Öznur KAYMAK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 00:25
Yılbaşı gecesi kutlamaları için tombala, kuruyemiş, kırmızı iç çamaşırı ve Milli Piyango bileti kadar vazgeçilmez bir unsur da hindi. Son yıllarda tek bir gece ile sınırlı kalmayıp, gündelik hayatımıza daha fazla nüfuz etse de, yılbaşı sofralarında ayrı bir yeri var.
Banvit’in piştiğini
haber veren termometreli hindisi, Pınar’ın hindi pişirme seti bu sezonun yenilikleri olarak karşımıza çıkıyor. Hindinin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır, nerede kaça satılır, nasıl pişirilir öğrenmek istiyorsanız, işte 2005’e saatler kala hindi rehberi:
Bundan yarım asır önce, bugün market raflarında rahatlıkla bulduğumuz hindinin sadece siyah etli olanları yetiştiriliyordu. Özel günlerde yenen bu hindi türü 1950 ve 1970’ler arasındaki dönemde, suni tohumlamayla değiştirildi ve büyük beyaz hindi ırkı geliştirildi. Şimdi hindi eti, kırmızı et ile tavuk eti arasında bir alternatif olarak görülüyor.
Pınar, Apikoğlu, Banvit, VanEt gibi büyük et üreticilerinin son yıllarda pek bir önem verdiği hindi etinin, şinitzeli, bonfilesi, salam, sosis ve sucuğu, hamburger köftesi bile bulunabiliyor marketlerde. Her yılbaşı yaklaşırken de hindinin popülaritesi artıyor kuşkusuz.
Birkaç senedir yılbaşı gecesinde hindi etiyle yapılan sebzeli yemekler, hindi dolmasına oranla daha fazla tercih ediliyordu. Bu yıl, yılbaşı klasiği kestaneli hindi dolması, tahtını geri alıyor. Zaten kalabalık yılbaşı sofraları için, doldurulmuş bütün hindi pişirilmesi tavsiye ediliyor.
Hindi satın alırken dikkat etmek gereken bazı hususlar var: Örneğin hindinin rengi açık yeşile dönükse bayat demektir. Derisi canlı renkte, üzerinde kalan ince tüylerinin dipleri siyahlaşmamış hindileri tercih etmelisiniz.
Bütün hindiyi, içi temizlenmiş şekilde satın almak artık alıştığımız bir şey. Bu yıl firmalar daha başka yenilikler düşünmüşler. Örneğin Pınar’ın yılbaşı hindisi pişirme setiyle birlikte satılıyor. Bu sayede hindi dolmayı daha kısa zamanda ve kolayca pişirmek mümkün. Pınar, yılbaşı gecesine özel hindi yetiştiriyor tesislerinde ve bütün olarak satışa sunuyor. Yılbaşı Hindisi Pişirme Seti’nin içinde, 5-6 kiloluk bir bütün hindinin yanında, dört işlevsel ürün var. Hindiyi kendi suyu ve yağı içinde, kurumadan, lezzetini kaybetmeden pişirmenizi sağlayacak bir hindi pişirme torbası, hindinin üzerinde belirtilen noktaya yerleştirilen ve hindinin tam piştiği zaman haber veren gösterge size pişirme aşamasında yardımcı olacak ürünler. Ayrıca paketten, Hindili Tarifler Yemek Kitabı ve dekoratif but püskülleri de çıkıyor. Bu set, bir bütün hindi aldığınızda size hediye ediliyor. 5-6 kg’lık bir hindinin fiyatı, 22 ile 27 milyon lira arasında.
Banvit de bu yıl hemen hemen aynı bir uygulama başlatmış. Banvit hindileri de özel termometre, pişirme torbası ve yemek kitabıyla birlikte satılıyor. Migros mağazalarında kilosu 3 milyon 990 bin liraya satılıyor.
MARKETLERDE HİNDİ FİYATLARI (Milyon TL)Tansaş 4
Migros 4.990
Macro Center 4
Gima 4.290
Metro 3.850
İsmar 5.325
Maxi 6.590
Kiler 3.990
Endi 4.290
Greens
ChampionSA 4.900
NASIL PİŞİRECEKSİNİZ
Diyelim ki aldığınız hindinin içinden yemek kitabı çıkmadı. Siz de hindiyi nasıl pişireceğinizi bilmiyorsunuz. Sizin için, Divan Oteli Başaşçısı Ayberk Şurdum’dan kestaneli iç pilavla doldurulmuş, kızarmış hindi tarifi aldık.
Hindi için malzemeler:
1 bütün hindi
1 adet soğan
10 cl zeytinyağı
Tuz
Kestaneli pilav için malzemeler:
300 gr pirinç
Çam fıstığı
Kuş üzümü
130 gr kuzu ciğeri
Birkaç kuru soğan
50 gr tereyağı
Et suyu
Toz şeker
Karabiber, tuz, dereotu, yenibahar
Kestane şekeri
Hazırlanışı:
Bir bütün hindiyi, eğer içini temizletmeden aldıysanız, tamamen temizleyip, üzerinde ince tüyleri varsa ocakta tütsüleyin. Derisini yıkadıktan sonra, zeytinyağıyla her tarafını yağlayın. Tuz serpin ve fırın kabına yerleştirin. Bütün soğanları parçalayarak hindinin içine doldurun. Hindiyi 160 derecede ısınmış fırına atın, yaklaşık iki saat pişirin. Hindiyi fırından çıkarıp, tabağa alın, garnitür olarak tereyağında hafifçe kavrulmuş lahanayla servis yapın.
Eğer kızarmış hindinizin içine kestaneli pilav doldurmak veya yanında servis yapmak isterseniz; ayıkladığınız pirinçleri tuz ve suyla ıslatın. Yarım saat bekletip, bol suyla yıkayın. Kuş üzümünü suya baştırıp, şişmesini sağlayın, sonra suyunu süzün. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar çevirin. Sonra tencereye ince doğranmış soğanı ilave edip, pembeleştirin. Küçük kare şeklinde doğranmış kuzu ciğerini, ardından süzülen pirinçleri ekleyip, tahta kaşıkla karıştırın, hafifçe kavurun. Kuş üzümü, yenibahar, tuz, karabiber ve toz şekeri ilave edip, kaynayan tavuk suyunu ekleyin. Bir kere karıştırın, tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp, 15 dakika pişirin. Ocaktan alınca, ince kıydığınız dereotunu, yıkanmış ve parçalara ayrılmış kestane şekerini ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.