Bu ciddi bir iş, 17 yaşındakilerin çılgın gençlik sporu değil

Güncelleme Tarihi:

Bu ciddi bir iş, 17 yaşındakilerin çılgın gençlik sporu değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2008 00:00

Adana - Gaziantep Otoyolu’daki Atatürk Viyadüğü’nde bir adam, motosikletle bir TIR’a yaklaşıyor, TIR’ın üzerine tırmanıyor ve kendini aracın o anda geçtiği 150 metrelik viyadükten aşağı bırakıyor. Uçuyor, uçuyor, iki saniye sonra paraşütünü açıyor ve güzelce aşağıdaki yola iniyor. Redbull sporcusu İsviçreli Ueli Gegenschatz (37) bu atlayışın benzerlerini yılda yüzlerce kere yapıyor. Dağın tepesinden atlayıp yamaçları yalarcasına inişini izlemek bile insana adrenalin yüklüyor. Dağlardan, köprülerden, binalardan, ya da uçaklardan atlıyor, yamaç paraşütü yapıyor. Bir yerden atlayacaksa, kimse onu durduramıyor. Gerekirse, Eyfel Kulesi’nde yaptığı gibi geceleyin gizlice tırmanıyor, sonra kendini aşağı bırakıveriyor. Onunla bu tutkusunu konuştuk.

Neden kendinize airealist diyorsunuz?

- Aerialist, havadaki değişik aktiviteleri yansıtmak için bizim yarattığımız bir kelime. Sadece skydiving (paraşüt açmadan havada yapılan gösteri) sadece yamaç paraşütü ya da sadece BASE jumping (sabit bir yerden atlayış) yapmıyorum ben, bu nedenle bu ismi seçtim.

Başka hangi sporları yapıyorsunuz?

- Yazın dağlara tırmanıyorum, dağ bisikleti yapıyorum, kışın da kayak.

Atlayacağınız yerleri nasıl buluyorsunuz?

-Daha çok BASE jumping (Building, Antenna, Span, Earth) yani bina, anten, köprü veya dağlar gibi sabit bir yerden atlama yapıyorum. Ama favorim dağlardan atlamak. Bu yüzden her zaman gözlerimi dört açarak gezerim ve hep çıkıntılı veya gerçekten dik dağlar ararım. Sonra tüm ölçümlerimi yaparım. Aynı zamanda atlayacağım noktaya bir tırmanış da yapmam gerekiyor.

Nasıl planlıyorsunuz?

- Havada 19 yıllık deneyimim oldu. Önce fiziksel olarak hazır olmalıyım, en iyi ekipmana sahip olmalıyım, en iyi paraşütü üretmeleri için bazı firmalarla çalışıyorum. Ve tabii ki neyi yapıp yapamayacağımı bilmeliyim.

Bazen, bu benim için çok zor, veya tehlikeli dediğiniz yerler görmüyor musunuz?

- Bazı yerlerde yaralanma riskimin çok yüksek olduğunu düşünürsem atlamıyorum. Ya da geçmişte çok atladığım bir uçurumda hava koşulları uygun değilse, çok rüzgarlıysa, çok bulutlu veya sisliyse atlamaktan vazgeçiyorum, yürüyerek geri iniyorum. Türkiye’de atladığım Atatürk Viyadüğü de çok rüzgarlı olsa atlamayacaktım. Ama atladığım gün, rüzgar limitler içindeydi.

Bu sporun emeklilik yaşı kaç?

- Base jumping bazı fiziksel ve zihinsel yetenekler gerektirir yani herkesin yapabileceği bir iş değil, 17 yaşındakilerin çılgın gençlik sporu filan da değil. Beni 30 yıl sonra ararsanız hálá bu sporu yapıyor olabilirim. Amerikalı bir arkadaşım var, 65 yaşın üzerinde, hálá atlamaya devam ediyor. Kondisyonunuz izin veriyorsa devam edebilirsiniz.

İyi de sizin derdiniz ne?

Havada üç boyutlu hareket yapmayı çok seviyorum. Skydiving ve yamaç paraşütüne başladığım anda havada olma virüsünü kaptım. Adım adım geliştirdikçe giderek daha fazla olasılık gördüm. Hava sporlarına bağımlı oldum sanırım. Gerçekten çok hoşlanıyorum; bu hayatımın çok önemli bir bölümü.

Havadayken nasıl hissediyorsunuz?

- Kanatlı kıyafetimle atladığımda ve bir uçurumdan aşağı doğru uçarken paraşütümü henüz açmamışken, bazı anlar var ki gerçekten bir kuşun özgürlüğünü hissediyorum. Türkiye’de atladığımda sadece iki saniye serbest düşüş yaptım ama atlama sırasında, kontrol hissi, büyük bir konsantrasyon ve özgürlük hissi duyuyorum.

İKİ BUÇUK SÜZÜLME ORANI

Bazı vadilerde öyle uçuyorsunuz ki yere paralel gidiyormuşsunuz gibi duruyor, bu nasıl olabiliyor?


-Evet neredeyse yatay gidiyorum, kanatlı kıyafetimin etkisi bu, en sevdiğim oyuncağım. Eğer rüzgar basıncını vücudumda hissedersem ve serbest düşüşte en iyi vücut pozisyonunu yakalayabilirsem o zaman sadece düşmüyorum aynı zamanda mesafe de yapıyorum. Biz buna "2,5 Süzülme Oranı" diyoruz. Bu, 100 metre aşağı 250 metre de ileriye doğru süzülmek demek. Veya 1000 metre yüksekliğinde bir uçurum varsa, paraşütümü açmadan önce 2 bin 500 metre mesafe uçabilirim.

Yani havadayken birçok hesap da yapmanız gerekiyor...
/images/100/0x0/55ea8e28f018fbb8f887a398


- Doğru, gözlerinizi dört açmalısınız. Bu spora ilk başladığımda bir uçurumdan atlayıp uçabildiğim kadar uzağa uçmaya çalışıyordum. Geçen yıl bunu değiştirdim. Artık atladığımda dağa mümkün olduğu kadar yakın kalıp dağla oynuyorum, neredeyse sonuna kadar gidip son 5-7 saniyede dağdan uzağa uçup paraşütümü açacak uzaklığa geçiyorum. Her seferinde kendimi biraz daha geliştiriyorum ama bunu adım adım yapmak zorundasınız.

İndiğinizde insanlar size ne tür yorumlar yapıyorlar?

- "Çılgınsın"dan "Bu inanılmazdı"ya kadar herşeyi... Ama son 19 yıldır birçok izleyicinin gözünde değiştiğimi de biliyorum. Bir yeni başlayandan tam bir sporcuya dönüştüm. Görüyorlar ki ilerliyorum ve onlara bunun kontrol edilebilen bir spor olduğunu gösteriyorum.

Evli misiniz, eşiniz sizin için endişelenmiyor mu?

- 10 yıldır kız arkadaşımla yaşıyorum. Bir atlayıştan gelirken ne kadar mutlu olduğumu; bana ne kadar enerji verdiğini görüyor. Her atlayışı çok detaylı olarak hazırladığımın farkında ve yeteneklerime güveniyor.

YÜKSEK GÖRDÜĞÜ HER YERDEN ATLIYOR

2000’de İsviçre Alplerindeki Eiger dağında Mushroom (Mantar) kayasından atlayan ilk kişi oldu.

2002’de İsviçre-İtalya sınırındaki Matterhorn dağından ilk kez atlayış yapan yine oydu.

10 bin metrede uçan bir balondan atladı.

Bir volkan kraterinin içine serbest düşüşle atladı,

Malezya’daki Petronas Kuleleri de dahil dünyanın 22 yüksek binasından aşağı uçtu.

Videolarını izlemek için www.ueligegenschatz.com

EYFEL KULESİ’NDEN ATLAMAK YASAKTI, GECE GİZLİCE TIRMANDIM

Atlayışlarımın çoğu yasal. Ama tabii hepsi değil. Nisan ayında Paris’te Eyfel Kulesi’nden atladım. Aslında bu çok sıkı olarak yasaklanmış bir iş. Kuleye gece iki saatte tırmandım. Asansörle çıkmam imkansızdı çünkü her yerde güvenlik ve polis var. Koştum ve tırmanma ekipmanı kullanmadan tırmandım. İşte bu yüzden tırmanma eğitimi benim için çok önemli, ellerimle tırmanıyorum. Ama hiç kimseye ve hiç bir yere zarar vermedim, benim için önemli olan bu.

ÖNCE TRABZANLARDAN İKİ KERE ATLADIM

İnsanlar daha önce de hareketli objelerden atlamıştı; ben bir adım öteye gitmek istedim. Motosikletle TIR’ı yakalayıp üzerine tırmanarak ondan sonra atlamayı planladım. Türkiye’ye daha önce birkaç kez gelmiştim, Atatürk Viyadüğü’nün bunun için mükemmel olacağını düşündüm çünkü bu Türkiye’deki en yüksek viyadük. Çalışmak için önce trabzanlardan iki kere atladım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!