Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 00:00
Yılbaşı gecesi kutlamaları için tombala, kuruyemiş, kırmızı iç çamaşırı ve
Milli Piyango bileti kadar vazgeçilmez bir unsur da hindi. Son yıllarda tek bir gece ile sınırlı kalmayıp, gündelik hayatımıza daha fazla nüfuz etse de, yılbaşı sofralarında ayrı bir yeri var.Banvit’in piştiğini
haber veren termometreli hindisi, Pınar’ın hindi pişirme seti bu sezonun yenilikleri olarak karşımıza çıkıyor. Hindinin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır, nerede kaça satılır, nasıl pişirilir öğrenmek istiyorsanız, işte 2005’e saatler kala hindi rehberi: Bundan yarım asır önce, bugün market raflarında rahatlıkla bulduğumuz hindinin sadece siyah etli olanları yetiştiriliyordu. Özel günlerde yenen bu hindi türü 1950 ve 1970’ler arasındaki dönemde, suni tohumlamayla değiştirildi ve büyük beyaz hindi ırkı geliştirildi. Şimdi hindi eti, kırmızı et ile tavuk eti arasında bir alternatif olarak görülüyor. Pınar, Apikoğlu, Banvit, VanEt gibi büyük et üreticilerinin son yıllarda pek bir önem verdiği hindi etinin, şinitzeli, bonfilesi, salam, sosis ve sucuğu, hamburger köftesi bile bulunabiliyor marketlerde. Her yılbaşı yaklaşırken de hindinin popülaritesi artıyor kuşkusuz. Birkaç senedir yılbaşı gecesinde hindi etiyle yapılan sebzeli yemekler, hindi dolmasına oranla daha fazla tercih ediliyordu. Bu yıl, yılbaşı klasiği kestaneli hindi dolması, tahtını geri alıyor. Zaten kalabalık yılbaşı sofraları için, doldurulmuş bütün hindi pişirilmesi tavsiye ediliyor. Hindi satın alırken dikkat etmek gereken bazı hususlar var: Örneğin hindinin rengi açık yeşile dönükse bayat demektir. Derisi canlı renkte, üzerinde kalan ince tüylerinin dipleri siyahlaşmamış hindileri tercih etmelisiniz.Bütün hindiyi, içi temizlenmiş şekilde satın almak artık alıştığımız bir şey. Bu yıl firmalar daha başka yenilikler düşünmüşler. Örneğin Pınar’ın yılbaşı hindisi pişirme setiyle birlikte satılıyor. Bu sayede hindi dolmayı daha kısa zamanda ve kolayca pişirmek mümkün. Pınar, yılbaşı gecesine özel hindi yetiştiriyor tesislerinde ve bütün olarak satışa sunuyor. Yılbaşı Hindisi Pişirme Seti’nin içinde, 5-6 kiloluk bir bütün hindinin yanında, dört işlevsel ürün var. Hindiyi kendi suyu ve yağı içinde, kurumadan, lezzetini kaybetmeden pişirmenizi sağlayacak bir hindi pişirme torbası, hindinin üzerinde belirtilen noktaya yerleştirilen ve hindinin tam piştiği zaman haber veren gösterge size pişirme aşamasında yardımcı olacak ürünler. Ayrıca paketten, Hindili Tarifler
Yemek Kitabı ve dekoratif but püskülleri de çıkıyor. Bu set, bir bütün hindi aldığınızda size hediye ediliyor. 5-6 kg’lık bir hindinin fiyatı, 22 ile 27 milyon lira arasında. Banvit de bu yıl hemen hemen aynı bir uygulama baÅŸlatmış. Banvit hindileri de özel termometre, piÅŸirme torbası ve yemek kitabıyla birlikte satılıyor. Migros maÄŸazalarında kilosu 3 milyon 990 bin liraya satılıyor. MARKETLERDE HÄ°NDÄ° FÄ°YATLARI (Milyon TL)TansaÅŸ 4Migros 4.990Macro Center 4Gima 4.290Metro 3.850Ä°smar 5.325Maxi 6.590Kiler 3.990Endi 4.290GreensChampionSA 4.900NASIL PİŞİRECEKSÄ°NÄ°ZDiyelim ki aldığınız hindinin içinden yemek kitabı çıkmadı. Siz de hindiyi nasıl piÅŸireceÄŸinizi bilmiyorsunuz. Sizin için, Divan Oteli BaÅŸaşçısı Ayberk Åžurdum’dan kestaneli iç pilavla doldurulmuÅŸ, kızarmış hindi tarifi aldık. Hindi için malzemeler:1 bütün hindi1 adet soÄŸan10 cl zeytinyağıTuzKestaneli pilav için malzemeler:300 gr pirinçÇam fıstığıKuÅŸ üzümü130 gr kuzu ciÄŸeriBirkaç kuru soÄŸan50 gr tereyağıEt suyuToz ÅŸekerKarabiber, tuz, dereotu, yenibaharKestane ÅŸekeriHazırlanışı:Bir bütün hindiyi, eÄŸer içini temizletmeden aldıysanız, tamamen temizleyip, üzerinde ince tüyleri varsa ocakta tütsüleyin. Derisini yıkadıktan sonra, zeytinyağıyla her tarafını yaÄŸlayın. Tuz serpin ve fırın kabına yerleÅŸtirin. Bütün soÄŸanları parçalayarak hindinin içine doldurun. Hindiyi 160 derecede ısınmış fırına atın, yaklaşık iki saat piÅŸirin. Hindiyi fırından çıkarıp, tabaÄŸa alın, garnitür olarak tereyağında hafifçe kavrulmuÅŸ lahanayla servis yapın.EÄŸer kızarmış hindinizin içine kestaneli pilav doldurmak veya yanında servis yapmak isterseniz; ayıkladığınız pirinçleri tuz ve suyla ıslatın. Yarım saat bekletip, bol suyla yıkayın. KuÅŸ üzümünü suya baÅŸtırıp, ÅŸiÅŸmesini saÄŸlayın, sonra suyunu süzün. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları pembeleÅŸinceye kadar çevirin. Sonra tencereye ince doÄŸranmış soÄŸanı ilave edip, pembeleÅŸtirin. Küçük kare ÅŸeklinde doÄŸranmış kuzu ciÄŸerini, ardından süzülen pirinçleri ekleyip, tahta kaşıkla karıştırın, hafifçe kavurun. KuÅŸ üzümü, yenibahar, tuz, karabiber ve toz ÅŸekeri ilave edip, kaynayan tavuk suyunu ekleyin. Bir kere karıştırın, tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp, 15 dakika piÅŸirin. Ocaktan alınca, ince kıydığınız dereotunu, yıkanmış ve parçalara ayrılmış kestane ÅŸekerini ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.Â
button