Güncelleme Tarihi:
Olabildiğine modern olmalarının yanında köklerine ne derece sadık olduklarıysa son albümlerinde iyice ortaya çıktı. Altıncı albümleri ‘Biz Burada Yok İken’de onları geliştirip büyüten hayatlarına sirayet etmiş 1965-1975 arası yayınlanmış Anadolu Pop şarkılarını yorumladılar. Replikas’la son albümlerini konuştuk.
Projeye başlamaya nasıl karar verdiniz?
- Albüme aldığımız parçaların bir kısmını eskiden beri çalıyorduk. Gökhan Akçura bize Karaburun Festivali’ne katılmamızı ve konserin bir yarısını Anadolu Pop parçalarına ayırmamızı teklif edince repertuvarı genişletme şansı bulduk. Akabinde albüm düşüncesi oluştu. Şartlar el verdiği zaman, 2012’ye kadar beklememiz gerekti ve sonunda albümü Ada Müzik’ten yayınladık.
Ne kadar zamanda albümü kaydettiniz? Nasıl bir süreçti?
- Davul ve bas kayıtlarını Deneyevi’nde, bir haftada bitirdik. Daha sonra overdub’lar (üst üste tekrar kayıtlar) için Peyoteyp’e geçtik ve gitar, vokal, perküsyon ve elektronikleri kaydedip, miks aşamasına geçtik. Ayrıca misafir sanatçıları da burada kayıda aldık. Cahit Berkay yaylı tambur, Ece Özey vokal, Tuncay Korkmaz armonika ile bize eşlik etti.
Şarkıları nasıl seçtiniz? Daha önce birlikteyken çaldığınız şarkılar mıydı?
- ‘Aya Bak Yıldıza Bak’ı 98’den beri çalıyoruz. Aynı şekilde Kaşık Havası’nı da eskiden beri çalarız. Bazı parçalar Karaburun Festivali zamanında, bazılarıysa albüm sürecinde seçildi. Bu dönemi eskiden beri takip ettiğimiz için repertuvarı kendi zevklerimiz doğrultusunda, zorlanmadan oluşturduk.
Şarkıların telif izinlerini alırken zorlandığınız oldu mu?
- Çoğu parça oldukça kolay oldu. İstediğimiz birkaç parçayıysa almak mümkün olmadı. Genel anlamda Ada Müzik’in desteğiyle bu süreci zorlanmadan atlattık.
Bu şarkılarla büyüyüp yine bunlardan etkilendiniz. Anadolu Pop’un müziğinize nasıl yansımaları oldu?
- Büyürken yabancı kaynaklı müzikler dinledik. Buraların müziğini keşfetmemiz 94 senesini bulur. Erkin Koray’ın 45’likleri ve albümleri burada kilit noktada duruyor. Sahaflardan 45’lik plaklar toplayarak bu dönemin müziklerine ulaştık. Türkü düzenlemeleri sayesinde müziğimizin otantik haline vakıf olurken, ciddi bir şekilde yenilikçi bir müzik yapıldığını görerek kendimize yol haritası çıkarmış olduk.
HEAVY METAL’DEN ANADOLU POP’A UZUN YOLCULUK
Kuruluş yıllarınızda metal grubuydunuz. Şimdiyse Anadolu Pop yorumladığınız bir albüm yaptınız. Şu zamanların sizin olgunlaşma döneminiz olduğunu söyleyebilir miyiz?
- Müzik sonsuz bir yolculuk. Bunu asla biz söyleyemeyiz ama tecrübe kazandığımız ve bu tecrübenin işimize yansıdığı doğrudur.
‘Biz Burada Yok İken’de klasik saykodelik sound’unuzda biraz yumuşama fark ettim. Bu yumuşamayı da olgunlaşmanıza ve şarkıların orijinal ruhuna sadık kalmak isteme ihtimalinize verdim ilk dinlediğimde. Hangisi doğru?
- O dönemin ruhuna sadık kalmak başından beri tartıştığımız bir konuydu. Projenin bel kemiğini oluşturur. Yumuşama olduğunu düşünmüyoruz. ‘Ölüm Allahın Emri’ gibi son derece sert yorumlar da var. Dönemin havasını ve düzenleme anlayışındaki yeniliklerini olabildiğince bozmadan sunmak istedik; kendimiz kalarak, Replikas iskeletini koruyarak.
Kişisel olarak sizden yeni bir albüm beklerdim. Belki de büyük bir kitle bunu beklerdi ama siz coverlardan oluşan bir albüm yaptınız. Bunun sebebi nedir?
- Herkesin beklentisine saygı duyuyoruz! Fakat hissettiğimiz şeyleri de yapmaya devam ediyoruz. ‘Biz Burada Yok İken’ albümünü bir vefa borcu gibi düşünebilirsiniz. Yaptık ve çok mutluyuz, bu parçaları çalmayı da çok seviyoruz. Altını çizmek isteriz ki bu bir ara albüm değil, grubumuzun altıncı albümüdür. Bir sonraki mini albüm yepyeni şarkılar ve anlayıştan ibaret olacak. Sizleri şaşırtmaya devam edeceğiz.
KÜLLİYAT
* Replikas’ın ilk albümü ‘Köledoyuran’ 2000’de yayınlandı.
* 2002’de ikinci albümleri ‘Dadaruhi’yle birlikte haklarında olumlu eleştiriler artmaya başladı. Albümler yurtdışında da satıldı ve radyo listelerine girdi.
* Prodüktörlüğünü Sonic Youth, Pussy Galore, Helmet ve Dinosaur Jr. gibi isimlerle çalışmış Wharton Tiers’ın üstlendiği üçüncü albüm Avaz 2005’te yayınlandı.
* Replikas, Serdar Akar’ın Maruf, Kutluğ Ataman’ın İki Genç Kız filmlerinin müziklerini de yaptı ve 2006’da ‘SİYAD En İyi Film Müziği’ dalında ödül aldı.
* Grubu, Fatih Akın’ın İstanbul hatırası filminde canlı izledik.
* Beşinci albümleri ‘Zerre’yi Gökçeada’daki eski bir yarı açık cezavini stüdyoya dönüştürüp kaydettiler.
* Replikas geçen günlerde yayınladığı son albümü ‘Biz Burada Yok İken’de Cem Karaca ve Apaşlar, Haramiler, Moğollar, Silüetler, Ersen, Barış Manço, Timur Selçuk Orkestrası, Mazhar ve Fuat gibi isimlerin klasik şarkılarına yer veriyor.