Güncelleme Tarihi:
Antakya Belediyesi Mehteran Takımı’nın konseri ile başlayan geceye, Hatay’da yaşayan üç semavi dinin temsilcileri başta olmak üzere CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl ve Refik Eryılmaz, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Semih Erdoğan, bölgenin ünlü işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Hatay Valiliği işbirliği ile gerçekleştirilen defilenin hem konsept hem de amacı nedeniyle çok mutlu olduğunu belirten Ketenci, geceye katılarak destek veren herkese teşekkür etti. Defilede ünlü Manken Didem Taslan’ın taşıdığı kaftan, gecenin sonunda açık artırmaya çıkarıldı. Kıyafetten elde edilen gelir Van’da kurulacak olan çocuk rehabilitasyon merkezinde kullanılacak.
GECENİN SÜRPRİZİ TUBA ÖZAY OLDU
İki yıl önce podyum dünyasına veda ederek müziği tercih eden Tuğba Özay’ın tekrar podyumda boy göstermesi ise gecenin sürprizi oldu. Defilenin finalinde podyuma çıkan Özay, Ketenci'nin tasarladığı ve üzerinde tüm dinlerin sembollerinin yer aldığı kırmızı bir elbiseyi taşıdı.
Definenin ardından sahne alan Özay, yeni çıkan albümünden şarkılarını konuklarla paylaştı.
Defile sonrası röportaj yaptığımız Muammer Ketenci defilenin konseptini ve sosyal sorumluluk projesinin ayrıntıları anlattı.
Medeniyetler Defilesi için neden Hatay’ı seçtiniz?
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, beni Medeniyetler Korosu’nun Aya Irini’de düzenlenen konserine davet etti. Gençlik yıllarımda radyo sanatçısıydım ve koroda şarkı söylemeyi hiç sevmezdim ama valimiz çağırınca kıramadım. İyi ki de gitmişim. Medeniyetler Korosu birçok medeniyetten insanı ayırt etmeksizin bir araya gelerek oluşturduğu bir müzik topluluğuydu. Bu koro beni adeta büyüledi. Celalettin Bey’in “Sen neden bu temada bir defile düzenlemiyorsun?” önerisi üzerine hemen harekete geçtim. Böylece ‘Medeniyetler Defilesi’nin tohumu atılmış oldu.
Sonra medeniyetler kelimesini kendi zihnimde açarak, üç dinin ve bu dinlerden doğan mezhepleri yeni yapacağım defilemde işlemek istedim. Bunu için en uygun yer de farklı din ve mezheplerin iç içe yaşadığı Hatay’dı…
Hatay’la ilgili şöyle bir hikaye duymuştum; çok çok eskiden büyük bir deprem felaketi yaşamış. Bu depremin en büyük özelliği ise bir arada yaşadıkları halde sürekli çatışan farklı dinlerdeki insanların deprem sonrasında din ayırmadan Müslüman Yahudi’ye, Yahudi Hıristiyan’a yardım etmesi olmuş. İşte bu yardımlaşma ve birlik duygusu o günlerden Hatay’a kalan miras olmuş.
ÜST ÜSTÜSE GELEN KÖTÜ HABERLERLE DEFİLE ÜÇ KEZ ERTELENDİ
Defilenizi birkaç kez ertelenme kararı aldınız….
Aslında hazırlıkları aylar öncesinde bitmişti, defilenin günü bile belirlenmişti. Ancak defileden günler önce polislerimizin İskenderun’da şehit düşmesi nedeniyle organizasyonu ertelemeye karar verdik. Daha sonra belirlediğimiz tarihte ise 24 askerimizi şehit verdik, belirlediğimiz bir sonraki tarihte ise birçok insanımızın hayatını kaybettiği Van Depremi meydana geldi.
Depremin ardından defilenin geliri ile Vanlı çocuklara rehabilitasyon merkezi kurmaya karar verdik.
Van’da ikinci bir deprem olmasına rağmen son organizasyonumuzu ertelemememizin nedeni, elde edilecek gelirin Vanlı çocuklara aktarılacak olmasıydı.
Van depremi herkes gibi beni de çok etkiledi. Bizler de Marmara Depremi’ni yaşadık, Kalamış Sahili’nde oturuyorum ve evim yıkılmak üzereydi. Onların korkularını, yaşadıklarını anlayabiliyorum.
Van’a rehabilitasyon yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Muammer Ketenci, defilelerini düzenlemeye başladığından beri çocuklar için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Benim 20 ve 26 yaşlarında iki tane oğlum var. Onları annelerinden çok ben büyüttüm. Babalığı ve anneliği çok iyi bilirim… Düşüp kafalarını yardıklarında hastanelere koştuğum, ateşlenip kendilerinden geçtiklerinde öldüğümü sandığım günleri çok iyi bilirim. Onun için dedim ki; Muammer Ketenci bir şey yapacaksa çocuklar için yapacak. Büyükler beni ilgilendirmiyor. Onlar nasıl olsa kendilerini koruyacak bir yol bulur. Ama Van’da annesi babası ölmüş bir çocuğu kimse tanımaz, sümüğü akar, burnunda donar, üşür, mahvolur… Bu sebeple kendimi çocuklara adadım…
Birçok modacı, sanatçı okullardan davet almasına rağmen okullara gidip çocukları ziyarette etmezler. Beni çağıran şehir, kasaba, köy hiç fark etmez bütün okullara giderim. Gönülleri ne kadar açıksa ben de onlara o kadar açığım. Kendi oğullarım da dahil birçok üniversite öğrencisi okuttum, okutmaya devam ediyorum. Bu bana gurur veriyor.
Yaşadığım ve elimden geldiği sürece, çocuklara destek olmak için elimden gelen her şeyi yapacağım.
Van Depremi olmasaydı defilenizin geliri ile ne yapmayı düşünüyordunuz?
Durumları iyi olmayan Hataylı ailelerin üniversiteye gidemeyen çocuklarının eğitim masraflarını karşılayacaktık. Ama yavrucaklarım sıralarını Van’daki kardeşlerine vermek zorunda kaldı. Şimdi onlara sorulsa bu şekilde kullanılmasını isteyeceklerine eminim.
Geceden elde ettiğiniz yardım desteği projeniz için yeterli olacak mı?
Rehabilitasyon merkezimizin masraflarını karşılayacak paranın büyük bir çoğunluğu karşılandı. Aslında toplanan paralar prefabrik okulun, park alanındaki oyuncakların alınması için harcanmayacak. Mesela park alanındaki oyuncaklara İtalya’dan bir firma sponsor olmak istedi, kendileri gelip kuracak. Defileden elde edilen gelir ise çocukların yiyecek, kıyafet ve eğitim masrafları için harcanacak.
İlk aşamada elde edilen gelirlerle rehabilitasyon merkezini bir süre idare edebilirsiniz, peki daha sonrası için zor olmaz mı?
Medeniyetler Defilesi ilk olarak Hatay’da düzenlendi ama bu son değil. Eskişehir, Mardin gibi şehirlere gideceğiz. Hatta yeni bir haber aldık, Kültür Bakanlığı bize yurtiçi defilelerimizde destek verecek.
Ayrıca yurtdışından da davet almaya başladık. Konsept medeniyetler olunca dünyada da merak uyandırdı. Bu teklifler üzerine Romanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelere gideceğiz.
Gideceğimiz ülkenin dini inancına göre defilemizde küçük değişimler yapacağız. Ağırlıklı inanış Ortodoks ise o kategoride daha fazla tasarım sergilenecek.
Böylelikle defilemize gösterilen ilgi sayesinde çocuklar için elde edeceğimiz gelir ve onlara bakabilirliğimiz de artacak.
Açık arttırma nedeniyle koleksiyonunuzun her bir parçasını bir şehirde bırakacakmışsınız gibi görünüyor…
Hayır, Didem’in taşıdığı üzerinde Apollon motifi bulunan kaftan Hatay için özel olarak tasarlandı. Gideceğimiz her şehir ve ülkeye göre yeni bir tasarım yapılacak ve açık artırmaya çıkarılacak.