Güncelleme Tarihi:
İSLAM dünyasında tepki çeken Hz. Muhammed’e hakaret eden “Müslümanların Masumiyeti” filminden sonra krizle ilgili karikatürler yayınlayan Fransız Charlie Hebdo Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charb, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Dün biri “Sorumlu”, diğeri “Sorumsuz” iki ayrı kapakla çıkan derginin baş editörüyle “Bu riski niye göze aldınız” diyerek sohbete başladık:
“Biz filme (Müslümanların Masumiyeti) karşı tepkileri karikatürize ettik. Haftanın gündemi buydu. Gerçekten o film çok kötü, hakaret içeren, seviyesiz bir film. Bizim savunduğumuz bu film değil. Film hakaret içeriyorsa ya dava edilir, ya da başka bir filmle karşılık verilir. Ama insan öldürmezsiniz.”
Öfkeleri anlıyorsunuz ama çözümünüz ne?
-Ben bir ateistim. Eğer camiye ya da kiliseye gidersem beni şok edecek çok şeyler duyabilirim. Ben buralara gitmiyorum. Ben de inananlara eğer şok olmak istemiyorlarsa Charlie Hebdo’yu okumamalarını öneriyorum.
Hafta nasıl geçti, zor muydu?
-Evet, zordu. Eleştiriler bizi rahatsız etmedi. Çünkü eleştiriyi savunuyoruz. Ama eleştirilerin Daniel Cohn Bendith gibi birisinden ve meslektaşlarımızdan gelmesi bize zor anlar yaşattı. Daniel Cohn Bendit (Yeşillerli politikacı) bize ‘mazoşist ve aptallar’ dedi. Kendisi 68 yılında Fransız polisi önüne durarak hayatını tehlikeye attığında mazoşist ya da aptal mıydı? Cop darbelerini yeme riskini göze alması akıllıca mıydı?
Hz. Muhammed’in yüzünü çizmeniz İslam açısından yasak.
-Kuran’da Muhammed’in yüzünün çizilemeyeceğine dair bir direktif yok. Bu bir gelenek. 12’nci yüzyılda Muhammed, Müslümanlar tarafından çizilebiliyordu. Şiiler uzun süre çizdiler.