Bu kitaptaki tarifler yazarın 3 çocuÄŸu tarafından test edildi, onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Bu kitaptaki tarifler yazarın 3 çocuğu tarafından test edildi, onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2004 00:00

Kanal D’de yemek programları hazırlayan, Kelebek’te köşesi olan, kendi deyiÅŸiyle ‘yemekçi’ Sahrap Soysal, geçtiÄŸimiz sene çıkan Bir Yemek Masalı isimli kitabından sonra ÅŸimdi de 0-6 yaÅŸ arasındaki çocuklar için ‘Anne, Ben Acıktım’ adlı bir yemek kitabı yazdı.Kitapta kolay ve kısa tariflerle, çocukların sevdiÄŸi, aynı zamanda geliÅŸimleri için gerekli vitamin ve mineraller de içeren yemek tarifleri var. Tarifler arasında geleneksel mamalar da var, deneme-yanılma usulüyle yapılanlar da. Ama hepsinde çocukların kalori ihtiyaçları hesaplanmış, bebeklerin gaz sorunu göz ardı edilmemiÅŸ, üstelik hepsi son derece lezzetli gözüküyor. 18 yıllık anneliÄŸin birikimi olan kitaptaki yemeklerin hepsi Soysal’ın ÅŸimdi 18 yaşında olan oÄŸlu ve 6.5 yaşındaki ikizleri tarafından ‘test edilmiÅŸ ve onaylanmış’.Bu kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz?- Benim 3 oÄŸlum var. Büyük 18, ikizler ise 6.5 yaşındalar. DoÄŸal olarak yemekleriyle çok meÅŸgul oluyorum. Her evde yaÅŸanan çocuÄŸa yemek yedirme problemi bizde yok. Türk kadını hep çocuÄŸunun iÅŸtahsız olduÄŸundan, hiçbir ÅŸey yemediÄŸinden ÅŸikayet eder, tecrübelerim sıcakken paylaÅŸayım dedim. Ãœniversitede kimya okudunuz. Bu bilgilerinizden faydalanıyor musunuz?- Bana çok büyük bir katkısı var, faydalanıyorum. Bu kitaptaki yemeklerin sadece görüntüleri ve tatları deÄŸil önemli olan, hepsi gerekli besin deÄŸerlerini de içeriyor. Dikkatimi çeken ilk ÅŸey tariflerin kısalığı ve yapılabilirliÄŸi oldu...- Uzun tariflerden hiç hoÅŸlanmam. Ne öyle bir tarif veririm, ne de yaparım! Hem çok uÄŸraşılarak yapılan yemekler çocuklara bir ÅŸey ifade etmiyor. Kitapta sadece Türk mutfağından yemekler yok.- Geleneksel tatlardan ayrılmam, kültürümüzü korumak için onları da korumamız lazım. Ama diÄŸer mutfakları da unutmak olmaz. YemeÄŸin görüntüsü mü önemli, tadı mı? Yemek yedirmek için çocukları kandırmak mı gerekiyor?- Tat tabii ki çok önemli ama artık yemeklerin nasıl göründüğüne çok önem veriyorlar. Görüntüsü ne kadar cezbedici olursa olsun, tadını sevmezse yemez; sevdiÄŸi tadı ise ne ÅŸekilde sunarsanız sunun yer. Televizyon, çizgi filmler ve teknoloji çocukların görsel anlamdaki hayal güçlerini çok geliÅŸtirdi. Yattıkları yatak bile konsepte sahipse, yediÄŸi yemeÄŸi de bir hikayeyle, farklı ÅŸekilde sunmak gerek.2.5 yaÅŸ sonrası için ayrı tarifler var. Neden tarifleri yaÅŸ gruplarına göre ayırdınız?- Çocukların damak ve göz zevki 2.5-3 yaşında deÄŸiÅŸiyor. O yaÅŸa kadar genelde ezilmiÅŸ, blendırdan geçirilmiÅŸ yemekler yedirilir. 2.5 yaşından sonra püre yedirmeyin çocuklara, büyük muamelesi yapın. Püre ÅŸeklindeki yemekler annelerin iÅŸine geliyor, ortalık dağılmıyor, pislik çıkmıyor. Ama çocuÄŸun iyi beslenmeye alışması önemli. Etraf pislensin, temizlenir...Yemeyen, mızmız çocuklar için nasıl taktikler öneriyorsunuz?- Türk annesi ısrarcıdır, ısrarcı olmayın. SevdiÄŸi ÅŸeyleri hazırlayın, biraz da kandırın. Havuç yemiyorsa; havuçlu, fesleÄŸenli, zeytinyaÄŸlı makarna sosu yapın. Makarnaya bayıldıkları için yerler. Veya ıspanak yemiyorsa, ıspanağı blendırdan geçirip, köfte harcının içine karıştırıyorum, bu ÅŸekilde yememesine imkan yok! Çocuk çok seçiciyse de yapacak fazla ÅŸey yok, o çocuk ileride br gurme bile olabilir...CiÄŸer konusunda ne düşünüyorsunuz? Çocukların kabus sofrasının deÄŸiÅŸmez parçasıdır bu, deÄŸil mi?- Sakatat çok faydalı, çocuÄŸunuz yiyorsa verin. Ama çocuklar artık ciÄŸer falan yemiyor, ısrar etmeyelim. Evet, kan yapıcıdır, protein içerir, demir eksikliÄŸine birebirdir ama onun yerine koyabileceÄŸimiz öyle çok ÅŸey var ki! Biz her türlü gıdanın satıldığı bir ülkede yaşıyoruz.Çocukların en sevdiÄŸi yemekler hangileri?- Köfte, makarna, patates ve çorba. Yayla ve mercimek çorbasına her çocuk bayılır. Sütlaç çok seviliyor ama çocuklar hiçbir tatlıyı ÅŸekerpare kadar sevmezler. Tavuk budunu da çok seviyorlar. Bir gün soya soslu yapıyorum, bir gün salça ve zeytinyağına batırıyorum, ertesi gün kırılmış cornflakes’e batırıp kızartınca Amerikalıların yediÄŸi restoran bageti gibi oluyor. Aynı tatları deÄŸiÅŸtirerek sunmak önemli. Sırf çocuklar deÄŸil, eÅŸlerimiz de bıktı. Mutfağı deÄŸiÅŸtirmek gerek.BESLAN’IN ÇOCUKLARI PASTASIBeslan katliamına çok üzüldüm ve kitaba Beslanlı çocuklara armaÄŸan ettiÄŸim iki tarifi ekledim. Ä°kisini de orijinal Rus tariflerinden çıkarak yaptım. Biri ‘Alana’nın PoÄŸaçası’, diÄŸeri ‘Beslan’ın Çocukları Pastası’. Pasta bezeyle yapılıyor, bezeye bütün çocuklar bayılır üstelik çok besleyicidir.KOMÄ°K YEMEK Ä°SÄ°MLERÄ°Tarifler arasında küçük çocuklar için tahıllı, meyveli mamalar, meyve suları, püreler ve çorbalar öne çıkıyor. Daha büyük çocuklar için ise fındık lahmacundan sünger pizzaya, içliköfte kroketten kuru fasulyeye kadar birçok tarif var. Ayrıca ‘Zamane Çocukları İçin İçecekler’, ‘Ne yaparsanız yapın yiyecek, bari saÄŸlıklısını yesin’ diyerek hazırlanmış dip sos tarifleri de var. Tariflerin aralarındaki sayfalarda ise annelerin sıklıkla sorduÄŸu sorular ve vitamin ve minerallerle ilgili bilgiler de var. Yemek isimleri de çocuÄŸunuzun iÅŸtahını artırıcı: Sihirli Galyalı Çorbası, Hay Toranaga, Muhallebili Saklambaç Tatlısı, Makarna KuÅŸ Yuvası, Çimdik Kuki, Bıcırık Hamburger bunların bazıları.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!