Bu kasabada bütün kadınlar robot

Güncelleme Tarihi:

Bu kasabada bütün kadınlar robot
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 00:17

İşte, birbirinden ünlü oyuncuların biraraya geldiği haftanın komedisi. Stepford Kadınları’nın hikayesi ikinci kez filme çekiliyor. Ira Levin’in aynı adlı kitabı, ilk kez 1950’de sinemaya uyarlanmış, o filmde Katherine Ross, Paula Prentiss gibi isimler rol almıştı.

1980’de de, ‘Stepford Kadınları’nın İntikamı’ adında bir devam filmi çekildi. Yalnız, diğer Stepford filmlerinin tümü korku türündeydi. Geçen yıl çekilen yeni Stepford Kadınları’ysa, romantizm ve bilimkurgu öğeleri taşıyan bir komedi filmi. Başrollerinde, son iki yılda ülkemize yaklaşık 10 filmle konuk olan, Saatler (The Hours) filminde, yazar Virginia Woolf rolüyle Oscar kazanan Nicole Kidman var. Aslan Kral’da seslendirme, Infinity’de yönetmenlik yapan, Godzilla ve Müfettiş Gadget gibi fantastik filmlerde rol alan Matthew Broderick ve tecrübeli, usta oyuncu Christopher Walken da diğer başrol oyuncuları. Ünlü şarkıcı-oyuncu Bette Midler, son zamanlarda komedilerde izlemeye alıştığımız Glenn Close ve country şarkıcısı Faith Hill, filmin saymakla bitmeyen ünlü isimleri. Bowfinger’da yönetmen, Yıldız Savaşları serisinde oyuncu olarak karşımıza çıkan Frank Oz filmin yönetmeni.

Bu film daha çekilirken birçok dedikoduya neden oldu. Çekim sona erdikten sonra, oyuncular, özellikle de Nicole Kidman ve Bette Midler filmden memnun kalmadılar. Film şirketi de aynı düşüncedeydi. Bu yüzden daha sonra filme ek sahneler çekildi. Komedilerde bazen olduğu gibi, çekim bittikten sonra film neredeyse tamamen değişti. Bu dedikodular nedeniyle ABD’de birkaç hafta önce gösterime girdiğinde bunun bir fiyasko olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak sanıldığı gibi olmadı. Film oldukça iyi bir gişe hasılatı yaptı ve eleştirmenler de beklenenden daha iyi olduğunu belirttiler.

Aslında Stepford Kadınları, feminist bir tezi olan bir bilimkurgu hikayesi. Stepford Kasabası’nda erkeklerin, karılarını robot kopyalarıyla değiştirip, mükemmel eşler yaratmasını anlatıyor: Bu kadınların hepsi çok güzel, çok bakımlı ve hepsinin on parmağında on marifet var. Hepsi ev işlerini büyük bir tutkuyla yapıyor. Gece olunca kocalarının gönlünü hoş etme konusunda da ustalar. Bütün bunları yaparken mutlu olmayı da başarıyorlar.

İşte küçücük kasaba Stepford’da böyle mükemmel eşler (mutlu köleler?) yaşamaktadır. Joanna Eberhart da (Nicole Kidman) çok mutludur. EBS Televizyon Grubu’nun tarihindeki en genç başkanı olmuştur. Çok iyi bir kocası, birbirinden güzel iki çocuğu vardır. Kısacası Joanna«nın hayatı mükemmeldir. Ta ki o felaket günü gelip de çevresindeki her şeyi darmadağın edinceye kadar. Önce işinden kovulur. Ardından evliliğinde sorunlar başlar. Karı-koca yaşadıkları büyük kentten ayrılmaya karar verir. Connecticut eyaletindeki Stepford adlı kasabada hayata yeniden başlayacaklardır. Ancak bu tuhaf kasabada esrarengiz olaylar olmaktadır. Joanna kuşkular duymaya başlar. Kasabaya sinirli ve çocuk ruhlu kocası Dave ile yeni taşınmış olan arkadaşı Bobbie Markowitz de (Bette Midler) bir şeylerden şüphelenir. Sevgilisiyle ilişkisini düzeltme umuduyla kasabaya yerleşen eşcinsel mimar Roger Bannister de yaşadığı tuhaf olaylardan sonra, burada neler olup bittiğini merak etmeye başlar. Bu üç komşu, kasabanın sırrını öğrenmek için kolları sıvar...

Komedi / STEPFORD KADINLARI

STEPFORD WIVES
Yön: Frank Oz
Oyn: Nicole Kidman, Christopher Walken, Matthew Broderick, Bette Midler

Öldürdüğü insanların yerine geçen

Hayatın Benim, Angelina Jolie, Ethan Hawke, Kiefer Sutherland, Olivier Martinez gibi tanınmış isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla, sinemadaki yaz rehavetini ortadan kaldırmaya aday bir film.

Film, bir seri katilin profili üzerine kurulu, psikolojik bir gerilim. Yönetmeni televizyon için yaptığı korku dizileri ve filmleriyle tanınan D. J Caruso. Hayatın Benim, Caruso’nun ikinci sinema filmi, ilki Val Kilmer’ın başrolünü oynadığı The Salton Sea isimli gerilimdi. Oyuncu kadrosunda birbirinden ünlü oyuncular var. Aklım Karıştı’daki (Girl Interrupted) performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ını alan, bilgisayar oyunundan uyarlanan Tomb Raider filmlerinin kahramanı Lara Croft’u iki kez beyazperdede canlandıran Angelina Jolie, bu kez bir FBI ajanı.

Karısı Uma Thurman ile birlikte rol aldığı Kaset (Tape) ve Denzel Washington’a Oscar getiren Training Day adlı filmlerde seyrettiğimiz Ethan Hawke da bir FBI ajanını canlandırıyor. Telefon Kulübesi filminde, sadece telefondaki sesiyle başarılı bir katil rolü çıkaran Kiefer Sutherland ve en son SWAT’te izlediğimiz, Fransız oyuncu Olivier Martinez de diğer rollerde.

FBI’ın suçluların kişiliklerini analiz etmede uzman ajanı Illeana Scott, bir katilin gizemli zekasını anlamak için, klasik cinayet çözme tekniklerine güvenmemekte, içgüdülerine, alışılmamış araştırma yöntemlerine başvurmaktadır. Kanada’da Montreal kentinde bir cinayet üzerinde çalışan dedektifler, kurnaz bir seri katilin kafasından geçenleri öğrenmek için, istemeden de olsa dışardan birinin yardımını isterler. Ajan Scott’ı çağırırlar. Scott izleri dikkatlice sürer ve bukalemun karakterli katilin ‘hayat çaldığı’, yani kurbanlarının yaşamlarını ve kimliklerini benimsediği sonucuna ulaşır. Bir türlü ele geçirilemeyen katilin yakalanması konusundaki baskılar artarken, alışılmadık yöntemleri ve olağanüstü yetenekleri Ajan Scott’ı yerel polis ekibinden uzaklaştırır. Scott’ın görünüşteki soğukluğu işine duyduğu tutkuyu gizlemektedir ve ajan yalnız çalıştığında en iyi sonuçları elde etmektedir. Ama karmaşık bir romantik ilişkiye girer ve kendi içgüdülerinden şüphe etmeye başlar. Tanımadığı bir şehirde yapayalnız ve güveneceği kimse olmayan Ajan Scott kendini garip ve ürkütücü bir serüvenin içinde, artık kişisel hale gelmiş bir davada, zanlılarla çevrelenmiş halde bulur.

Gerilim / HAYATIN BENİM

TAKING LIVES
Yön: D.J Caruso
Oyn: Angelina Jolie, Ethan Hawke, Kiefer Sutherland, Olivier Martinez

GÖSTERİMDEKİ DİĞER FİLMLER

CEVAPSIZ ARAMA

Yön: Takashi Miike
Oyn: Kou Shibasaki, Shinichi Tsutsumi, Kazue Fukiishi, Renji Ishibashi

DELİLER EVİ

Yön: Andrei Konchalovsky
Oyn: Yuliya Vysotskaya, Yevgeni Mironov, Sultan Islamov

HAYATIN İÇİNDEN

Yön: Thomas McCarthy
Oyn: Peter Dinklage, Paul Benjamin, Bobby Cannavale

KABUS GECESİ

Yön: Victor Salva
Oyn: Ray Wise, Jonathan Breck, Travis Schiffner

REST

Yön: Dario Argento
Oyn: Liam Cunningham, Stefania Rocca, Silvio Muccini

MAHREM ŞEYLER

Yön: Jean Claude Brisseau
Oyn: Coralie Revel, Sabrina Seyvecou, Roger Mirmont

KÖTÜ KIZLAR

Yön: Mark S. Waters
Oyn: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Lacey Chabert

FİL

Yön: Gus Van Sant
Oyn: Alex Frost, John Robinson, Elias McConnell

CAZİBE KANUNLARI

Yön: Peter Howitt
Oyn: Pierce Brosnan, Julianne Moore

DEHŞETİN GÖZLERİ

Yön: Eli Roth
Oyn: Rider Strong, Jordan Ladd, Joey Kern
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!