Bu yılbaşında hindi piştiğini bile haber veriyor

Güncelleme Tarihi:

Bu yılbaşında hindi piştiğini bile haber veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 00:00

Yılbaşı gecesi kutlamaları için tombala, kuruyemiÅŸ, kırmızı iç çamaşırı ve Milli Piyango bileti kadar vazgeçilmez bir unsur da hindi. Son yıllarda tek bir gece ile sınırlı kalmayıp, gündelik hayatımıza daha fazla nüfuz etse de, yılbaşı sofralarında ayrı bir yeri var.Banvit’in piÅŸtiÄŸini haber veren termometreli hindisi, Pınar’ın hindi piÅŸirme seti bu sezonun yenilikleri olarak karşımıza çıkıyor. Hindinin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır, nerede kaça satılır, nasıl piÅŸirilir öğrenmek istiyorsanız, iÅŸte 2005’e saatler kala hindi rehberi: Bundan yarım asır önce, bugün market raflarında rahatlıkla bulduÄŸumuz hindinin sadece siyah etli olanları yetiÅŸtiriliyordu. Özel günlerde yenen bu hindi türü 1950 ve 1970’ler arasındaki dönemde, suni tohumlamayla deÄŸiÅŸtirildi ve büyük beyaz hindi ırkı geliÅŸtirildi. Åžimdi hindi eti, kırmızı et ile tavuk eti arasında bir alternatif olarak görülüyor. Pınar, ApikoÄŸlu, Banvit, VanEt gibi büyük et üreticilerinin son yıllarda pek bir önem verdiÄŸi hindi etinin, ÅŸinitzeli, bonfilesi, salam, sosis ve sucuÄŸu, hamburger köftesi bile bulunabiliyor marketlerde. Her yılbaşı yaklaşırken de hindinin popülaritesi artıyor kuÅŸkusuz. Birkaç senedir yılbaşı gecesinde hindi etiyle yapılan sebzeli yemekler, hindi dolmasına oranla daha fazla tercih ediliyordu. Bu yıl, yılbaşı klasiÄŸi kestaneli hindi dolması, tahtını geri alıyor. Zaten kalabalık yılbaşı sofraları için, doldurulmuÅŸ bütün hindi piÅŸirilmesi tavsiye ediliyor. Hindi satın alırken dikkat etmek gereken bazı hususlar var: ÖrneÄŸin hindinin rengi açık yeÅŸile dönükse bayat demektir. Derisi canlı renkte, üzerinde kalan ince tüylerinin dipleri siyahlaÅŸmamış hindileri tercih etmelisiniz.Bütün hindiyi, içi temizlenmiÅŸ ÅŸekilde satın almak artık alıştığımız bir ÅŸey. Bu yıl firmalar daha baÅŸka yenilikler düşünmüşler. ÖrneÄŸin Pınar’ın yılbaşı hindisi piÅŸirme setiyle birlikte satılıyor. Bu sayede hindi dolmayı daha kısa zamanda ve kolayca piÅŸirmek mümkün. Pınar, yılbaşı gecesine özel hindi yetiÅŸtiriyor tesislerinde ve bütün olarak satışa sunuyor. Yılbaşı Hindisi PiÅŸirme Seti’nin içinde, 5-6 kiloluk bir bütün hindinin yanında, dört iÅŸlevsel ürün var. Hindiyi kendi suyu ve yağı içinde, kurumadan, lezzetini kaybetmeden piÅŸirmenizi saÄŸlayacak bir hindi piÅŸirme torbası, hindinin üzerinde belirtilen noktaya yerleÅŸtirilen ve hindinin tam piÅŸtiÄŸi zaman haber veren gösterge size piÅŸirme aÅŸamasında yardımcı olacak ürünler. Ayrıca paketten, Hindili Tarifler Yemek Kitabı ve dekoratif but püskülleri de çıkıyor. Bu set, bir bütün hindi aldığınızda size hediye ediliyor. 5-6 kg’lık bir hindinin fiyatı, 22 ile 27 milyon lira arasında. Banvit de bu yıl hemen hemen aynı bir uygulama baÅŸlatmış. Banvit hindileri de özel termometre, piÅŸirme torbası ve yemek kitabıyla birlikte satılıyor. Migros maÄŸazalarında kilosu 3 milyon 990 bin liraya satılıyor. MARKETLERDE HÄ°NDÄ° FÄ°YATLARI (Milyon TL)TansaÅŸ 4Migros 4.990Macro Center 4Gima 4.290Metro 3.850Ä°smar 5.325Maxi 6.590Kiler 3.990Endi 4.290GreensChampionSA 4.900NASIL PİŞİRECEKSÄ°NÄ°ZDiyelim ki aldığınız hindinin içinden yemek kitabı çıkmadı. Siz de hindiyi nasıl piÅŸireceÄŸinizi bilmiyorsunuz. Sizin için, Divan Oteli BaÅŸaşçısı Ayberk Åžurdum’dan kestaneli iç pilavla doldurulmuÅŸ, kızarmış hindi tarifi aldık. Hindi için malzemeler:1 bütün hindi1 adet soÄŸan10 cl zeytinyağıTuzKestaneli pilav için malzemeler:300 gr pirinçÇam fıstığıKuÅŸ üzümü130 gr kuzu ciÄŸeriBirkaç kuru soÄŸan50 gr tereyağıEt suyuToz ÅŸekerKarabiber, tuz, dereotu, yenibaharKestane ÅŸekeriHazırlanışı:Bir bütün hindiyi, eÄŸer içini temizletmeden aldıysanız, tamamen temizleyip, üzerinde ince tüyleri varsa ocakta tütsüleyin. Derisini yıkadıktan sonra, zeytinyağıyla her tarafını yaÄŸlayın. Tuz serpin ve fırın kabına yerleÅŸtirin. Bütün soÄŸanları parçalayarak hindinin içine doldurun. Hindiyi 160 derecede ısınmış fırına atın, yaklaşık iki saat piÅŸirin. Hindiyi fırından çıkarıp, tabaÄŸa alın, garnitür olarak tereyağında hafifçe kavrulmuÅŸ lahanayla servis yapın.EÄŸer kızarmış hindinizin içine kestaneli pilav doldurmak veya yanında servis yapmak isterseniz; ayıkladığınız pirinçleri tuz ve suyla ıslatın. Yarım saat bekletip, bol suyla yıkayın. KuÅŸ üzümünü suya baÅŸtırıp, ÅŸiÅŸmesini saÄŸlayın, sonra suyunu süzün. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları pembeleÅŸinceye kadar çevirin. Sonra tencereye ince doÄŸranmış soÄŸanı ilave edip, pembeleÅŸtirin. Küçük kare ÅŸeklinde doÄŸranmış kuzu ciÄŸerini, ardından süzülen pirinçleri ekleyip, tahta kaşıkla karıştırın, hafifçe kavurun. KuÅŸ üzümü, yenibahar, tuz, karabiber ve toz ÅŸekeri ilave edip, kaynayan tavuk suyunu ekleyin. Bir kere karıştırın, tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp, 15 dakika piÅŸirin. Ocaktan alınca, ince kıydığınız dereotunu, yıkanmış ve parçalara ayrılmış kestane ÅŸekerini ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!