Güncelleme Tarihi:
Peçiçle yıllar sonra tekrar karşılaştım
DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
Akademisyen kimliği ve başarılarıyla adından sıkça söz ettiren Deniz Ülke Arıboğan bağımsız, zeki, güçlü ve örnek bir Türk kadını. Kastamonulu bir annenin ve Gaziantepli bir babanın çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Arıboğan’a nereli olduğunu sorduğumda hiç tereddütsüz “Tabii ki Gaziantepliyim” diyor. Prof. Dr. Mahir Kaynak’ın kızı olan Deniz Hanım için Gaziantep’in kalbi tarihi yapıya uygun olarak restore edilen Bakırcılar Çarşısı’nda atıyor. Antep’in ruhuna en güzel ve en gerçek şekilde ayna tutan çarşı bugünlerde yeniden yapılandırılıyor. Deniz Hanım; Gaziantep’i babaannesinden dinleyip, öğrenmiş. Ve daha küçücük bir çocukken oynadığı peçiç oyunuyla yıllar sonra Gaziantep’e geldiğinde tekrardan karşılaşmış. Kızma biradere benzeyen, Gaziantep’e özgü peçiç oyunu deniz kabuklarıyla oynanıyormuş. Gaziantep mutfağının yalnızca kebaptan ve baklavadan ibaret sanılmasına üzülen Deniz Hanım; memleketinde keşfedilmeyi bekleyen daha bir çok lezzet olduğunu söylüyor. Gaziantepli kadınların yalnız mutfakta değil hayatın her alanında yaratıcı ve üretken olduklarını babaannesi sayesinde çok daha iyi anlayan ve gözlemleyen Deniz Hanım; el işi gözü nuru Antep işi dantellerin, kumaşların ve çeyizliklerin göz alıcı güzelliklerinden bahsediyor.
Pazarları mutfağa erkekler girer
ADİL SANİ KONUKOĞLU
Gaziantep’in köklü Konukoğlu ailesinin üyelerinden SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu için memleketinin kalbi sanayide atıyor. Memleketinin girişimci ruhuyla gurur duyan Adil Bey; tur rehberlerinin turistlere Gaziantep’in tarihi zenginliklerinin yanı sıra sanayi sitesini de göstermelerini istiyor. Bir Gaziantepliyi nasıl tanıdığını sorduğum Adil Bey; nerede girişimci ve çalışkan birini görse o kişi için “kesin Anteplidir” diyormuş. Ve yaptığı bu hemşeri tespitlerinde de hiç yanılmamış. Adil Bey; liseyi bitirdikten sonra üniversite eğitimi için Amerika’ya gitmiş. Ama çoğu insanın aksine Amerika’dayken Gaziantep’e dönmek için adeta gün saymış. Şehrin her sokağında, her caddesinde ailesinin izlerine rastladığımız Adil Bey; Antep’te pazar günleri kadınların evde misafir olduğunu anlatıyor. Ev işi yapmaktan yorulan kadınlara duyulur: Gaziantep’te pazar günleri mutfağa erkekler giriyor! Gaziantepli gençlerin geleceğine çok önem veren Adil Bey; üç üniversiteye ev sahipliği yapan kentte yeni bir üniversite daha yapılacağı müjdesini veriyor.
Müzeyi hem turistler hem yerliler geziyor
ABDULLAH NEJAT KOÇER
Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer; doğma büyüme Gaziantepli. Memleketinin gelenekleriyle büyüyen Nejat Bey; küçükken derme çevirmenin zevkini tadan Gaziantep’in şanslı ve mutlu çocuklarından. Zeugma Mozaik Müzesi’nin sadece Gaziantep ve Türkiye değil tüm dünya için çok önemli olduğundan büyük bir gururla bahseden Nejat Bey’e Gazianteplilerin müzeye olan ilgisini soruyorum. Gazianteplilerin en az turistler kadar müzeye ilgi göstermesinden mutluluk duyan Nejat Bey; müzeye ne zaman gelsek Gaziantepli bir grupla karşılaşabileceğimizi söylüyor. Nejat Bey’e çok merak ettiğim bir şeyi, Gaziantep’e Antep mi yoksa Gaziantep mi dememiz gerektiğini soruyorum. Üç hemşeri hep bir ağızdan “Biz kendi aramızda Antep diyebiliriz ama siz Gaziantep diyeceksiniz” diyip gülüşüyorlar.
MOZAİK MÜZESİNDE TÜRKÜ KEYFİ
Gaziantep deyince akla hemen çıtır çıtır, ısırdığınız anda “hırş” diyen baklavalar ve birbirinden enfes kebaplar gelir. Ama Gaziantep’e gittiğimde Anteplilerin dillere destan baklavalılarından çok daha tatlı olduğunu anladım. Gaziantepli hemşerilerle sadece Gaziantep değil tüm dünya için oldukça önemli olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde buluşup keyifli bir memleket sohbeti yapıyoruz. Sohbetin sonunda Gaziantep’in simgelerinden keman üstadı Ali Acıburç ve Gaziantep Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinden Gurbet Ok ve arkadaşları bizi muhteşem bir türkü yolculuğuna çıkarıyorlar. Çekimlerinin Zeugma Mozaik Müzesi’nde yapıldığı ‘Aynur Tartan’la Burada Hayat Var’ bugün saat 16:00’da CNN Türk ekranlarında.