Britney kadar güzel Whitney kadar iyi

Güncelleme Tarihi:

Britney kadar güzel Whitney kadar iyi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Joss Stone, henüz 20 yaşında. Bu genç yaşına 3 albüm, başta Grammy olmak üzere pek çok ödül sığdırdı. Rolling Stone dergisi onun için "Britney Spears kadar güzel görünüyor, Whitney Houston kadar iyi şarkı söylüyor" diyor. Sahneye ilk kez 14 yaşında çıkan Stone, şu anda Aretha Franklin’in veliahtı olarak gösteriliyor. Müzik eleştirmenleri onun Dusty Springfield’den sonra dünyaya gelmiş en iyi kadın soul şarkıcısı olduğunu düşünüyor.

Tom Cruise arabasında sürekli onun CD’sini dinlediğini, Brad Pitt ve Angelina Jolie, onun şarkıları eşliğinde romantizm yaptıklarını söylüyor. Stone’un son albümü "Introducing Joss Stone" bu ayın başında EMI etiketiyle Türkiye’de de yayınlandı.

Joss Stone’un dünya çapında yarattığı etkiye bakınca, 1987 doğumlu olduğuna inanmak güç. Asıl adı Joscelyn Eve Stoker. İngiltere, Kent-Dover doğumlu, Musevi bir ailenin dört çocuğundan üçüncüsü. Kendini bildi bileli, evde müzik sesinin eksik olmadığını söylüyor: "Annemden Anita Baker, Whitney Houston, Tracy Chapman, babamdan ise The Jam, The Clash ve Devo dinleyerek büyüdüm. Bir gün televizyonda Aretha Franklin’i keşfettim. O zamanlar çok küçüktüm, onu tanımıyordum. O kadar etkilenmiştim ki, adını bir kağıda not etmiştim."

Stone’un o zamanlar etkilendiği bir başka isim Dusty Springfield: "Soul müziği sevmemin en büyük nedeni, şarkıcıların yorumculuklarına duyduğum hayranlıktı. Soul müzik, çok iyi bir sesinizin ve yorumculuğunuzun olmasını gerektirir".

YARIŞMADA KEŞFEDİLDİ
/images/100/0x0/55eb1b5ff018fbb8f8ab8253

Müzik alanında kendini ilk gösterdiği yer, henüz 14 yaşındayken katıldığı BBC’deki Star for a Night programı. Donna Summer’ın On The Radio şarkısını söyleyen Stone, önemli prodüktörlerden Steve Greenberg’in dikkatini çekiyor. Onu, Brit Pop’dan uzak tutup, daha soul bir albüm yapması için, gerçekten bir soul starı olan Betty Wright ile tanıştırıyor. Stone’u 2002 yılında İngiltere’den New York’a götüren, BMG müzik şirketiyle anlaşma yapmasını sağlayan da Steve Greenberg.

New York’ta önemli isimlerle performanslar yapıp, bir yandan da ilk albümünün hazırlıklarına başlıyor. Magazin basınıyla tanışması aynı yıllara rastlıyor. Şarkı sözü yazarı Beau Dozier (25) ile yaşadığı aşk nedeniyle 17 yaşında manşetlere çıkıyor. Pek bilinmeyen soul şarkılarını yeniden seslendirdiği ilk albümü The Soul Sessions, 2003’te yayınlanıyor. Albüm kısa sürede İngiltere listelerinde ilk 5’e yükseliyor.

İlk albümün başarısının verdiği cesaretle ikinci albümü Mind, Body&Soul’u 2004’te yayınlayan Joss Stone, bu albümle ilk albümden çok daha büyük ses getiriyor. Çıkar çıkmaz İngiltere listelerinde 1 numara oluyor. Böylelikle listelerde zirveye çıkan en genç şarkıcı unvanını Avril Lavigne’den almış oluyor. Amerika Billboard listelerinde de ilk 10’a girmeyi başaran albümden, pek çok hit şarkı çıkıyor.

ŞARKILAR ESKİ SEVGİLİYE

2004’te Sudan’ın Darfur bölgesine yardım için kurulan Band Aid 20’ye katılıp, Coldplay’in solisti Chris Martin ve U2’nun solisti Bono’yla birlikte şarkı söyleyen Stone, basamakları hızla tırmandığı kariyerine, 2005 yılında 2 Brit Awards ödülü ekledi. Bu başarının ardından, vakit kaybetmeden 3. albümünün hazırlıklarına başladı. Albüm 2007 Mart’ında piyasaya çıktı. Şarkıların çoğunu magazin basınına düştüğü söz yazarı sevgilisi Beau Dozier’e yaptığını gizlemiyor. "Bu albüm tam beni anlatan bir albüm oldu. Adını o yüzden ’Introducing Joss Stone’ yani Joss Stone’u Takdim Etmek koyduk. Albümde retro soul müzik, 70’lerin R&B stili ve günümüz hip hop melodilerinin heyecanlı bir karışımı var" diyor.

Albüm çıkar çıkmaz İngiltere Billboard listelerine 12 numaradan girdi. İlk hafta 118 bin kopya sattı. Amerika listelerinde bir haftada böyle bir satışla en çok satan İngiliz şarkıcı oldu.

HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Sahneye yalınayak çıkıyor.

İki köpeği var. Birinin ismi Missy Elliott dolayısıyla Missy, diğerinin ise Dusty Springfield hayranlığından dolayı Dusty.

Vejetaryen.

Futbol tutkunu. Liverpool takımını destekliyor.

Okuma güçlüğü çekiyor (Disleksik).

Sağ bacağında bir dövme var.

Tom Cruise, tanışmak için Stone’u evine brunch’a davet etmiş.

Sting’in mayıs ayında vereceği bir konsere konuk sanatçı olarak katılacak.

PARLAK BİR ÖĞRENCİ DEĞİLDİ

Stone, tahmin edilenin aksine, okulda müzik konusunda kendini pek gösterememiş: "Kendimi bildim bileli şarkı söylemek istiyordum. Ama her okulda, her şeyi en iyi yapan, her şeyde en yetenekli bulunan bir şahane çocuk vardır ya, benim okuduğum hiçbir okulda o şahane çocuk ben olamadım ne yazık ki. Kendimi dışlanmış hissederdim. Her zaman sınav kağıtlarıma hocalar ’Daha çok çalışmalısın. Hatırlamakla ilgili problemlerin var’ yazardı. Ben de okulda öğrendiğimiz pek çok şeyin gereksiz olduğunu düşünürdüm. Öğretmenlerimle çok kavga ederdim. Aslında şimdi bu yaptıklarım için pişmanlık duymuyor değilim."

SİNEMAYA DA GÖZ KIRPTI

Bugüne kadar şarkıları Alfie, Bridget Jones’un Günlüğü, Monster in Law, Fantastik Dörtlü ve Çaresiz Ev Kadınları gibi film ve dizilerde kullanıldı. 2006 yapımı Eragon filminde ise oyunculuğu denedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!