Güncelleme Tarihi:
Sınır tanımayan dolandırıcılar şimdi de Facebook’tan ‘eş-dost’ görünümüne bürünerek ceplerini doldurmaya başladı. Hack’ledikleri hesaptaki kişinin listesinden akraba ve yakınlarıyla geçmiş mesajları tarayarak sohbete geçen dolandırıcılar koyu bir muhabbetin ardından ‘Hediye çeki göndereceğim’ vaadiyle kişilerden önce faturalı bir telefon numarası vermesini istiyorlar.
Ardından ‘Ne de olsa akrabam, dostum’ düşüncesiyle karşı tarafa güvenerek gönderilen mesajı ‘evet’ diye yanıtlayan kişilerden kesilen para dolandırıcının hesabına geçerken, dolandırılan kişinin de telefon faturasına yansıyor.
YAŞLILARI SEÇİYORLAR
STAR’a konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Arif Baltacı, Facebook dolandırıcılarının yöntemini şöyle anlattı: “Öncelikle dolandırıcılar ile GSM firması arasında yapılan sözleşme mevcut. Dolandırıcılar genelde yaşlı insanların kimlik bilgilerini ele geçirerek GSM firmasından 7979 gibi bir mesaj hattı ediniyor. Yine yaşlı kişiye ait bir banka hesabı çıkarılıyor.” Bir kullanıcının Facebook hesabının çeşitli yollarla hack’lendiğini ifade eden Arif Baltacı, sözlerine şöyle devam etti:
KREDİ KARTI SIFIRLANIYOR
“Hesabını ele geçirdikleri kişilerin daha önce mesajlaştığı kişiler ile ilgili konuşma geçmişleri okunarak karşıdaki kişi hakkında bilgi ediniliyor. Mesajla kişiye ulaşarak karşılıksız olarak hediye çeki, ödül, laptop gibi şeylerin verileceği söylenerek bu sebeple gönderilen mesaja ‘evet’ yazarak onay vermesini ya da kredi kartı bilgilerini kendisine ulaştırması isteniyor. Eğer kişiler bu mesaja onay verip EVET yazarak cevaplarlar ise faturalı hatları üzerinden mesajda bildirilen bedeller her ay kesilmeye başlanıyor.
GSM firması ile genelde yaşlı kişilerle yaptığını zannettiği sözleşme gereğince parayı dolandırıcıların kullandığı hesaplara iletiyor. Yaşlılar ise bu durumdan bihaber ve mahkemeye çıktıklarında bilmediklerini söyleyince de yapılabilecek birşey kalmıyor. Ya da kredi kartı bilgileri istenerek kredi kartıyla genelde yabancı siteler üzerinden veya yabancı ülkelere ait IP numaralarından kredi kartı limiti doldurulana kadar para çekimi yapılıyor.”
HUKUKİ OLARAK YAPILMASI GEREKENLER
- GSM firması ile iletişime geçip numara hakkında dolandırıcılık şikâyeti yapılmalı.
- GSM firması ile iletişime geçip tekrar hesaptan para kesilmesini istemediğiniz bildirilmeli.
- Savcılığa şikâyet dilekçesi verilmeli.
- Savcılığa verilecek şikâyet dilekçesinde numara için tedbiren yasaklama istenmeli.
BUNLARA DİKKAT!
- Facebook hesapları için telefon onaylı şifre güvenliği oluşturun.
- Tanımadığınız kişileri arkadaş olarak eklemeyin.
- Her site için birbirinden bağımsız harf, rakam ve çeşitli noktalama işaretlerinden oluşan ş- freler belirleyin.
- Facebook’ta profillerden spam yayınlanan linklere giriş yapmayın.
- Facebook mesajı ile ulaşan arkadaşlarınızın rutin dışı istekleri olursa muhakkak kendisiyle iletişime geçip mesajı onun gönderip göndermediğini sorun.
- Onay istenen mesajların tamamını okuyun. Para kesileceği ibaresi açıkça GSM firması tarafından gönderiliyor.
AYLIK FATURA 20 MİLYON TL
Arİf Baltacı, bu tür dolandırıcılık hacminin son 1 ayda yüzde 90 oranında arttığını söyledi. Birçok Facebook üyeliğini elinde bulunduran dolandırıcıların ele geçirdiği hesapların arkadaşlarını da hack’leyerek zinciri her geçen gün büyüttüğünü ifade eden Baltacı, sadece geçen hafta içerisinde Facebook hesaplarının hack’lenmesi veya hack’lenen hesaplardan dolandırıcılığa maruz kalınması sebebiyle kendilerine ulaşan kişi sayısının binin üzerinde olduğunu söyledi. Baltacı, bu tür dolandırıcılık yöntemleri ile vatandaşların bir ayda 20 milyon TL civarında zararının ortaya çıktığını belirtti. (Kaynak: haber.star.com.tr)
Bedava güzellik peşindeki dolandırıcılar
Dolandırıcılar Seda Sayan'ın adıyla para istiyor