<B> Gaye GÜZELAY</B>
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2004 22:51
Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası’nda kalan 7-14 yaşları arasındaki 26 çocuk, yaratıcı drama çalışmalarına katılıyor. Haftanın iki günü yapılan çalışmalar, çocukların yaratıcı potansiyellerinin ortaya çıkması ve özgüvenlerinin artmasına yardımcı oluyor.
Yaratıcı drama, bedeni doğru kullanmayı, duygularının farkına varmayı, kendine güven duygusunun artmasını ve topluma uyumlu olmayı kolaylaştıran bir yöntem. Çocukların eğitim başarısını etkileyen çalışmaların, yaşam ilişkileri üzerine de olumlu etkileri olduğu biliniyor.
Türkiye’de çocuklara yönelik eğitim desteği ihtiyacı olduğu fikriyle yola çıkan ilaç firması Sanofi-Synthelabo, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası’nda kalan çocuklara yönelik yaratıcı drama çalışmaları yürütüyor. Ekol Drama işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, burada kalan 26 çocuk, geçtiğimiz Ocak ayından bu yana, haftanın iki günü yapılan çalışmalara katılıyor.
Sanofi-Synthelabo Komünikasyon Müdürü Sabahat Ak, ‘Yaratıcı dramanın, çocuğun kendini koruması ve belli bir disipline ulaşması açısından gelişimine katkıda bulunacağını düşündük’ diye konuşuyor. Bu methodun, dünyanın pekçok ülkesinde eğitimin bir parçası olarak görüldüğünü anlatan Ak, isteyen çocukların drama çalışmalarına katıldıklarını söylüyor.
ÇİÇEK GİBİ AÇIYORLAR
Ekol Drama Kurucu ve Yöneticisi Gülsen Çaltıl, yaratıcı dramanın çocukların içindeki potansiyeli ortaya çıkardığını belirtiyor: ‘Hedef, çocuğun özgüvenini ve farkındalığını geliştirmek. Duyularla ilgili farkındalık geliştirmek, görmeyi görmek, duymak, doğru algılamak ve doğru ifade etmek. Çocuk bunlarla ilgili farkındalığını geliştirdiği zaman duyguyu düşünceye, düşünceyi de aksiyona aktarma sürecini öğrenmiş olur. Drama, tüm sanat alanlarını kullanır. Çocukta var olan dışarı çıkarılır. Çocuklar çiçek gibi açıyorlar.’
‘Neyi öğretiyorsanız öğretin önce çocuğa dokunmanız gerek’ diyen Çaltıl, ‘Çocuklara, ‘bunu senin için yapıyoruz’ mesajını vermek istiyoruz’ diyor.
Ekol Drama eğitmenlerinden tiyatro sanatçısı Ayla Algan da, öğrencilerin sahneye koydukları tiyatro oyununun, 2 Temmuz’da Profilo Gencay Gürün Sahnesi’nde seyircilerle buluştuğunu söylüyor. Aygan, La Fontaine masallarından uyarlanan oyunda, hayvanların La Fontaine’i mahkemeye çıkardıklarını kaydediyor. Şeyh Zayed Çocuk Yuvası Müdürü Hasan Demir, çocuk yuvasında 7-12 yaşları arasında 225 öğrenci olduğunu söylüyor.