Bu konserler kaçmaz!

Güncelleme Tarihi:

Bu konserler kaçmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 22:28

İlk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. yıl kutlamalarında 21 Haziran-15 Temmuz 1973 tarihleri arasında düzenlenmişti İstanbul Festivali. Neler yoktu ki programda; resitaller, orkestra ve oda müziği konserleri, opera, bale, tiyatro, folklor ve mehter gösterileri...

Haberin Devamı

Zamanla sinema gösterimleri ve güncel müzik konserleri de eklendi. Sonra sanat disiplinlerini ayırıp farklı festivaller düzenlemeye karar verdi İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV). Ve klasik müziğe odaklanan İstanbul Müzik Festivali de 1994 yılında kendi adına kavuşmuş oldu.
Şimdi 40. yılını onlarca konserle kutlamaya hazırlanıyor festival. 31 Mayıs-29 Haziran tarihleri arasında yapılacak ama 40. yılın hatrına program erken açıklandı ve biletleri de 4 Şubat’ta satışa çıkıyor. Şimdiye kadar 40 bini aşkın sanatçının 2 bin 835 gösterisini bizlerle buluşturan festival, bu yıl 750’nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı konuk edecek İstanbul’a. Kimler yok ki... Helene Grimaud’dan Anne-Sophie Mutter’e, Viyana-Berlin Oda Orkestrası’ndan Varşova Filarmoni Korosu’na pek çok isim... Koreograf Heinz Spoerli’nin veda turnesi kapsamında Zürih Balesi’nin iki özel gösteriminin yapılacağını da unutmamak gerek.

Haberin Devamı

KAHRAMANLAR SAHNEDE

Festivalin geçen yıldan beri bir teması oluyor. Bu seneki de ‘Umut ve Kahramanlar’. Örneğin, bu kapsamda 40. festivalin açılışı, gelecek için umudumuz olan genç kuşak sanatçılarımız Simge Büyükedes, Ezgi Kutlu, Cenk Bıyık ve Burak Bilgili’nin katılımıyla yapılacak. ‘Özgürlük, eşitlik, kardeşlik’ kavramlarını anlatan Beethoven’ın 9. Senfonisi 31 Mayıs’ta şef Sascha Goetzel yönetiminde BİFO ve Devlet Çoksesli Korosu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek.
Tema kapsamında bir diğer kaçırılmaması gereken konserse 16 Haziran’da Hüseyin Sermet’in Deutsches Symphonie Orchester Berlin eşliğinde seslendirilecek iki eseri: Ravel’in 1. Dünya Savaşı’nda sağ kolunu kaybetmesine rağmen ‘umudunu asla yitirmeyen’ piyanist Paul Wittgenstein için yazdığı ‘Sol El İçin Piyano Konçertosu’ ve Beethoven’ın kahramanlığı hem zafer hem de trajediyle dile getiren 3. Senfonisi ‘Eroica’.

/images/100/0x0/563da620f018fb32c8ef4dcd

40. YILA ÖZEL SİPARİŞLER

İstanbul Müzik Festivali geçen yıl çağdaş müzik repertuvarını genişletmek için eser siparişi vermeye başlamıştı. Bu yıl da bunu sürdürüp Gürcü besteci Giya Kancheli ve Fazıl Say’la görüşüldü. Kancheli’nin senfonik eseri 11 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde şef Andres Mustonen yönetimindeki BİFO ve Varşova Filarmoni Korosu tarafından seslendirecek. Onlara Gürcü kontrtenor Mamuka Gaganidze, çellist Giedre Dirvanauskaite ile kemancı Gidon Kremer solist olarak eşlik edecek. Festivalin ikinci eser siparişi dünyaca ünlü bestecimiz Fazıl Say’a gitmişti. Say’ın “başyapıt” olarak nitelendirdiği ‘Mezopotamya’ başlıklı 2. Senfonisi’nin 23 Haziran’daki dünya prömiyerinde usta piyaniste, şef Gürer Aykal yönetimindeki BİFO eşlik edecek.
Festival biletleri, 4 Şubat Cumartesi saat 10.00’dan itibaren Biletix ve İKSV binasından temin edilebilecek. Hemen yerlerinizi ayırtmanızda fayda var!

Haberin Devamı

Sayılarla 40 yıl

- 40 bini aşkın sanatçının 2.835 gösterisi 3.360.000 kişi tarafından izlendi.
- Bin bestecinin 3 binin üzerinde eseri seslendirildi.
- Türkiye dışından, dünyanın önde gelen 48 senfoni orkestrası konser verdi.
- Türkiye dışından 56 bale ve dans topluluğu ağırlandı.
- 40 yılda 45 farklı mekân kullanıldı.

RUHİ SU’YLA BULUŞMA

Beşiktaş Belediyesi’nin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle gerçekleştirdiği ‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ etkinliği Ruhi Su belgeseliyle devam ediyor. Türk Halk Müziği sanatçısı Ruhi Su’nun hayatını konu alan, yönetmenliğini Hilmi Etikan’ın üstlendiği belgesel film, 1 Şubat’ta Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda ücretsiz izlenebilir. (212) 325 73 71.

Haberin Devamı

BU PAMUK PRENSES’E DİKKAT

Yarın saat 15.00’te İş Sanat’ta farklı bir Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gösterisi başlıyor. Yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu’nun yaptığı Akasya Asıltürkmen’in prenses ve üvey anne rolünde Pamela Spence’in yer aldığı müzikalin farkını Kasapoğlu şöyle anlatıyor: “Oyunun aslına sadık kalsak da farklılaştırdığımız noktalar var. Sadece çocukların değil büyüklerin de büyük keyif alacağını düşündüğüm bir sonuç çıktı.” Biletler 15-20 lira. (212) 316 10 83.

İKAMETGAH KADIKÖY BAŞLADI

Geçen haftalarda bu sayfada duyurmuştuk Kadıköylü sanatçıların ortak çalışmalarını. İşte ‘İkametgah Kadıköy’ projesi sonunda başladı. Piha Kolektif Sanat Galerisi de Nazan Azeri, Kurucu Koçanoğlu, Hande Şekerciler, Arda Yalkın ve Mehmet Öğüt gibi 18 sanatçıyla katılıyor. Çevredeki diğer galerilere de uğramayı unutmayın. 19 Şubat’a kadar görülebilir. (216) 337 15 13.

Haberin Devamı

BÜYÜK KRİZLERE KARŞI

İnsanoğlu, çevresiyle beraber yaşama alışkanlıklarını hep denemiş ve kabul gördüğü şekliyle uygulamıştır. Bu deneyim ve uygulamalar geçmişten günümüze resmi alanda protokol, toplumsal alanda ise sosyal davranış kuralları olarak şekillenip hayatımıza girdi. Uygulanmaması halinde, özellikle uluslararası alanda çok büyük krizlere neden olabilecek menfi sonuçlar doğurdu bu kurallar. Hepsini geniş kapsamda ele alan ‘Protokol ve Sosyal Davranış Kurallarına Giriş’ kitabı gerek akademik gerekse günlük yaşamda yardımcınız olacak. Der Yayınevi’nden çıkan kitabın fiyatı 17 lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!