Bol ödüllü Sorento Kia’nın modern yüzü

Güncelleme Tarihi:

Bol ödüllü Sorento Kia’nın modern yüzü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2004 00:24

SORENTO, Kia’nın modern çizgisini temsil eden modellerin başında geliyor. Kia’nın Seul’deki Hwasung tesislerinde üretilen Sorento Türkiye’de 2.5 CRDi EX, beş ileri vitesli manuel ve dört ileri vitesli otomatik şanzıman seçenekleriyle 56 bin dolar+1 milyar 125 milyon liraya satılıyor.

Sorento’nun boyu 4 bin 567 milimetre, yüksekliği 1724 milimetre, dingil mesafesi ise 2 bin 710 milimetre. Dingil mesafesinin uzun olması, arka koltuklarda geniş diz mesafesi sunulmasını sağlıyor. Ön koltukları ısıtmalı olan aracın sürücü koltuğu elektrik kumandalı. Önde ve arkada sunulan, bardaklık, kol dayanağı ve elektrik soketleri gibi donanımlar kullanışlılığı artırıyor.

Sorento’nun arka camı, bagaj kapağından bağımsız açılabildiğinden kolay kullanım imkanı sağlıyor. İçerden ve uzaktan kumandadan açılabilen bagaj camının ardında 441 litrelik bir kullanım alanı yer alıyor. Arka koltuklar yatırıldığındaysa bu hacim 1751 litreye ulaşıyor. Bagaj zemininin altında oldukça fonksiyonel küçük boşluklar bulunuyor.

Sorento’nun tamamen elektronik kontrollü dört tekerlekten çekiş sistemi EST (elektronik değiştirme sistemli transfer), isteğe bağlı devreye alınabiliyor. Kokpitin solundaki düğmeyle modları değiştirilen sistem, Sorento’ya sınırlı arazi kullanımı yeteneği sağlıyor. Kumanda 2H konumundayken arkadan itişli olarak hizmet veren Sorento, sürekli dört tekerlekten çekişli kimliğe büründüğü 4H moduna 80 km/s hıza kadar hareket halindeyken de geçebiliyor.

Amerikalı ‘Strategic Vision’ Dergisi, İngiliz ‘Diesel’ Dergisi, Avusturya TV Kanalı ‘TW1’ ve 4x4 Dergisi ‘4WD’ tarafından 2003 yılının ‘En İyi 4x4 Modeli’, İngiliz ‘4x4 Dergisi’ tarafından 2003 yılının ‘En Geniş 4x4’’ü, Kuzey Amerika Otomotiv Yazarları Derneği (NWAPA) tarafından her yıl yapılan ‘Mudfest’ yarışında bu yılın en iyi SUV modeli seçilen Sorento,Amerika NHTSA çarpışma testlerinden beş yıldız aldı.

STANDART DONANIM

Sürücü, yolcu ve perde havayastıkları, ABS, EBD, aktif gergili ön emniyet kemerleri, deri döşeme, otomatik klima, polen filtresi, hız sabitleme sistemi, immobilizer, uzaktan kumandalı merkezi kilit, direksiyondan kumandalı radyo-CD ve kasetçalar, açılır tavan, hız sabitleme sistemi, elektrik kumandalı sürücü koltuğu, deri kaplı ve yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, ısıtmalı ön koltuklar, asimetrik katlanabilen arka koltuklar, elektrik kumandalı camlar, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, ahşap kaplamalar, içerden ya da kumandadan açılabilir bagaj camı, içerden açılabilen depo kapağı, üç ayrı elektrik prizi, bagaj filesi, gözlük kabı, bagaj gizleme perdesi, ön ve arka bardaklıklar, sis farları, çocuk kilidi, tavan rayları, 16 inçlik alaşım jantlar, far yıkama sistemi, far yükseklik ayarı.

42 bin dolara Sportage

Sorento
modeli ile SUV (Sport Utility Vehicle) pazarında dikkat çeken Kia Motors, yeni Sportage ile tüm dünyada hızla gelişen bu pazarda iddiasını sürdürmeyi hedefliyor. Kia’nın binek, SUV ve MPV formatlarını birleştiren yeni modeli Sportage, otomobil konforunu ve 4X4 performansını bir arada sunuyor.

Kia Motors’un bu yılın son çeyreğinde pazara sunduğu, yeni SUV Sportage, ‘Sports’ ve ‘Portage’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Sportage ilk kez 1993’de tanıtılmış ve Kia’nın en çok satan ürünü olarak popüler olmuştu. Kore pazarında 95 bin adet olarak gerçekleşen satışlar, ihracat pazarlarında 464 bin adete kadar yükselmiş ve toplam 559 bin adete ulaşmıştı. O dönemde Sportage isminin yakaladığı başarı, yeni modelin de ‘SUV Sportage’ olarak lanse edilmesinde etkili oldu.

Uzunluğu 4325 milimetre olan aracın genişliği 1800 milimetre yüksekliği ise 1695 milimetre Arazi şartları düşünülerek aracın yerden yüksekliği ise 195 milimetre olarak belirlenmiş. Sportage’in koltuklar dik konumdayken bagaj hacmi 667 litreyken, koltuklar yatırıldığında bagaj hacmi 1886.5 litreye kadar yükseliyor.

Sportage’de bulunan 2.0 litre CRDI ‘Common Rail’ dizel motor 4000 d/d 112 beygir güç üretiyor. Maksimum hızı 162 kilometre olan araç 0’dan 100 kilometreye 16.1 saniyede ulaşıyor. Aracın durma mesafesi ise 100 kilometre hızda soğuk havada 40.5 metreyi bulurken, sıcak havada ise 41.1 metreye yükseliyor. Şehir içinde 10.1 litre yakıt tüketen Sportage’in şehir dışındaki yakıt tüketimi 6.7, ortalama yakıt tüketimi ise 8 litre. SUV Sportage’de, tek tuşla sürekli otomatik dört tekerlekten çekiş sistemi ve diferansiyel kilit sistemi, 4 ileri tiptronic şanzıman seçeneği bulunuyor.

KONFOR DONANIMLARI

Sportage’de gövde rengi yan aynalar, krom kaplama ön panjur, arka silecek, far yükseklik ayarı, üç hızlı ve fasılası ayarlanabilir ön silecekler, renkli camlar standart olarak bulunuyor. Türkiye’de 42 bin dolar+850 milyon liraya satışa sunulan araçta standart olarak sunulan konfor donanımları ise şöyle:

Yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, otomatik klima, mikro hava filtresi, otomatik ön ve arka camlar, uzaktan kumandalı pasif alarmlı merkezi kilit sistemi, radyo CD çalar, sunroof, sunroof perdesi, yol bilgisayarı, hız sabitleyici, geniş açılı elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, ısıtmalı sürücü ve ön yolcu koltuğu, deri koltuk döşemesi, deri kaplama direksiyon simidi ve vites topuzu.

US NCAP’DAN 5 YILDIZ

Amerika’da yapılan US NCAP testlerinden beş yıldız alan Sportage, standart güvenlik donanımlarıyla da dikkat çekiyor. Sportage’de sürücü, yolcu havayastığı, yan perde havayastıkları, EBD ile desteklenmiş ABS fren sistemi, Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), ESP (Elektronik Denge Kontrol Programı), immobilizer, darbe anında otomatik kapı açma sistemi, ön ve arka sis farları, çocuk kilidi, üçüncü stop lambası standart olarak yer alıyor.

Ayrıca tavan gözlük kabı, kapı içi cepleri, aynalı sürücü ve yolcu güneşlikleri, ön koltuk arkalarında file cepler, sürücü ve yolcu koltukları arkasında masalar, bagaj gizleme perdesi, dijital saat, ön ve arka bardaklıklar da, Sportage’de yapılan yolculukların keyifli ve konforlu olmasını sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!