Güncelleme Tarihi:
Irgandı Çarşılı Köprüsü'ndeki atölyesinde çalışan Devlet Sanatkarı Sedefkar Zafer Karazeybek, unutulmaya yüz tutmuş olan boynuz ve kemik tarakları, oluşturduğu koleksiyonla sergileyerek yeniden günlük kullanıma döndürmeye çalışıyor.Karazeybek, saç dokusuyla özdeş bir yapısallıkta olan boynuzun, “keratin” denilen bir organik madde içerdiğini belirterek, deri, saç ve tırnakların da keratinden oluştuğunu, bu nedenle boynuzun beden ve vücutla uyumlu ve barışık bir malzeme olduğunu söyledi.
Boynuzun kırılgan olmayan, direngen, esnek, uzun ömürlü ve kalıcı bir ham madde olduğunu ifade eden Karazeybek, şu bilgileri verdi: “Keratin, negatif olan statik elektriğin yüklenmesi önlüyor. Oysa ki statik elektrik saç uçlarındaki kırılmanın temel sebebidir. Aynı zamanda plastik taraklara tutunan statik elektrik yükü, başımızda stres çoğaltan bir etki yapmaktadır. Doğal dokusuyla boynuz tarak ise negatif yük yüklenmesini önleyerek stresi azaltıyor. Ayrıca, saç diplerine masaj yaparken olumlu katkıda bulunarak, kepeklenmeye de engel oluyor. Saç kırılması ve dökülmesine neden olan statik işlev, boynuz taraklarda barınamıyor.”
Karazeybek, doğal bir malzeme olan boynuz ve kemiğin, en eski çağlardan bu yana tarak yapımında kullanılan tabii bir malzeme olduğunu vurguladı.
Yoğun emek isteyen bir ürün olan boynuz ve kemik tarakların, plastiğin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımdan düştüğünü anlatan Karazeybek, boynuz ve kemik tarakların, bu işle uğraşan ustaların azalmasıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
“DOĞAL OLAN HER ZAMAN GÜZELDİR”
Karazeybek, yaklaşık 25 yıllık meslek hayatında hep doğal olan malzemeleri, “klasik üslubun asaletiyle bezemeye çalıştığını” ifade ederek, şöyle devam etti: “Doğal olan her zaman güzeldir. Ekolojik olan, doğal çevrime uygun malzemeleri sanat hayatımda her zaman konu edindim.Klasik sanatlar içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hattatların kullandığı gereç olan kemik, boynuz, mercan kullanarak yapılmış koleksiyonum Kültür ve Turizm Bakanlığının Tanıtım Genel Müdürlüğünce Suudi Arabistan'ın Cenendiriye kentinde sergilendi. Yine konusu lale ve boynuz olan yemek kültürü gereçlerini, Hollanda'nın Roterdam ve Utrech şehirlerinde düzenlediğim sergilerle tanıttım. Geleneksel takı ürünlerimle, kentimizi ve ülkemiz geleneksel sanatlarını Almanya'nın Hagen, Münih ve Göppingen şehirlerinde düzenlediğim sergilerle beğeniye sundum. Geleneksel birikimimi, bir başka sergiyle New York Türk Festivali'nde insanlara ulaştırmaya çalıştım. Yörük geleneğinin bir uzantısı olan hayvancılığın güzel bir ürünü olan boynuz ve kemik tarağı da çeşitli etkinliklerle insanlara hatırlatmaya çalışacağım.”
Sedefkar Karazeybek, uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkarılan boynuz ve kemik tarakların süsleme sanatının güzel eserleri arasında yer aldığını ve 100-150 TL arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.