Barış AKPOLAT
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 00:00
Sirk deyince çoğumuzun aklına ateşten çemberlerin içinden atlayan aslanlar, el çırpınca zıplayan hayvanlar veya ortalıkta dolaştırılan filler, yılanlar geliyor. Fakat Cirque Du Soleil çok farklı. İnsan bedeninin girebileceği formlarla şaşırtıyorlar. Kanadalı ekip, ‘Saltimbanco’ adlı muhteşem şovuyla şubat ayında İstanbul’a geliyor. Şovun sanat yönetmeni Bruce Mather şovu anlattı
Cirque Du Soleil, 1984’te iki sokak akrobatı Guy Laliberté ve Daniel Gauthier’in Montreal, Kanada’da kurduğu, yıllar geçtikçe efsaneleşen bir sirk gösterisi. Rengarenk kostümlerin içinde, dünyada çok az insanın yapabileceği hareketleri gerçekleştirenlerin buluştuğu Cirque Du Soleil’de birçok farklı gösteri yapılıyor. Bunların en bilinenleri Alegria, Varekai, O, Quidam, Dralion, Wintuk ve İstanbul’da da sahnelenecek olan Saltimbanco. 1992’de başlayan bu şov farklı kültürlerin birleşimi, doğa ve şehir hayatının Cirque Du Soleil diliyle anlatıldığı inanılmaz bir gösteri.
Saltimbanco Sanat Yönetmeni Bruce Mather dünyaca ünlü şovlarını şöyle anlatıyor: “Bu, her yaştan izleyiciye hitap eden bir gösteri. Konusu büyük şehre yeni gelen bir insanın oraya uyum sağlayıp evrim geçirmesi. Saltimbanco dünyanın en iyi akrobatlarının izleyenin ağzını açık bırakacak hareketler yaptığı bir şov. Kitabıyla bire bir olan bir ‘Harry Potter’ filmi değil. Anlatılmak istenenler, sembol ve göndermeler kullanılarak size aktarılıyor. Fakat aynı zamanda eğlence dozu yüksek olduğundan izleyiciler bol bol da kahkaha atıyor.”
SEÇİLEN AKROBATLAR OKULUMUZU GEÇMEK ZORUNDADurmadan hareket eden akrobatların hepsi formlarını korumak izin sporcu gibi düzeni ve çok çalışıyor. Cirque Du Soleil’in oyuncu seçmesi için özel bir bölümü ve yetiştirmek için de bir okulu var. Bruce Mather eğitime dikkat çekiyor: “Şehir şehir gezip her gün gösteri yaparız. En iyi performansı gösterebilecek akrobatları seçmek için 40 kişilik özel bir departmanımız var. Seçilen akrobatları 10 ay boyunca kendi okulumuzda eğitiyoruz. Dünyanın her yerinde aynı anda 20 farklı şov düzenleniyor. Önümüzdeki ay üç yeni şov daha eklenecek.”
Saltimbanco, Cirque Du Soleil’in en klasik gösterilerinden biri. 18 yıllık şov 1992’den 2006’ya kadar orijinal haliyle sergilendi. Son yıllardaysaiçinden yüksek bir telde yürünen bölüm çıkartıldı: “O bölümü çıkartmamızın nedeni yanımızda parçaları taşıyamıyor oluşumuz. Klasik sirkler gibi 3000 sandalye ve büyük bir çadırla gezmiyorum ama her çadır, Saltimbanco’ya uygun olmayabiliyor. Güvenliği atlayarak, kendimizi riske atmadık ve o bölümü çıkarttık. Fakat geri kalan bölümler de çok etkileyici. İnsan bedeninin girdiği formlar ve akrobatların yaptıkları gösteriler izleyiciyi çok şaşırtacak.”
Cirque du Soleil’in neredeyse 30 yıldır gittiği her ülkede kapalı gişe oynuyor. İstanbul’da 19 Şubat-4 Mart arasında 10 gösteri yapacaklar. Fakat bu sayı gelen talep doğrultusunda artacak. Abdi İpekçi Arena’da gerçekleştirilecek 10 gösterinin biletleri 55-165 lira. Akbank’ın sponsorluğuyla gerçekleşen gösterilerin biletleri Biletix.com’dan satışa çıktı.
GELENEKSEL BİR SİRK DEĞİLİZBiz insanlara hiç görmedikleri bir şey sunuyoruz. Yeryüzünde hiç olmayan, uydurmaca bir dil kullanıyor, inanılmaz canlı renklerle izleyenleri büyülüyoruz. Asla tembel olamayacağımız gibi bir de sürekli kendimizle yarışıyoruz. Felsefemiz insanlara daha önce görmedikleri ve asla görmeyecekleri şeyleri göstermek. Eskiden bu kolaydı fakat artık insanları şaşırtmak çok kolay değil. Bir sanatçının kendisiyle olan yarışını biz ekipçe yaşıyoruz. Değişik ve yeni bir şey yaratmak her zaman zordur. Bizim sirkimiz kesinlikle geleneksel değil, tiyatro ve sirkin evliliği gibi. İnsanlara içimizdeki tutkuyu yansıtmak bizi çok heyecanlandırıyor.
SEYİRCİ KORKMASIN APTAL YERİNE KOYMUYOR KAHRAMAN YAPIYORUZBenim Saltimbanco’daki en favori sahnem dört beyaz kıyafetli karakterin havada lastik kablolarla bale yaptıkları sahne. Şu ana kadar kaç yüz kere izledim bilmiyorum ama seyretmekten sıkılacağımı hiç sanmıyorum; siz de bayılacaksınız. Fakat şovun en önemli bulduğum karakteri mavi pijama, şapka ve büyük göbeğiyle Hayalci (Dreamer). Biraz bela yaratsa da iyi niyetli ve sorunları çözmeye yardım eder. Fakat Hayalci’nin en önemli özelliği, Saltimbanco’nun tüm hikayesini uyurken başlatması. Yani aslında biz onun rüyasını izliyoruz. Saltimbanco’nun en eğlendiren sahnesiyse palyaçonun ortaya çıktığı sahne. O palyaço, seyircilerden birini sahneye çeker ve onunla oynamaya başlar. Seyirciler sakın korkmasın onları aptal yerine koymuyor aksine tüm şovun kahramanı yapıyoruz.