Bu mutfakta dağıtmak serbest

Güncelleme Tarihi:

Bu mutfakta dağıtmak serbest
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

Sahan Restaurant’ın İstanbul Ataşehir’deki şubesinde çocuklar şef yardımıyla yemek yapmayı öğreniyor. Bu sayede hem aileler hem kendileri keyifli vakit geçiriyor hem de kendi elleriyle yaptıkları lezzetli yemekleri son lokmasına kadar yiyorlar

Haberin Devamı

Sahan Restaurant’ın hizmete soktuğu minyatür mutfak, çocuklara bir armağan olarak 23 Nisan’da hizmete girdi. Amaç, aileler rahatça yemeklerini yerken çocuklara hoşça vakit geçirtip, mutfağa ilgilerini artırmak. Mutfağın başında yıllarını bu mesleğe vermiş usta şef Koray Tekin var.
Mutfağa giren çocuklara ilk önce sebze ve meyvelerin yenmeden önce mutlaka yıkanması gerektiği anlatılıyor. Sonra çocuklar kendileri için özel tasarlanmış minyatür evyelerin başına geçip başlıyorlar tepsilerindeki meyve ve sebzeleri yıkamaya. Arada ufak su şakaları yapılsa da hepsi büyük bir ciddiyetle bu ilk aşamayı tamamlıyor.
Salatayla başlayan hazırlık önceden yoğrulmuş köfte harcının minik köfteler haline getirilmesiyle devam ediyor. Çocuklar daha sonra hamur açarak kendilerine minik kaşarlı pideler de yapıyor.

Haberin Devamı

BULGUR VE NAR PEKMEZİ

Mutfağın önemli bir özelliği çocukları hayatlarında hiç çiğ görmedikleri, hatta adlarını bile duymadıkları gıdalarla tanıştırması. Bulgur ve nar pekmezi gibi malzemelerle ilk defa karşılaşan çocuklar Koray Abi’lerinden ufak bir mutfak malzemeleri dersi alıyor.
Tabii çocukların güvenliği sebebiyle mutfakta bıçak bulunmuyor. Ayrıca çocuklar ocak bölümüne yani pişirme işlemine de kesinlikle yaklaştırılmıyor.
Çocukları hamburger yerine salata, çorba ve ızgara et yediği için annelerin de içi rahat. Evde kavga dövüş yedirebildikleri yemekleri çocuklar burada ‘kendi yaptıkları’ için hiç nazlanmadan yiyor. Anne babalar da restoranın diğer kısmında keyfine bakıyor. Aynı anda 10 çocuğun faydalanabildiği bu etkinliğe şimdiden çok talep var. Özellikle hafta sonları yoğunluk sebebiyle önceden isim yazdırılması gerekiyor.

Yemek kültürü aşılıyoruz
SAHAN’IN SAHİBİ TAHİR TEKİN ÖZKAN

Sahan 1970’te kuruldu. Eskiden restoranların en uzak yerine kuruluyordu çocuk odaları. Biz baş köşeyi hep onlara ayırdık. Bütün restoranlarımızda çocuk odası var. Ama bu mutfak farklı. Aileler evde çocuklarının mutfağa girmesini pek istemez. Çocuk mutfağa adım attığında çoğunlukla “Ayak altında dolaşma, ortalığı dağıtma” diyen anneyle karşılaşır. Halbuki çocuklar da bu dünyayı merak ediyor. Biz de onlara bu imkânı veriyoruz. Bu mutfağı dağıtmak da serbest. Burada çocuklar yemeklerini dokunarak hazırlıyor, kendi mutfak kültürlerine yakınlaşıyorlar. Bu sayede de bu kültürü sahipleniyorlar. Türk mutfağını yeni nesillere daha çocuk yaştan itibaren sevdirmek istiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!