OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 00:00
Yememenin insanı zayıflatacağını kim söylemiş? Hem makarna, çikolata ve fıstık ezmesi yiyebilir, hem de zayıflayabilirsiniz. Yeter ki sağlıklı beslenmenin sırlarını öğrenin. İnsan nefes alır, çalışır, uyur, hareket eder, kısacası yaşar. Bütün bu saydıklarımızı yapabilmemiz için enerjiye ihtiyacımız vardır. Vücut, gerekli olan enerjiyi aldığı besinlerle sağlar. Her gün mutlaka alınması gereken besin öğelerinin sayısı 40’ı geçiyor. Bunlar da kendi aralarında makro ve mikro besin öğesi olmak üzere ikiye ayrılır. Makro besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardır. Bunlar, vücuda enerji verip dokuları oluşturur. Mikro besin öğeleri, vitaminler ve minerallerdir. Bunlar enerji vermezler, daha çok metabolik aktiviteyi düzenlemekle görevlidirler. Her besin, farklı miktarlarda besin öğesi içerir. Eğer besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak tüketirseniz, yaşam için gerekli tüm besin öğelerini sağlamış olursunuz. Sağlıklı yaşamak için doğru beslenmek gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Ancak doğru beslenebilmek söylendiği kadar kolay değil. Bazı yöntemler geliştirmek gerekiyor. Daha sağlıklı ve kaliteli yaşamak, kronik hastalıklardan korunmak ve düzenli kilo verebilmek için şu sağlıklı beslenme yöntemlerine kısaca göz atalım: TAHIL ÜRÜNLERİ TÜKETİLMELİTam taneli tahıl ürünü, adından da anlaşılacağı gibi kepeği ayrılmamış tane halindeki ürünlerdir. Mısır, buğday, pirinç, yulaf ve arpa gibi...
Diyet yapanlar, ekmek, pilav, makarna gibi yiyecekleri tüketmekten kaçınırlar. Üç beyaz dediğimiz un-şeker- yağ’ı tüketmediğimiz zaman daha hızlı kilo verdiğimize inanırız. Oysa ekmek grubunu tamamen diyetten çıkarmadan kilo vermek mümkündür. POSALI YİYECEKLERE AĞIRLIK VERİLMELİBurada diyet posası gündeme geliyor. Diyet posası, bir tür karbonhidrattır ve besinlerin bağırsakta sindirilmeyen ve emilemeyen kısımlarına bu ad verilir. Kabuklu meyveler, domates, bamya, bezelye, pırasa, kuru baklagiller, en önemli diyet posası kaynaklarıdır. Yetişkinlerin beslenmelerinde doğal kaynaklar yardımıyla, günde 25-30 gram posa sağlamaları öneriliyor. Değişik sebze, meyve, tahıl, kuruyemiş tüketip, farklı posa sağlanmalıdır. TAZE SEBZE VE MEYVELERE AĞIRLIK VERİNSağlıklı ve dengeli beslenebilmek için günde en az değişik 2 porsiyon meyve 3 porsiyon sebze tüketilmeli. Farklı sebze ve meyveler, farklı miktarlarda besin öğesi içerirler. Aslında öğünlerinizi sebze ve meyvelerle zenginleştirmek, hiç de zor değil. Mevsime uygun çeşitli sebzeleri, kepekli makarna, kepekli undan yaptığınız pizza ve börekleri hazırlarken kullanabilir, hindi, kırmızı et ve tavuk etinden yaptığınız yemeklere çeşni olarak ilave edebilirsiniz.SAĞLIKLI YAĞLAR SEÇİMİ ÖNEMLİ Yağlar, vücudumuzun başlıca enerji kaynağıdır. Vazgeçilmez yağ asitlerini sağlar, yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilmesine yardımcı olurlar. Bu yüzden yiyeceklerimize mutlaka bir miktar yağ katmalıyız. Beslenme düzeninde yapılması gereken ilk değişiklik doymuş yağları azaltmak olmalı. DAHA AZ ŞEKERTÜKETMELİSİNİZ Şekerli besinleri fazla tüketirsek, daha fazla
kalori alırız ve de vitamin, mineral, protein gibi önemli besin öğelerinden yeterli miktarda yararlanamayız. Anlık zevk için tükettiÄŸimiz ÅŸekere azami dikkat göstermemiz ÅŸart. Åžekerle alınan kaloriye ‘boÅŸ kalori’ diyoruz. BoÅŸ kalori almak, ÅŸiÅŸmanlığa neden olur. DAHA TOK KALMAK İÇİN ‘GLÄ°SEMÄ°K Ä°NDEKS’İ DÜŞÜK BESÄ°NLERÄ° SEÇİNGlisemik indeks, yenilen herhangi bir besinin kan ÅŸekerini yükseltme yeteneÄŸidir. TükettiÄŸiniz besin, kan ÅŸekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa, glisemik indeksinin düşük olduÄŸu belirtilir. Bu besinler, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını saÄŸlar.Fark etmeden diyet yapınDiyet uygulamak, kendini yarı açlığa mahkum etmektir diye biliriz. Diyet reçetelerinde yer alan yiyecekler, genellikle bizim sofralarımızı süsleyen yemeklerden çok farklıdır. Kilo vermeye çalışan kiÅŸinin, damak zevkini unutup, listelerde yer alan tatsız tuzsuz yiyeceklerle nefsini köreltmeyi göze aldığı düşünülür. Oysa ‘Fark Etmeden Diyet’ isimli kitap, kilo vermek isteyenlerin kabusunu sona erdirecek. Diyet ve Beslenme uzmanı Selahattin Dönmez’in uzun çalışmalarının ürünü olan bu eserin önemli bölümlerini sizlere sunuyoruz.DAHA AZ TUZ YEMEYÄ° ÖĞRENMELÄ°SÄ°NÄ°ZAslında ömrünüz boyu defalarca tuzun saÄŸlık için ne kadar zararlı olduÄŸunu duydunuz. Özellikle kan basıncınız yüksek ise, doktorunuz size tuzu yasaklayacaktır. Normal, saÄŸlıklı bireylerin de az tuz tüketmelerinde büyük yarar var. Tuz olarak iyotlu tuzu tercih etmelisiniz. Günde 1/4 çay kaşığı tuz tüketmek yeterli olur.Selahattin Dönmez kimdir?Selahattin Dönmez, 1973 yılında Ä°stanbul’da doÄŸdu. 1995 yılında Hacettepe Ãœniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1999’da Ä°stanbul Ãœniversitesi Ä°stanbul Tıp Fakültesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Beslenme ve Metabolizma Bölümü’nde ‘ŞiÅŸmanlık ve metabolik hastalıklarda beslenme’ üzerine bilim uzmanı olarak çalıştı. 2002 yılında Hacettepe Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı’nda ‘Metabolik hastalıklarda beslenme’ üzerine Ä°stanbul Ãœniversitesi’yle ortak bir çalışma yaparak yüksek lisans diplomasını aldı. Halen Ä°stanbul’da Beslenme ve Diyet Danışmanlığı yapmaktadır.YARIN DAVRANIÅž TEDAVÄ°SÄ°Â
button