DHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2012 14:05
Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi film" ödülüne değer görülen "Güzelliğin On Par’etmez" üzerinde yapılan tartışmalara Altın Portakal'dan bir kez daha yanıt geldi. Festival Genel Koordinatörü ve AKSAV Genel Müdürü Göksel Kumsal, filmin yönetmeni Hüseyin Tabak’ın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve filmin yapımcılarından biri olduğunu, filmin "Türk filmi" olmasının tartışılamayacak kadar açık olduğunu bildirdi.
Filmin Altın Portakal
Film Festivali yönetmeliğine uygun ve "ulusal film" olduğunu vurgulayan Göksel Kumsal, Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Yönetmeliği’nin, 12 Ağustos 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sinematografik ortak yapımlar yönetmeliği" referans alınarak hazırlandığını kaydetti.
BAŞKA FESTİVALLER REFERANS GÖSTERİLEMEZ
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ilgili ayrıntılı bilgi veren Kumsal, yarışmaya katılan filmlerin bu yönetmeliklere uyduğuna işaret etti. Bu yarışmaya katılma yeterliliği olmadığı iddia edilen "Güzelliğin On Par’etmez" adlı filmin TC kimliği taşıyan Hüseyin Tabak’ın filmin ortak yapımcılarından biri olarak başvurusu ve puanlama sisteminde 22 puandan 15 puan almış olmasının dikkate alınarak yarışmaya kabul edildiğini anlatan Kumsal, "Kısacası 'Güzelliğin On Par’etmez' filmi sinematografik bir ortak yapımdır ve yarışmamıza katılma koşullarının tamamını sağlamıştır. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na katılan ve daha sonra elenen ’Kuma’ adlı filmle ilgili durum tamamen farklıdır" dedi.
"Kuma" adlı filmin yapımcısının TC vatandaşlığından çıktığına dikkati çeken Kumsal, dolayısıyla ’Kuma’ adlı filmin yerli yapımcı kriterini kaybettiğinin altını çizdi. Kumsal, "Yerli yapımcı kriterini geçemeyen Kuma adlı film sinematografik ortak yapım puanlama sisteminde de 14 puana ulaşamadığından yarışmamızdan elenmiş ve yapımcı Umut Dağ’ın isteğiyle festivalimizde özel gösterim bölümünde izleyiciyle buluşmuştur" diye konuştu.
"Güzelliğin On Par’etmez" adlı filmin Carlovy Vary Film Festivali’ne katıldığını, bu festivale katılırken de yapımcı Hüseyin Tabak’ın "ortak yapımcı" sıfatıyla başvuru formunu imzaladığını anımsatan Göksel Kumsal, şu bilgileri verdi:
"Her festivalin filmleri kabul etme, filmleri sınıflandırma, filmleri milliyetlere ayırma vb. kriterleri farklıdır. Bu da son derece normal bir durumdur. Başka festivaller referans gösterilerek Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılan bir filmin ulusal kimliğinin sorgulanması konuya ters açıdan bakmaktır. Oysa bakılması gereken temel nokta festivalimizin yönetmeliğidir."
ALTIN PORTAKAL BÜROKRATİK BİR KURUM DEĞİLDİR
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sanatsal bir arena olduğunu vurgulayan Göksel Kumsal, bu sanatsal arenanın, sinemanın özgürlükçü, kültürel kaynaşmacı ve barışçıl ruhuna uygun olarak, ortak yapımları da yönetmelikte belirlenen kriterlere göre yarışmaya kabul ettiğini dile getirdi. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yıllardır, en yeni sinema eserlerinin ve yeni sinema akımlarının en prestijli vitrini olageldiğini ifade eden Göksel Kumsal şöyle devam etti:
"Festivalimizde gösterilen/yarışan filmlerin, festivalden sonraki ticari yolculuklarındaki bürokratik işlemler vb. süreçlerin yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde yürüyeceği kuşkusuzdur. Ancak bu bürokratik işlemler, sanatsal bir arena olan Altın Portakal Film Festivali’nin alanına girmemektedir. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin temel amacı nitelikli filmlerin yapımını teşvik etmek ve filmlerle izleyicinin buluşmasını sağlamaktır. Bu amaç, 49’uncu festivalde de böyle olmuş ve organizasyon taşıdığı misyona uygun bir şekilde gerçekleşmiştir."
Bu yıl 6- 12 Ekim tarihleri arasında 49’uncusu düzenlenen Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde ’Güzelliğin On Par’etmez’ adlı film ’En iyi film’ de dahil 6 ödül almıştı.