlayan taze sebze ve kalsiyum kaynağı olan yoğurtla birlikte tüketilmesinin kansızlığın önlenmesinde büyük payı vardır. Ancak bütün bu söylediklerimize bakıp da baklagillerden alınan proteinle yetinmeye kalkmayın. Çünkü hayvansal kaynaklı protein özellikle küçük çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler için önemlidir. Hepinize sağlıklı yemekler yiyebildiğiniz sevgi dolu sofralar dilerim. Almanların fırında kremalı karnabaharı4 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 adet orta boy karnabahar6
yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber 2 çay kaşığı kuru fesleğen, toz kırmızı biber4 yemek kaşığı galeta unu 1 küçük paket hazır süt kreması (200 ml) 6 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri (taze kaşar ya da mihalıç peyniri de kullanabilirsiniz) Karnabaharın yapraklarını ayıklayıp ufak çiçek demetleri halinde parçalayın. Sap kısımlarındaki sert kısımları atın. Diğer taraftan, geniş bir tencereye 15-18 bardak sıcak su koyup 1 tatlı kaşığı tuz atın. Su kaynamaya başlayınca karnabahar buketlerini suya atıp, hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin. Hazır süt kremasını derin ve geniş bir kaba aktarın. Üzerine haşlanmış karnabaharı ekleyin. Krema ve karnabaharı karıştırıp orta boy ve derinliği 3-4 santim olan bir fırın kabına aktarın. Tuz, karabiber, kuru fesleğen ve toz biberi kattıktan sonra, sırasıyla galeta unu ve rendelenmiş peyniri de serpiştirin. Son olarak, zeytinyağını da üzerinde gezdirip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, yaklaşık 20-25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun. İrmikli mahlepli kurabiye8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 45 dakika2 su bardağı un2,5 su bardağı irmik125 gr margarin (eritilip, ılıtılmış)1 su bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı toz mahlep1 su bardağı su1,5 su bardağı ceviz veya Antep fıstığı1 su bardağı pudra şekeri1 çay kaşığı toz tarçın1/2 çay kaşığı toz karanfilUn ve irmiği derin bir kaba aktardıktan sonra, eritip soğuttuğunuz margarin, zeytinyağı ve mahlebi ilave ederek yoğurmaya başlayın. Azar azar su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp 1 saat kadar dinlendirin. Cevizi veya yeşil fıstığı dövün. Üzerine, 2 yemek kaşığı pudra şekeri, tarçın ve karanfili ilave edin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarlakların ortasında çukurlar oluşturup bu çukurlara cevizli harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyun. Çukurları kapayıp hamurları tekrar yuvarlayın. Yuvarlak hamurları plastik kurabiye kalıplarına koyup kalıbın şeklini almalarını sağlayın. Şekilli kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.
button