Cansu AYDIN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00
Son zamanlarda kitap yayıncılığında ortaya çıkan yeni bir akım var. Arka arkaya çocuklar için sanat kitapları yayınlanıyor. Bu kitapların, her yaştaki çocuğa, resim başta olmak üzere güzel sanatları sevdirmek, resim yapmaya, fotoğraf çekmeye, heykel yapmaya teşvik etmek veya onlara dünya sanatı konusunda temel bilgileri vermek gibi çeşitli hedefleri var.
Kitapların bir başka ortak özelliği, hepsinin de çocukları sıkmadan, aksine eğlendirerek eğitmeyi amaçlaması. Kuşe baskıları, renkleri, sade ve eğlenceli dilleri, kolay okunan sunuşlarıyla, çocukların sanata korkmadan yaklaşmasını, sevmesini sağlıyor. Alfa’nın yayınladığı "Resmi Keşfet" serisi, YEM Kitabevi tarafından çıkarılan "Çocuklar İçin Sanat Kitabı" veya İş Bankası Yayınları’nın yayınladığı "Benim Sanat Kitabım" bunların iyi örnekleri.
RESMİ KEŞFET DİZİSİ
Suluboya, çizim, pastel ve yağlıboya
Ressam Mike Chaplin’in hazırladığı, Türkçe’ye Alfa Yayınevi tarafından çevrilen Resmi Keşfet dizisi, geleceğin ressamları için en temel kavramları ele alıyor. Mike Chaplin, Televizyonda Suluboya Yarışması adlı bir programda çalışmış, birçok ülkede düzenlediği atölyelerle resim eğitimi konusunda farklı yöntemler geliştirmiş bir sanatçı. Dizi, her biri 48 sayfalık dört ayrı kitaptan oluşuyor: Çizim, Yağlıboya, Sulu Boya ve Pastel. Bunlarla bir çocuk resim konusunda pratik ve teorik temel bilgi dağarcığı edinebilir. Mike Chaplin, çocukları rahatlatıyor: Hata yapabilirsiniz, hata öğrenme sürecinin bir parçasıdır, diyor. Yani işin püf noktası, korkmamak.
Suluboya kitabında da yazar cesaret veriyor: Boyayı uygulamanın ya da çıkarmanın yeni yollarını denemekten korkmayın. Chaplin, sulu- boyanın temel adımlarını şöyle sıralıyor: Káğıt yüzeyleri ve káğıt germe, boyayı çıkarma, doku yaratma, renk, ton ve kompozisyonu kavrama, negatif şekilleri boyama, derinlik kazandırma ve duyguları ortaya çıkarmak için renk derecelerinin kullanımı.
Pastel, başlangıçta çocuklara zor gibi görünen bir boyama tekniği. Ancak Resmi Keşfet dizisindeki Pastel kitabı, bunu çok kolay bir hale getiriyor. Temel lekelerden başlayarak, bir duygu anlatmak için kullanılması gereken sıcak ve soğuk renklerin uygulanışına, resme üç boyutlu hissini vermeye kadar bir dizi teknik anlatılıyor.
Yağlıboya ilk bakışta göz korkutabilir. Hele çocukların çok az kullandığı bir boyama tekniği bu. Ancak Yağlıboya kitabı, bu zorlukların aşılmasını sağlıyor. Ne tür fırçalar kullanılmalı? Nasıl bir zemine yağlıboya yapılabilir? Yağlıboya paletinin sırları nedir? Bütün bunlar, basit ve anlaşılır bir dille, resimler ve çizimler desteğiyle anlatılıyor. Kitap ilerledikçe, temel çizimlerden renk tonları ve perspektife, oradan da natürmort, figür ve manzara resimlerine kadar pek çok konuda bilgi veriyor.
GELECEĞİN RESSAMLARI İÇİN ÇİZİM TEKNİKLERİ
Kurşunkalemden füzene resim çizmenin ABC’si
Alfa Yayınları tarafından Türkçe’de yayınlanan Geleceğin Ressamları İçin Çizim Teknikleri adlı kitap, yine çocuklar için ama yaşı daha büyük gençler de yararlanabilir. Peter Stanyer’in kaleme aldığı kitapta, resim yeteneğini geliştirmek isteyenler, öğrenme isteği olanlar için bir çok bilgi yer alıyor. Kalemin tanımından tutun da, göz yanılgılarına kadar çizim adına öğrenmek istediğiniz herşey mevcut. Kitap, teorik bilgiler, örnek resimler veriyor ve egzersiz yaptırıyor. Her malzemenin kullanım alanını tanıtıyor, çeşitli projeler eşliğinde bu malzemeleri etkili kullanma yollarını sergiliyor. Toplam 207 sayfa.
ÇOCUKLAR İÇİN SANAT KİTABI
Resim, heykel ve fotoğrafı yorumlamayı öğretiyor
YEM Kitabevi tarafından Türkçe’ye çevrilerek yayınlanan "Çocuklar İçin Sanat Kitabı" (The Art Book For The Children) gençler için temel sanat eğitiminin bir parçası. İngiltere’de 7-14 yaş kategorisinde "İllüstrasyonlu En İyi Çocuk Kitabı 2005" ödülünü alan kitap, 30 farklı sanatçının en bilinen ve klasikleşmiş eserlerindeki yaklaşım ve eğilimlerini inceleyerek çocuklara bir sanat eserini okumanın yollarını öğretiyor, algılama yeteneklerinin artmasını sağlıyor. Ayrıca bir resim, heykel veya fotoğrafa bakarken çocukların düşüncelerine yön verip, renk, biçim, doku ve desen bilincini geliştirmeyi amaçlıyor. Şimdiye kadar 14 dile çevrilen ve 19 ülkede yayınlanmış, önemli bir eğitim kitabı bu.
BENİM SANAT KİTABIM
En ünlü tabloları tanıyalım
İş Bankası Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrilerek kuşe kağıda basılan Rosie Dickins’in kitabı, bir çocuğa resim sanatının kısa tarihini anlatmak için birebir. Kitap, Rönesans’tan başlıyor, günümüze kadar geliyor. Bu süreçte resim tarihinin en önemli dönemeçlerini, isimlerini, akımlarını ve resimlerini tanıtıyor. Leonardo’nun Mona Lisa’sı, Van Gogh’un Ayçiçekler’i, Munch’ın Çığlık’ı, Picasso’nun Üç Müzisyen’i, Matisse’in Salyangoz’u, Andy Warhol’un Konserve Kutusu, David Hockney’in Pearlblossom Otoyolu gibi resim tarihinin büyük eserleri çocuklara basit, eğitici ve eğlendirici bir dille anlatılıyor. Kitaptaki resim sözlüğü de, temel kavramları gösteriyor.