Bu sanatçılara mutlaka yatırım yapın

Güncelleme Tarihi:

Bu sanatçılara mutlaka yatırım yapın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 01:44

“Sanatın en mükemmel dönemlerinden birini yaşıyoruz. İnanın ben de çok şaşırıyorum” diyor, Newsweek gazetesinin sanat eleştirmeni Blake Gopnik. Ona bunu dedirtense bir arkadaşının sorusu: “Hangi sanatçıları takip etmeliyim?”

Haberin Devamı

İşte bu sorunun yanıtını düşünürken yaptığı listede 50 isimle karşılaşınca sanat açısından ne kadar iyi bir dönemde olduğumuzu fark ediyor. E tabii çok haklı. Dediği gibi örneğin Rönesans dönemindeki yetenekli sanatçılara bakıldığında sayıları bir elin parmaklarını zar zor geçiyor.
Blake Gopnik bu farkındalığı kendine dert edinip yazdığı 50 sanatçının 10 tanesini hazırladığı makalede dünyayla paylaştı. Liste gerçekten çok şaşırtıcı. Gençlerin oluşturduğu sanatçı listesi çoğunlukla fotoğraf ve video çekiyor. Bazılarının işleri şu an devam eden Venedik Bienali’nde sergileniyor. Kimisiyse Art Basel’de...
Bakın Blake Gopnik’in, geleceğin klasikleri olarak nitelendirdiği listesinde kimler var...

HAYATIN GERÇEKLERİ VE ÇÖZÜMLERİ ONLARDA

Bir numarada Turner Ödüllü fotoğrafçı Gillian Wearing yer alıyor. Portre fotoğraf üzerine yoğun çalışan Wearing, yaptığı sıradışı projelerle öne çıkıyor. İlk çalışmalarında kişileri öyle bir fotoğrafladı ki, içlerinde sakladıkları duyguları anlatmalarını sağladı. Son projesiyse bir hayli enteresan. Önce çevresindeki insanların yüzlerinden maskeler hazırlıyor sonra bunları kendisi takıp fotoğraf çekiyor.
Listenin ikinci sırasında “hareketli müziğin Picassosu” olarak tanınan 56 yaşındaki Christian Marclay var. Geçen ocak ayında New York’ta yaptığı The Clock adlı video art çalışmasını izlemek isteyenler soğuk havada metrelerce kuyruk oluşturmuştu. Yıllar içinde çektiği binlerce saat fotoğrafından hazırlamıştı bu komplike işi. Basit eserleri de olan Marclay, aynı zamanda DJ dünyasında da efsane olarak gösteriliyor. Bu özelliğini plastik sanatlarla birleştiriyor.
Üçüncü sırada mimari açıdan daha iyi alanlar yaratan Slovenyalı sanatçı Marjetica Potrc var. En önemlileri arasında Latin Amerika’nın kenar mahallelerine kurduğu hijyenik tuvaletler ve Afrika için ürettiği maşrapalar var. Çünkü Potrc, sanatın dünyayı değiştirebileceğine inanıyor.
Polonyalı sanatçı Artur Zmijewski, hayatın sert gerçeklerini yansıtan videolarıyla öne çıkıyor ve listede dördüncü sırada yer alıyor. Görseli yakından incelerseniz çıplak insanlar, adeta tek bir vücutmuş gibi görünüyor. Görüntünün devamında kemik hastalığına yakalanmış acı içinde, ölmek üzere olan kadınla röportaj yapılıyor. İşte bu yüzden Zmijewski işlerini ‘sert’ olarak nitelendiriyor.
Liste, şöyle devam ediyor:
5- İngiliz video ve fotoğraf sanatçısı Tacita Dean, 6- Fransız Sophie Calle, 7- Belçikalı video sanatçısı Francis Alys, 8- Fotoğrafçı Jeff Wall, 9- Popüler kültürü sanata dahil eden Jeff Koons, 10- Damien Hirst.

Haberin Devamı

İNTERNETTE SESSİZ SİNEMA OYNAYIN

Haberin Devamı

İstanbul’da neler olup bittiğini takip edebileceğiniz www.nevarneyok.com sitesinde yeni bir uygulama başladı: Sessiz sinema. Amaç, verilen bilgilerle sorulan filmin hangisi olduğunu tahmin etmek. Eğer filmi yönetmeninden ve yapım yılından bilirseniz +25 puan kazanacaksınız. Bunun yanı sıra 3 tane de ipucuna bakma şansınız var. Fakat baktığınız her ipucu için soruyu bildiğinizde alacağınız puan -5 aşağıya düşecek. Siteden çıksanız bile sonuçlar hafızaya kaydediliyor ve tekrar girdiğinizde aynı puanlarla oyuna devam ediyorsunuz.


İKİ SERGİ BİRDEN

Sezonun yeni galerilerinden Rampa, 16 Temmuz’a kadar iki sergiye birden ev sahipliği yapacak. Birincisi galerinin proje odasında yer alacak olan Deniz Üster’in “Davetli ve Gönüllü” isimli sergisi. İkincisi ise Mehmet Dere’nin “Ne Gülüyorsun? Bu senin hikâyen” isimli sergisi olacak. Deniz Üster, anlam, bütünlük arayışı, ebedi doğrular ve değerlerle ilgili olarak ‘absürd’ ve ‘beyhude’ kavramlarıyla ilgileniyor. Mehmet Dere’nin sergisi ise Türk tarihi üzerine ironik, bibliyografik nitelikteki bir çok işin özetini içinde barındıran bir önerme niteliği taşıyor.
Tel: 0212 327 08 00.

Haberin Devamı


CAZIN DÜNYA LİDERLERİ BURADA

Akbank Sanat Caz Günleri dünyanın dört bir yanında Grammy ve en iyi caz sanatçısı ödüllü grup liderlerini getiriyor. 15-29 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerde “en iyi caz sanatçısı” unvanını kazanan kontrbas ustası Juan Sebastian Garcia-Herreros, 10 kez Grammy’e aday olan ve bu prestijli ödülü dört kez kazanan Roberto Quintero da sıradışı müzikleri ile yer alacak. Snow Owl olarak da bilinen Juan Sebastian Garcia- Herreros 28 Haziran’da sahnede.


CUMHURİYET’İN İLK YILLARI


Cumhuriyet’in ilk yıllarında, İstanbul’da mahalle hayatı nasıldı hiç merak ettiniz mi? Halide Edib’in ilk olarak Cumhuriyet gazetesinde 17 Nisan - 20 Mayıs 1959 tarihleri arasında tefrika olarak yayımlanan ve yazarın sağlığında hiç kitaplaştırılmamış Sevda Sokağı Komedyası, bu soruya eğlenceli bir cevap veriyor. Can Yayınları’ndan çıkan kitap, aynı zamanda toplumda yaşanan sosyal ve psikolojik değişimin romanı da sayılabilir.

BU MEVSİMDE LİMONATA GİDER

Haberin Devamı


Sıfırnoktaiki’nin yeni oyunu Limonata sahnelenmeye devam ediyor. Dramatik ama bir o kadar da gerçekleri gözler önüne seren aile hikâyesinde Deniz Türkali, Heves Duygu Tüzün, Sezgi Mengi gibi isimler var. Sami Berat Marçalı’nın yazıp Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yönettiği oyunu 13-17-20-24-27 Haziran’da izleyebilirsiniz.
Tel: 0212 292 32 48


HER GÜNE BİR ÖNERİ

Pazar Yahya Dai Quartet konseri Tamirane’de
Pazartesi Ali Elmacı’nın Miraz Babadan Oğula Geçer sergisi Galeri X-ist’te.
Salı Arkın Allen’in Aşıklar Kabilesi sergisi Ekavart Gallery’de.
Çarşamba Kenan Doğulu konseri Harbiye Açıkhava’da.
Perşembe Doğaçlama Tiyatro, Hayal Bistro’da. Biletler 23.5 TL.
Cuma Yunus Tonkuş’un Günce adlı sergisi Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!