Bu evde barış var

Güncelleme Tarihi:

Bu evde barış var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cemil Topuzlu Caddesi'ndeki bahçe katı dairenin kapısı açıldığında, iri kıyım bir Rottweiler karşılıyor.

Havlamıyor ama temkinli.

Harun Kolçak'la el sıkışırken, diğer elim başında geziniyor.

Dostça merhabalaşmaya, başının hafifce bacağıma sürterek karşılık veriyor Ninja.

Bahçeye açılan salonda, bir anne tekir Uğur, iki yavrusuyla oynaşıyor. Hem de salonun baş köşesindeki üçlü koltukta. Özenle seçilmiş örtülerin üzerinde.

Hiç rahatsız değil Harun Kolçak bu durumdan.

Beyaz koltuk tiryakisi

Seramik döşemede, ‘‘Çıt-çıt-çıt’’ tırnak sesleri duyuyorum kedilerle ilgilenirken. Beyaz bir Terrier, zıplıyor koltuğa.

Kediler hiç yokmuş gibi davranıyor Köpük. Bir süre yattığı koltuktan, sessizce ayrılıyor.

Karşımdaki beyaz koltuk takımının üzerinde, siyah bir kedi camdan gelen güneşe karnını vermiş. Kömür, bembeyaz koltukların üzerinde sereserpe uyuyor.

İşte, tam bir hayvan tutkunu olan Harun Kolçak'ın dünyası.

Evini dört kedi, iki köpekle paylaşıyor.

Bir de, geceleri bahçeye çıkan kirpi ailesi var. Onların da bakımını üstlenmiş.

Bahçenin müdavimi olan ya da gelip geçen kedilere de, bir şeyler sunmaktan mutluluk duyuyor.

Evde, kedilerle köpekler arasında tam bir barış havası esiyor.

Sırrını soruyorum Harun Kolçak'a.

‘‘Ne verirseniz onu alırsınız’’ diyor. ‘‘Sevgi veriyorum, onlar da bu sevgilerini dışarı yansıtıyorlar.’’

Ninja'nın, kedi yavrularını nasıl ağzına alıp oynadığını anlatıyor.

1,5 yaşındaki Ninja, okullu değil. Ama gel deyince geliyor. Otur diyorsun oturuyor.

‘‘Ben eğittim’’ diyor Harun Kolçak. ‘‘Onlar hakkında çok kitap okuyorum. Yakından ilgileniyorum.’’

Milyonlarca para verip, eğitime yollama fikrine sıcak bakmıyor. Kursa gönderilen köpeklerin zor kullanılarak eğitildiği fikrinde.

Üstelik, 6 yaşındaki Köpük de iyi bir eğitmen. Yavruyken eve gelen Ninja'ya, tuvalet ihtiyacını nereye göreveğini o öğretmiş.

Evde kuş ve balık yok

Kısırlaştırma konusunda da tavrını koymuş. Hayvanların doğal yaşamlarına müdahale edilmemesinden yana. En azından kendi baktığı hayvanların üremesini istiyor.

Ninja'nın da çoluk çocuğa kavuşmasından yana. Bu yüzden bir Tibet Mastifi almayı planlıyor. İkisinin çok güzel yavruları olacağı inancında.

Evde kuş ve balık yok.

‘‘Hayvanları kafes ve akvaryumda tecrit etmeye dayanamıyorum. Onun için kuş ve balık beslemiyorum.’’ diyor.

Bir ara evde serbest dolaşan bir çift muhabbet kuşu varmış. Ancak, kediler çok rahatsız etmişler. Tüm uğraşlarına rağmen, kuşlarla kediler arasında barış ortamı sağlayamayınca, muhabbet kuşlarını bir arkadaşına vermiş.

Anneannesinin konağındaki 20 kedi, Babası Eşref Kolçak'ın evindeki hayvanlarla büyüyen Harun Kolçak'ın ileriye dönük planları arasında aileyi genişletmek yatıyor. Hedefi, büyük bahçeli bir ev alabilmek. Kedileri ve köpekleri yüzünden apartmanda yaşadığı küçük sorunlara bir son vermek de istiyor. Üstelik, apartmanın bahçesine atılan zehirli etlerle yaşamını yitiren Collie'si ile bahçeden çalınan Samoyed'ini hiç unutamıyor.

Lepistes üretin

Lepistes üretmenin ilk kuralı akvaryumda tetra, gurami ve japon cinsi balık bulunmamasıdır. Bu balıklar yeni doğan lepisteslere canlı yem muamelesi yapacağından, sıçrayarak yüzmeye çalışan minik bebeklerin bir lokmada yutmalarını izlemek sizin için hoş olmayacaktır.

Öncelikle akvaryumunuzu ince ve kalın yapraklı su üstü bitkileriyle donatın. Bu bitkilerin tüm akvaryumun üzerine yayılması yerine yarıya yakın bir kısmında toplanmasına özen gösterin. Bunun için jelatin içerikli veya çok ince ipler kullanmayın. Jelatin içerikli ipler suyun bozulmasına, ince ipler ise balıkların yaralanmasına neden olur.

Akvaryuma dikkat

Üretim yapmayı düşündüğünüz akvaryum suyunda daha önce başka cins lepistes erkeği bulunmadığından emin olun. Lepisteslerin döllenmesi suya bırakılan spermlerle sağlanır. Baba seçimini kontrol altında tutamazsınız. Erkek ve dişileri aynı akvaryumdan satın almayın. Hatta erkekleri seçtikten sonra dişileri başka akvaryumcudan almaya özen gösterin. Akraba çiftleşmelerinde soy bozumu daha ilk yavruda görülür.

Balıklarınızı üretimden önce ve gebelik döneminde mümkün olduğunca canlı yemle besleyin. Dişi lepisteslerin aldıkları bir döl, birçok kez yavrulamalarına yetecektir. Dişilerin karnının siyahlaşması çiftleşmenin gerçekleştiği anlamındadır. Seçiminizi üç erkeğe bir dişi düşecek şekilde yapın. Üç dişi ve 10 erkekten fazla kalabalık bir ortam yaratmamaya da dikkat edin. Damızlık dişi seçerken bir aylıktan büyükleri tercih etmeyin.

Yavrulama

Gebe balığı kepçeye almayın, ışığın sürekli açık kalmamasına özen gösterin ve eğer yapabilirseniz akvaryumunuza ilk kurulduğu anda birkaç litre yağmur suyu katın.

Yavrulama 20 ile 24 gün arasında olur. Ergen bir lepistes dişisi, bir seferde 30 civarında yavru verebilir. Canlı yavrulayan olarak bilinen bu türlerde aslında yavru, anne karnında yumurta içerisindedir ve doğum anında yumurtadan çıkar. Bazı yavruların ilk sıçrayışı yapamayarak ölü doğmaları, annenin stresli gebelik geçirmesi ve kötü beslenmesi sonucudur. Genellikle yavruların doğumdan sonra başka küçük bir akvaryuma alınmaları daha uygundur, ancak akvaryumunuzda bolca bulunan bitkiler yavruların en az yarısının kendilerini kurtarmalarına yardımcı olacaktır. Yavruları bir ay boyunca saklayabileceğiniz diğer bir küçük akvaryum ise, artan nüfusunuzun azalmamasını büyük oranda sağlayacaktır.

Beslenme Yavruları, ince toz yemler veya kıyılmış solucanlarla besleyebilirsiniz. Erkek ve dişileri birbirinden 25 günlük olduklarında ayırmayı unutmayın, yoksa güzel dişi ve erkeklerden son derece çirkin torunlar elde edebilirsiniz. Bunun için balıklarınızı balık sever arkadaşlarınız veya akvaryumculardaki başka balıklarla değiştirin.

EĞİTMEN GÖZÜYLE Köpeklerde kişilik

Köpeğin dişi ve erkek diye iki cinsiyette, ayrı ayrı ele alınmasından yanayım. Erkekler dişilere göre gerçekten daha iri, daha canlı, daha güçlüdür. Ancak kişilik açısından, itaat ve sorun çözmede dişiler daha başarılı. Erkekler genellikle daha inatçı, daha güç zaptediliyor. Dişiler dostça ama itaat söz konusu olduğunda, zeka ve performans konusunda erkeklerle aynıdır.

Köpekte zeka önemlidir, ama en önemlisi insanla çalışmaya ne kadar hazır olduğudur. Örneğin ülkemizin medarı iftiharı Kangallar zeki olsa bile asla insanla çalışmayı kabul etmezler. Tıpkı bir Mastif gibi öğrenme IQ'ları düşüktür.

Bunun yanı sıra Golden Retriever'in aptal bir örneği dahi, ondan ne istediğini tahmin edecek kadar zekidir. O kadar beğenilmek ister ki eğitenin, sahibinin gözünün içine bakar ve her istenileni yerine getirir.

Kişiliğe bağlı unsurların çoğu genetiktir; yani köpekler tüm diğer davranış özelliklerinde olduğu gibi(iç güdüsel zeka gibi) kişilikleri yönünüde de üretilebilir. Köpeğin kişiliği hazırladığımız bazı testlerle ölçebilir ve eğer köpek İtaat-kişilik testini belirli bir puan ile tamamlayabilirse, eğitilebilir ve sahibine itaat edeceğini üç aşağı beş yukarı öğrenebiliriz.

Bütün bunlardan sonra öz olarak şunları söylemek istiyorum. Daha öncede yazdım. Yanlızca zeki köpek tanımı yapmamız yanlış, bence kişilikli ve öğrenme IQ'su yüksek köpekleri seçin, bunlar köpek davranış bilimcileri tarafından saptanıp yayınlanmıştır. Her satıcının kendine göre bir yorumu olur ve en güzel köpek elindeki, satışa sunulandır. Ama siz bilgili olun ve yanlızca istediğinizi sorun. Onu alın.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

KEDİLERE ÇİM

Kediler, evdeki çiçeklerle oynamayı çok severler. Ama zehirli bitkiler onlar için son derece tehlikelidir. Bu yüzden, kedilerinizin oynaması, hatta yemesi için bir kabın içine çim dikebilirsiniz. Çimin, kedi için besin değeri yoktur ama, hazmı ayarlar. Yuttuğu kılları, kusarak vücuttan atmasını sağlar. Kediciler için hazır çimler de piyasada boy göstermeye başladı. Alice Kedi Çimi, karton kutular içinde satılıyor. Eve getirip suladığınız tohumlu topraktan kısa sürede kedinizin seveceği çimler çıkıyor. Ve bir ay boyunca yeşil kalıyorlar.

Pakbak LTD 0212 268 62 22

KEDİLER ÜZERİNE...

Kedi kendi hayatını yaşar; sizin de kendi hayatınızı yaşamanızı bekler.

(Nelson A. Crawford)

Kediler onayları olmadan yapılan değişikliklerden hoşlanmazlar.

(Roger A. Caras)

Kafes kimin için

Bülent OVACIK

Hayvanat bahçelerinde şiddet kol geziyor.

Hafta başında İzmir Hayvanat Bahçesi'ndeki su aygırı Volga'ya, sopa ve demir çubuklarla saldırdılar.

Cani ruhlu birkaç ziyaretçi, daha önce aslana jiletli sandviç ikram etmiş.

Maymunlara iğneli ekmek.

Bursa Hayvanat Bahçesi'nin emektar aslanına yanar sigara izmariti attılar. Yelesi ve boyun derisi feci şekilde yandı.

Bayramoğlu Hayvanat Bahçesi'nde, bir timsahı taşlayarak öldürdüler.

Gülhane Parkı Hayvanat Bahçesi'nde maymunlara yanar sigara vermek, kimileri için tiryakilik haline geldi. Ayıları taşlamak, keçileri sopayla dürtmek, keyifli bir oyun.

Hayvanat bahçelerindeki vahşet örnekleri böyle sürüp gidiyor.

Yöneticiler, hayvanların zarar görmesini engellemek için, kafeslerin çevresindeki tel örgüleri her geçen arttırıyorlar.

Gülhane Parkı ve Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki bazı bölümler öyle hale geldi ki. İki sıra tel örgü ve demir parmaklık.

Amaç, hayvanları insanlardan korumak.

O tel örgüler, kafesler, çirkin ruhlu ziyaretçiler için.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!