Güncelleme Tarihi:
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Berrin Aktekin, gerilim tipi baş ağrılarıyla ilgili merak edilen sorulara cevap
Kas kontraksiyonu sonucu ortaya çıkan baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrılarını iki grupta sınıflandırabiliriz. Bir tanesi epizodik (ani başlangıçlı-akut), diğeri de kronik (süreğen) tiptedir.
Â
Belirtileri nelerdir?                                                 Â
Hafif veya orta şiddette, günlük aktiviteyi etkilemeyen, başın etrafında band tarzında sıkıştırıcı tipte, kafatası çevresindeki kaslarda dokunmakla hassasiyetin eşlik edebildiği ayda 6–15 gün sıklığında ve 1–4 saat süreyle görülen baş ağrılarıdır. Baş ağrısı sırasında bireyde seslere karşı tolerans azalması olabilir.
        Â
Gerilim tipi baÅŸ aÄŸrısı neden olur?             Â
Kesin bir nedeni olmamakla birlikte uykusuzluk, gerginlik, yorgunluk, açlık, gibi nedenler gerilim tipi baş ağrısını tetikleyebilir.
Â
Gerilim tipi baÅŸ aÄŸrısının toplumda görülme sıklığı nasıldır?                         Â
Diğer baş ağrısı tiplerine göre en sık rastlanan tiptir. Araştırmalara göre özellikle de 20–35 yaş grubu kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı azalır ve her iki cinste görülme oranı birbirine benzer.
Â
Gerilim tipi baş ağrısı durumunda siz hekim olarak ne yapıyorsunuz?
Öncelikle baş ağrısı ile gelen bir kişi, nöroloji hekiminin muayenesinden geçiyor. Kişinin ağrısının ani başlangıçlı mı yoksa süreğen mi olduğu araştırılıyor. İşten ayrılma, bir yakınını kaybetme, maddi bir kayıp gibi kişinin yaşamıyla ilgili bir stresine bağlı bir baş ağrısı ise epizodik tipte gerilim baş ağrısıdır ve kişiye adapte olması için yaklaşık 3 aylık bir süre tanırız. O sürede sadece ağrısı olduğunda alması için ilaç veriyoruz. Eğer 3 aydan uzun bir süredir ve bir ayda 6 kereden daha sık ağrısı oluyorsa o zaman kronik ağrı olarak kabul edilerek uygun tedaviyi uyguluyoruz.
Â
Başı ağrıyanlar hangi durumlarda doktora girmelidir?
Baş ağrısı ani başlangıçlıysa, şiddetli ve sürekliyse, tekrarlıyorsa ve ağrının yanı sıra kusma, bulantı, ateş gibi belirtiler de varsa acil olarak bir hekimin görmesinde yarar vardır.
Â