Bu yarış meslekler için

Güncelleme Tarihi:

Bu yarış meslekler için
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2004 00:30

Geleceğin meslekleri arasında imaj danışmanlığı, siber pazarlamacılık ve akustik uzmanlığı var. Ama tıp ve tıbbi bilimlerin yıldızı da parlamaya devam edecek. Unutmayın meslek seçerken yaşam biçiminizi de seçiyorsunuz.

İki milyona yakın adayın en büyük hayali, bir meslek sahibi olmak. Bunun için adaylar büyük maratonda milyonların arasından sıyrılmayı deniyor. Her geçen gün yeni meslek tanımları ile karşılaşılıyor. Dönem dönem gündemde olan meslekler gençlerin hayallerini süslüyor. Kimi zaman ideallerdeki meslek, yıllar sonra pek de rağbet görmüyor. Günün ihtiyaçlarına göre yeni meslek tanımları ortaya çıkıyor. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluşan uzmanlık alanları çeşitlendikçe, üniversitelerde de yeni bölümler açılıyor. MEF Dershaneleri Rehberlik ve Araştırma Birim Müdürü Erdem Kaya, ÖSS’ye girecek adaylara meslek seçiminde dikkat etmeleri gerekenlerin ipuçlarını verirken, yeteneğin, ilginin, mesleğin tanınmasının önemini hatırlatıyor. Kaya, mesleğin kişinin üzerindeki etkilerini şöyle tanımlıyor: Yaşamı anlamlı kılar, kişiye sorumluluk yükler, ekonomik özgürlük sağlar, kişinin olgunlaşmasını sağlar, statü belirler, yaratıcılığı kullanmayı sağlar.

GELECEĞİ TESADÜFLERE BIRAKMAYIN

Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Koordinatör Rehber Öğretmeni Cihan Yeşilyurt ise, meslek seçiminde adaylara şu önerilerde bulunuyor: ‘Meslek kararı yaşamsal önem taşıyan bir karardır. Meslek seçerken, yaşam biçiminize da karar veriyorsunuz. Bu karar, ilerde eş seçiminizi bile etkileyebilir. Riski göze alın, özgür iradenizi kullanın. Gençlik döneminde çevresindeki etkilenmelere fazlasıyla açık birey çok sık karar değiştirir. Oysa, gerçek kriter sizin sahip olduğunuz bireysel özelliklerdir. Meslek seçiminde gençler, en çok ailelerin etkisinde kalıyor. Bu nedenle de ülkemizde çalışanların yüzde 80’inden fazlası mesleki mutsuzluk ve pişmanlık yaşıyor. Yakın arkadaş çevresinin seçtiği mesleklere yönelen genç birey sayısı da az değil. Ülkemizde meslek seçiminde birinci etkili faktör tesadüf. Oysa, gelecek kaygısının en çok yaşandığı gençlik döneminde gencin, kendi geleceğini tesadüflere bırakması eğitimsel bir sorun.’

TIBBIN YILDIZI PARLIYOR

Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi Başkanı Turgay Polat ise, önümüzdeki yıllarda makine, bilgisiyar, malzeme, endüstri, çevre ve kimya gibi mühendislik alanlarının ön plana çıkacağını belirtirken, adaylara şu tüyoları veriyor: ‘Gelecekte tıp ve tıbbi bilimlerin yıldızı parlamaya devam edecek. Beyin cerrahisi geleceğin ilgi gören mesleklerinden biri olacak. Kanserin nedenini araştıracak onkologlar, genetikçiler de aranan meslek gruplarından olacak. Zorlaşan hayat şartları altında ezilen insanlar için psikiyatristler de ilgi görecek. Tasarım ve üretim uzmanlığı, sağlık, emniyet, çevre koruma uzmanlığı, gayrimenkul danışmanlığı geleceğin mesleklerinden olacak.

İşte geleceğin meslekleri

Erdem Kaya’nın araştırmasına göre bir kısmı üniversitelerin lisans programlarında, bir kısmı da bazı temel bilim alanlarında uzmanlaşabilecek alanlardan bazıları şunlar:

Elektrik-elektronik mühendisliği,

Elektrik-elektronik onarım ele manları

Bilim adamları, sistem analistleri

İletişim, stratejik iletişim

Karar alma strateji oluşturma uzmanları

Psikoloji ve danışmanlık alanındaki uzmanlıklar

Siber pazarlamacılık

Teknoloji hukuku

İmaj danışmanlığı, yaşam koçluğu

Bireysel yatırım danışmanlığı

Ses ve görüntü uzmanlığı

Webmaster

İnfografikerlik

Akustik uzmanlığı

Lojistik

Mekartonik mühendisliği

Üretim sistemleri mühendisilği

Biyoloji bilimleri ve biyomühendislik

Uluslararası ticaret

Uluslararası hukuk

Eğitim(Öğretmenlik yükseköğretim elemanlığı)

Hangi özelliğe hangi meslek

SAYISAL PUANA DAYALI BÖLÜMLER:

Araştırmayı seven, gözlem yapan, bilimsel ilgilere sahip olan, doğa bilimleriyle ilgili, temel bilimleri seven, sabırlı, dikkatli ve yaratıcı, sayısal düşünme mantığına sahip, ekonomik ve sosyal sorunlara sayısal çözümler üretmeye eğilimli bireylere uygun meslekler: Tıp, eczacılık, diş hekimliği, fizik tedavi ve rehbabilitasyon, biyoloji, bilgisayar, endüstrü ürünleri tasarımcılığı, matematik.

EŞİT AĞIRLIK PUANINA DAYALI BÖLÜMLER:

Sayısal verilerle uğraşmaktan hoşlanan, araştırmaları sayısal sonuçlarını yorumlayabilen, hem insa ilişkilerinde başarılı, hem de sayısal verilerle ilgili, sayısal düşünce gücünün yanında sosyal konularla, sosyal olaylarla, siyasetle ilgili, bilime ilgi duyan ve ekip bilincine sahip bireylere uygun meslekler: İktisat, işletme, maliye, enformatik, hukuk, uluslararası ilişkiler, felsefe, Turizm ve Otel işletmeciliği, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, sınıf öğretmenliği, sosyoloji.

SÖZEL PUANA DAYALI BÖLÜMLER:

İletişim yeteneğine sahip, yardımseverlik duygusu olan, insanları kendi düşünceleri doğrultusunda yönlendirebilen, konuşmayı ve tartışmayı seven, iletişim ve ikna becerisini kullanmak isteyen, toplumsal olaylar konusunda duyarlı, iyi bir konuşma becerisine sahip, gençleri ve çocukları seven, eğitim sorunlarına duyarlı, toplum psikolojisi ile ilgili, okumayı ve yazmayı seven adaylara uygun meslekler: Coğrafya, sosyal hizmetler, gazetecilik ve halkla ilişkiler, radyo-TV-sinema, tarih, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe öğretmenliği, sosyal antropoloji, sanat tarihi.

DİL PUANINA DAYALI BÖLÜMLER:

Edebiyatla ilgili, okumayı seven, diller arasındaki ilişki ve etkileşimi merak eden, hızlı düşünen, hafızası güçlü bireylere uygun meslekler: Mütercim tercümanlık, yabancı dil öğretmenliği, filoloji.

Meslek seçerken nasıl bir yol izleyeceksiniz

Yetenek: Yetenek ortaya konulduğu oranda başarı gerçekleşir. Yeteneklerinizi görün ve güçlü olanı geliştirin.

İlgi: Bir mesleği yürüten kişi, sevmediği bir işe, uzun yılları alacak olan bir mesleğe katlanmak zorunda kalmamalı. Seçilen meslek, hem güçlü olunan, hem de hoşlanılan alana yönelik olmalı.

Mesleği tanıma: Her mesleğin kendine göre bir konu, etkinlik alanı, çalışma koşulu ve gerektirdiği özellikler var. Her mesleğin giriş koşulları, sağladığı kazanç farklı. Her mesleğin olumlu ve olumsuz yönleri önceden bilinmeli ve kabullenilmeli.

Uygun mesleği seçme: Sahip olunan özelliklerle mesleğin gerektirdiği özellikler arasında uygunluk aranmalı. Kişinin kendini ifade edeceği, her yönüyle tatmin olacağı, mutlu bir yaşam süreceği mesleğe yönelmesi gerekir. Amaç, kişisel doyumdur.

21’nci yüzyılın gerçeklerini dikkate alma: Her mesleğin çalışabileceğik birçok alt alanı var. Bunları belirleyin. Uzun bir mesleki eğitim aldıktan sonra farklı alanda çalışmak mutsuzluk nedeni olabilir.

YARIN: MARATONA 3 GÜN KALA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!