Güncelleme Tarihi:
8 etaplık yarışın kaptanı Phil Southerland’a (32) henüz 7 aylıkken tip 1 diyabet tanısı kondu. Mevcut tedaviler sınırlıydı annesine 25 yaşını geçme olasılığının bulunmadığı söylendi. Ancak insan insülinine özdeş insülinin geliştirilmesi ve 12 yaşında başladığı bisiklet sporu kaderini değiştirdi. Üniversitede kendisi gibi diyabetli olan bisikletçi arkadaşı Joe Eldridge’i diyabet kontrolünü benzer bir şekilde iyileştirme konusunda motive etti. Bu bilinci daha da yaymak için 2005’te diyabetli olan ve olmayan atletlerden oluşan bisiklet takımı kurdu. Adını da tip 1 diyabetten esinlenerek Team Type 1 koydu. Dünyayı dolaşmaya başladı. 2012’de bu kez diyabet tedavilerine yönelik ürünler üreten Novo Nordisk’in desteğiyle tümü tip 1 diyabetlilerden oluşan yeni bir takım oluşturdu. Artık takımın adı Team Novo Nordiskti. Halen profesyonel takımda 10 ülkeden, 17 tip 1 diyabetli atlet yer alıyor.
Spor yaparken diyabet kontrolünü deneme-yanılmayla öğrendiğini anlatan Southerland, “Bisikletin diyabetlilerin hastalıklarını kontrol altına almak için iyi bir yöntem olabileceğini düşünüyorum” diyor. Hastalardan oluşan takımı ilk kurduğunda “mümkün mü?” sorularıyla sık karşılaştığını anlatan Southerland, “İyi olan yarışlara girmeye çalışıyoruz. Takım olarak yılda 150 gün yarışıyoruz. Geçen yıl da TUR’a katıldık. En iyi sporcularla yarışabileceğimizi gördük ve gösterdik. Türkiye’nin yolları bize iyi geldi” diyor. Misyonlarının diyabet tedavisiyle ilgili eğitmek ve ümit vermek olduğunu söyleyen Southerland, “İlham verdiğimize inanıyorum. Belki sağlıklı sporculardan iki kat fazla uğraşıyoruz ama hastalığımız bir mazeret değil. Başarılı diyabet tedavisi olanlar hayatlarını sağlıklılar gibi sürdürebilir” diyor.
DİYABET OLDUĞU İÇİN TAKIMDAN ATILMIŞTI
Takımın yarışçılarından David Lozano Riba (25) çocuk yaşta aldığı dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısından sonra ailesi tarafından spora yönlendirdi. 8 yaşından itibaren dağ bisikletine merak sardı ve 18 yaşında İspanyol milli takımında yarışmaya başladı. Çok fazla kilo kaybetmeye, çok su içmeye ve sağ gözünde görme kaybı yaşamaya başlayınca yapılan tetkik sonucu 22 yaşındayken tip 1 diyabet tanısı aldı. Bunun üzerine milli takımla olan kontratı fesh edildi. Ancak bisiklet sporundan hiç vazgeçmedi. Tanıştığı Southerland Novo Nordisk takımından sözetti ve ABD’ye gelerek takıma katılmasını teklif etti. “İlk tanı aldığımda bisiklete binemeyeceğimden korktum. Neyse ki düşündüğüm olmadı. Bilakis diyabetimi kontrol etmeme de yarıyor. İlaç dozlarımı günlük yaşantım, antremanlarıma göre ayarlıyorum. Hergün 1-7 saat antreman yapıyorum. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 40 turnuvada, 75 günden fazla yarıştım. Diyabetli olmayan yarışçılarla hiçbir farkımız olmadığını dünüyorum. Kendimi diyabetli değilde bir profesyonel yarıştı olarak düşünmeyi yeğliyorum. TUR’a geçen yıl da katılmıştım. Çok güzel bir yarış” diyor.
Finlandiyalı Joonas Henttala’ya (22) ise 9 yaşındayken tip 1 diyabet tanısı kondu. Ülkesinin milli takımı ile Fransız amatör takımında yarışan Henttala, 2012’de ABD’ye gitti. Hastalığının yaşamının rutin bir parçası olduğunu belirten Henttala, “Takım arkadaşlarımla bazen hastalığımızı konuşuyoruz. bizi birbirimize bağlayan bir faktör. Ancak biliyoruz ki kontrol altında tutmamız halinde, yaşamımızı herkes gibi sürdürebiliriz pekala” diyor.
Tip 1 diyabet nedir?
Türkiye Diyabet Vakfı verilerine göre, çocukluk çağında Tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık gösterse de her yıl 15 yaş altındaki 100 bin çocuktan 1-42’sinde gelişiyor. Sizde, çocuğunuzda veya bir yakınınızda tip 1 diyabet var ise endişelenmeyin. Diyabet ciddi bir hastalık olsa da uygun beslenme tedavisi, medikal tedavi, düzenli egzersiz ve diyabet eğitim ile sağlıklı, uzun bir yaşam sürebilirsiniz. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu yardımıyla kullanıyor. İnsülin vücutta yapılamazsa alınan gıdalar enerji olarak kullanılamaz. Sözkonusu insülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan diyabete Tip 1 deniyor. Sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıkıyor. Hastalar ömür boyu insülin hormonunu dışardan almak zorunda.