Güncelleme Tarihi:
Aşırı terleme sosyal yaşamda büyük sorun yaratabilir. Vücuttan rahatsız edici bir koku yayılacağı ve çirkin bir görüntü oluşacağı için birçok insan bu sorunu yaşayan kişi ile yakın olmak istemeyecektir. Ayrıca el ve ayaklardaki terleme de gündelik yaşamı oldukça zorlaştırır. Botoks tedavisi ile belli bölgelerdeki terleme bezlerini tamamen pasif hâle getirmek mümkündür.
BOTOKS TEDAVİSİ NEDİR?
İlk olarak şaşılığı tedavi etmek amacıyla ortaya çıkan botoks, bugün farklı rahatsızlıkların tedavisi için kullanılıyor. Botulinum toksini adı verilen bir sıvı tedavi edilmek istenilen bölgeye enjekte edilir. Aşırı terleme sorunlarında botoks sıvısı diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi kas dokularına değil, terlemeye sebep olan sinirlere enjekte edilir. Tedavi yapılan bölge lokal anestezi yöntemiyle uyuşturulur ve buradaki terleme bezleri 6 ay boyunca etkisiz hâle gelir.
Aşırı terleme sorununu çözmek için kullanılan başka yöntemler de bulunmaktadır. Örneğin açık ameliyat yaparak beyin ile ter bezleri arasında iletim sağlayan sinirler alınabilir veya bunlara elektroşok verilerek etkisiz hâle getirilebilir. Ancak bu tür tedavilerin oldukça büyük riskleri bulunmaktadır ve hekim tarafından zorunlu olduğu söylenilmedikçe botoks tedavisine başvurulmalıdır.
BOTOKS TEDAVİSİNİN YAN ETKİSİ VAR MI?
Botoks uygulamasının aşırı terleme sorununda da kullanıldığı diğer tedavi metotlarında da belirgin bir yan etkisi bulunmuyor. Botulinum sıvısı vücudun çabuk kabul ettiği doğal bir toksin olduğu için başka semptomlara sebep olmuyor. Ancak yine de botoks tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.
Koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı gibi bölgelerdeki terlemelerin azalması veya tamamen kesilmesi herhangi bir sağlık sorunu yaratmaz fakat botoks uygulandıktan sonra aşırı terleme oluşuyorsa eğer bu duruma dikkat etmek gerekir. Böyle bir semptom görüldüğünde mutlaka botoks yaptırılan cerraha başvurulmalıdır.