Güncelleme Tarihi:
Ülkemizdeyse aynı amaçla 1982 yılından itibaren her yıl ‘Müzeler Haftası Kutlama Yönergesi’ hükümleri kapsamında 18-24 Mayıs tarihleri arasında ‘Müzeler Haftası’ düzenleniyor. Kültür Bakanlığı’nın her yıl olduğu gibi tüm müze girişlerini ücretsiz yapması beklenirken bakın belli başlı özel müzelerimizde neler oluyor.
İstanbul Arkeoloji Müzesi, bugüne özel olarak saat 23.00’e kadar açık kalacak. Üstelik saat 19.00’dan sonra girişler ücretsiz!
İstanbul Modern de bugün kapılarını saat 22.00’ye kadar açık tutacak. Giriş de ücretsiz.
Müzede geçen aylarda yenilenerek tekrar açılan koleksiyon sergisi ‘Geçmiş ve Gelecek’, Türkiye’de güncel fotoğrafa odaklanan ‘Yakın Menzil’, Renault Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçkinin yer aldığı ‘Fantastik Makineler’ görülebilir.
Sergilerin dışındaysa pek çok etkinlik yapılacak.
21 Mayıs Salı günü ‘Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Amerika’ serisi kapsamında Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi Eser Kayıt Direktörü Melissa Front saat 19.00’da ‘İyi, Kötü ve Dijital: Modern ve Çağdaş Sanatta Eser Kayıt Zorlukları’ başlıklı bir konuşma yapacak. Melissa Front konuşmasında, müzelerdeki eser kayıt sorumlularının koleksiyonları ve sergileri organize etmekteki rollerini, karşılaştıkları zorlukları ve çalışmalarının geri dönüşünü Hirshhorn Müzesi koleksiyonu üzerinden inceleyecek.
İstanbul Modern Sinema’daysa 23 Mayıs’a kadar, adını süperstar filozof Slavoj Zizek’in son belgeselinden alan ‘Bir Sapığın İdeoloji Rehberi’ programı gösteriliyor. Sinema tarihinden çeşitli filmleri yorumlayan Zizek, sinemanın nasıl arzu duymamız gerektiğini dikte ettiğini ve bu nedenle sapkın bir sanat olduğunu iddia ediyor. Programda da gösterilen ‘Sapığın İdeoloji Rehberi’nde, yol göstericimiz Zizek tanık olduğumuz öykünün ötesindeki sinemanın kapılarını bizim için aralıyor. Seçki, bir yandan Laos’un geleneklerine bağlı bir köyünden, Avrupa’nın 1968 hareketine uzanıyor, öte yandan sinemanın psikanalizle ilişkisini ele alan, sinemanın bir illüzyon ve arzu makinesi olduğunu adeta kanıtlayan filmler sunuyor.
23 Mayıs’taysa Efes’in sponsorluğunda düzenlenen ‘Sizin Perşembeniz Sanatçı Atölyeleri’nde 16.00-18.00 saatleri arasında Ergin İnan Atölyesi olacak. Çalışmada renkleriyle, dokularıyla, uzuvlarıyla ve yaşam biçimleriyle büyüleyici canlılar olan böceklerin bir esin kaynağı olarak sanatta kullanımı ele alınacak.
ÇILGIN PARTİYE HAZIR OLUN
Bu gece, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde de pek bitecek gibi görünmüyor.
Müze, saat 24.00’e kadar açık kalacak. Üstelik şahane bir partiyle!
Öncelikle şu an devam eden sergiden bahsedelim.
Çağdaş sanatın yaşayan en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen İspanyol sanatçı Manolo Valdes’in 1980’den günümüze uzanan işleri müzede görülebilecek. Sergide ‘Kadın’ konulu 46 resim ve 13 heykel yer alıyor.
Gündüz sergiyi gezdikten sonra akşam 19.00’da başlayacak olan partiye katılın derim.
Zira, 19.00-21.00 saatleri arasında hem ‘Happy Hour’ var hem de bir yandan ‘DJ Yabancıdeğil’ çalacak. Arkasından saat 21.00’de ‘Meksika’ya Sevgilerle’ konseri var. Sonrasında ‘DJ Yabancıdeğil’, farklı coğrafyaların farklı müzikleriyle yine kabinde olacak.
Sakıp Sabancı Müzesi’ndeyse girişler yarın ücretsiz. Müzede geçen haftalarda açılan ‘Oryantalizmin 1001 Yüzü’ sergisinde 19. yüzyıl oryantalizmine odaklanılırken, ‘oryantalizm’ teriminin kaynağına inilerek bilim dünyasından arkeolojiye, mimariden dünya sergilerine, fotoğraftan modaya uzanan pek çok konudaki etkilerine ışık tutuluyor. Sergide, 19. yüzyıl başında gerçekleşen arkeolojik kazılar, dünya sergileri görüntüleri, değerli kitaplar, Avrupa’daki oryantalist mimarinin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki uygulamaları, oryantalist tarzda iç mekân tasarımları, sahne dekoru ve moda, stüdyo fotoğrafları ve 19. yüzyıl ile başlayan Doğu’ya seyahatin değişik aşamaları, obje ve örneklerle sunuluyor.