Bronz ten 'eksi', beyaz ten 'artı'

Güncelleme Tarihi:

Bronz ten eksi, beyaz ten artı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 15:58

Saatlerce güneşin altında yanarak teniniz esmerleşsin diye bekleyenlerdenseniz size şunu söylemekte fayda var: “Dikkat tehlikedesiniz!”

Haberin Devamı

‘Eskiden böyle şeyler yoktu’ diye başlayan sözleri artık bir kenara bırakmalısınız; çünkü eskiden güneş bu kadar tehlikeli değildi. Son yıllarda ozon tabakasının delinmesine bağlı olarak güneş ışınları da tehlikesini artırmaya başladı. Bu nedenle yaz mevsimi geldiğinde nasıl bronz olurum diye düşünmek yerine güneşten nasıl korunurum diye düşünmeye başlasanız iyi olur. Yapılan araştırmalar güneş ışınlarına bağlı olarak artan cilt kanserinin her geçen yıl biraz daha arttığını gösteriyor. Uzmanlar ise yeryüzüne ulaşan Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB) olmak üzere iki çeşit zararlı güneş ışını olduğunu belirtiyorlar. Cildin daha alt tabakalarına ulaşan UVA ışınlarının, cilt hücrelerini bozarak, dokuların esnekliğini kaybetmesine, dolayısıyla kırışıklıklara ve erken cilt yaşlanmalarına, UVB ışınlarının ise ciltte güneş yanığı meydana gelmesine sebep olduğunu ifade eden uzmanlar, iki ışının da uzun vadede cilt kanserine yol açabildiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Güneş kremi seçimi

Güneşin bu kadar tehlikeli olduğu uzmanlar tarafından da söylendiğine göre, güneşten korunmak için güneş kremlerinin yardımına ihtiyacınız var demektir. Artık güneş kremi seçerken de dikkatli davranılması gerekiyor.

UVA ve UVB filtreleri içeren güneş ürünleriyle antioksidan özelliği taşıyan E vitamininin yer aldığı ürünler kullanmalısınız.

Ürün ambalajı üzerinde yazan Güneş Koruma Faktörü (GFK) numarasının, ürünün tehlikeli UVB ışınlarına karşı cilde hangi düzeyde koruma sağladığına dikkat edin. Normal bir cilde sahip kişi genellikle güneşte 17 dakika kaldıktan sonra yanmaya ve kızarmaya başlıyorsa, GKF numarası 20 olan bir güneş ürünü kullandığı takdirde güneş altında 5 saat geçirebilir. Eğer GKF numarası 12 seçilirse,
koruma süresi 3 saat olacaktır.

GKF 20, UVB ışınlarını GFK 12'ye oranla sadece yüzde 5 daha fazla filtreler, fakat güneşte kalınabilecek süreyi 2 saat uzatır.

Güneş kreminin üzerinde UVA ve UVB yazmalıdır. Bu, kremin, cilt kanserlerine yol açan UVA güneş ışınlarına ve güneş yanıklarına neden olan UVB ışınlarına karşı koruyucu etkisinin olduğunu gösterir.

Üretim tarihine özellikle dikkat edilmeli ve zamanı geçen ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.

15 faktörün altındaki güneş kremleri yeterli koruma sağlamazlar. Kansere yol açan UVA ışınlarından korunmak için 30 koruma faktörlü kremlerin kullanılması gerekir.

Kremlerin içeriğinde zararlı kimyasalların bulunmamasına, suya ekstra dayanıklı olmasına, klinik ve dermatolojik olarak test edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Kuru ciltler yağlı kremleri, yağlı ve akneli cildi olanlar de yağsız kremleri kullanmalıdır. Yüz, kulak, burun ve dekolte bölgesi için maksimum dereceli koruma tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

Bunlara dikkat!

• Güneş koruyucu koruma ürünlerini, güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmelisiniz.

• Ürününüzü koruma faktörü yüksekse her iki saatte bir, düşükse saatte bir suya girip çıktıktan sonra da tekrar yenilemelisiniz.

• Sağlıklı bronzluk için ilk bir iki gün sadece 15 dakika güneşte kalmalısınız. Sonrasında süreyi 5- 10 dakika uzatmalısınız. Bu şekilde güneşte kalmak cildinizin yanmadan gerekli melanini üretmesini sağlar.

• Saat 11.00 ila 16.00 arasında güneşe çıkmamalısınız. Güneşin en tepede olduğu saat 12.00'dir ve çok tehlikelidir.

• Çocukları bir şapka, t-shirt, UV filtreli gözlük ve maksimum koruma içeren güneşten koruyucu kremlerle korumaya almalısınız.

• 3 yaşından küçük çocukları direkt güneşte bırakmamalısınız. Bebeklerin ciltleri daha incedir ve hassastır; dolayısıyla daha fazla zarar görürler.

• Açık renkli giysiler sıcaktan (IR'dan) korurken, koyu renk giysiler de UVA ve UVB’ye karşı koruma sağlar.

• Güneşli havalarda güneş gözlüğünüzü takmayı ihmal etmemelisiniz. Çıplak gözle güneşe bakmak, katarakt oluşumunu hızlandırır.

• Sıcak havalarda vücudunuz nemsiz kalabilir; bu nedenle bol bol su içmeli, yağlı gıdalardan uzak durmalısınız.

• Doğum kontrol hapı, bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve vitaminler kullanılırken güneşlenmek, ciltte istenmeyen lekelenmelere neden olabilir.

• Güneşte fazla kalındığından hücresel bağışıklık kırılacağı için, bakteriyel hastalıklara davetiye çıkartılmış olur. Örneğin uçuk, uzun güneşlenmelerden sonra sık rastlanan bir hastalıktır.

• Terlemenin güneşle birlikte cilt lekelerine neden olacağı unutulmamalı ve terleme gerçekleştiğinde sık sık duş alınmalıdır.

• Güneşlenme döneminde cildi soyucu ve rengini açıcı ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde lekeli bir şekilde bronzlaşılabilir.

• Ciltteki benler güneşten korunmalı, üzerlerine ekstra koruyucular sürülmeli ve güneş ışınlarını engellemek için gerekirse kapatılmalıdırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!