Güncelleme Tarihi:
Aşırı bireysel tüketimin doğa üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için objektif karşısına geçtiler. On dakika boyunca gürültü kirliliğine maruz bırakıldılar. Bu esnada yüzlerinin aldığı şekil, ayna üzerinden objektife yansıtıldı. “Aynadaki Adam” isimli fotoğraf sergisi, Ankara Cern Modern’de sanatseverlerle buluşuyor.
Hürriyet Gazetesi Muhabiri Haşim Kılıç ve moda fotoğrafçısı Murat Koçak’ın, tüketim çılgınlığına dikkat çekmek üzere hazırladıkları fotoğraf sergisi bugün açılıyor. Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜKÇEV) katkılarıyla hazırlanan sergide, Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Hatice Aslan, Semih Sergen gibi sanatçıların yanı sıra Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengin Gökmen, Belçika Büyükelçisi Pol De Vitte gibi isimlerin fotoğrafları yer alıyor.
"AYNADAKİ ADAM" SERGİDEN FOTOĞRAFLAR
ÇEKİMLER NASIL YAPILDI
Fotoğrafı çekilen kişiler, 10 dakika boyunca bir takım seslere, gürültü kirliliğine maruz bırakıldılar. Kişinin ayna karşısında kendisi ile yüzleşmesi temeline dayanan konseptte, seslere verdikleri tepkiler; Kılıç ve Koçak’ın objektifinden fotoğraf karelerine yansıdı.
“Aynaya bakmak kadar, ayna tutmayı da severiz aslında... Severiz de, kendimize tutmayı değil. Aynadaki Adam, çevre ve insanın iç içe geçtiği fotoğraflardan oluşuyor.
Aynaya bakan, kendisiyle yüzleşen insanlar, dışarıdan gelen seslere tepki gösterdiği an, belki o farkındalık anında objektifimize yakalanıyor. Çoğu kez endişeyle... Küresel ısınmanın, çevre, hava, gürültü kirliliğinin etkisi, ‘sesi’ de o farkındalık anı gelmeden, göze, kulağa, duyulara ya ulaşmıyor ya da belli belirsiz, azar azar, sinsice sızıyor hayata.
Sergimiz çevre ve insanın karşılıklı etkisini, görünür kılmayı amaçlıyor. Bir bakıma gereken ‘endişeyi’, bir an için de olsa aynada, o yüzleşme anında yakalama çabası” sözleriyle anlatıyor iki sanatçı çalışmalarını.
SERA GAZININ YÜZDE 40’I EV TÜKETİMİNDEN
Küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımlarının yüzde 35-40’ının evlerdeki tüketimden kaynaklandığı gerçeğinden hareketle hazırlanan sergi, insanlara bireysel sorumluluklarını anımsatmayı hedefliyor. 20 Mart’a kadar açık kalacak olan sergide, portrelerden oluşan fotoğraflar, çeşitli doğa fotoğraflarıyla birlikte cama baskı yöntemiyle sergileniyor.
TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, “Sanat ve özellikle de görsel sanat aracılığı ile topluma mesaj vermenin en etkili iletişim araçlarından biri olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle Vakfımız kurulduğu günden itibaren fotoğraf sanatına çok önem vermiştir. Geçtiğimiz yine Vakfımız tarafından desteklenen, Haşim Kılıç ve Murat Koçak’ın ‘Bir Dünya’ adlı sergileri de büyük ilgi görmüştü. ‘Aynadaki Adam’ sergisinin, bilinçli tüketicinin bilinçli çevreci olduğu felsefesiyle hareket eden Vakfımızın görüşlerinin kamuoyu ile paylaşılmasına katkısı olacağına inanıyoruz” dedi.