Biyonik kulakla anadil dahi öğrenilebilir

Güncelleme Tarihi:

Biyonik kulakla anadil dahi öğrenilebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2013 00:00

ULUSLARARASI Kulak Cerrahisi ve Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, her 1000 yeni doğan bebeğin 3’ünde işitme kaybı görüldüğünü belirterek tedavide 6 ayın kritik eşik olduğunu kaydetti. Derneğin gelecek dönem başkanı Prof. Dr. Angel Ramos ise hastalığın tedavisinde kullanılan biyonik kulaklar sayesinde bebeklerin anadilini dahi öğrenebilirken 5- 6 yaş sonrası müdahalelerde tatminkar işitme ve konuşma sağlanamadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Uluslararası Kulak Cerrahisi ve Bilim Derneği’nce düzenlenen 29’uncu Politzer Derneği Kongresi, Antalya’da başladı. Belek’te 17 Kasım’a kadar devam edecek kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında söz alandernek başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, kulak hastalıklarının önemli bölümünü işitme kayıplarının oluşturduğunu söyledi. Her yeni doğan 1000 bebeğin 3’ünde işitme kaybı görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Özgirgin, şunları kaydetti:

"Her yeni doğan bebeğin 24- 48 saat içinde işitip işitmediği özel cihazlarla anlaşılmakta. Bu ölçümler, yüzde 100 değeri olan bir şey değil, ama birkaç ay arayla yapılan tekrar, kesin sonucu verebilmekte. Ama işitme rehabilitasyonu açısından 6 aya geldiği zaman kesinlikle ayrıştırılma oluyor ve tedavi başlıyor. Sağlık Bakanlığı’nın erişebildiği yenidoğan bebek sayısı yüzde 80 üzerinde. Dünya ortalamasının üzerinde çok başarılı bir proje yürütülüyor. Yenidoğanda binde 3 civarında işitme kaybı görülüyor. Tedavi noktasında sıkıntı var. Tedavide gecikmeler oluyor."

Derneğin gelecek dönem başkanı Prof. Dr. Angel Ramos, kodlama sistemleriyle sesi elektrik akımına çevirip işitme siniri aracılığıyla beyne gönderen biyonik kulakların başlangıçta çok metalik ses çıkarttığını, adaptasyon için rehabilitasyon gereksinimi ortaya çıktığını kaydetti. Bu alandaki teknolojik gelişmelerle artık kullanıcıların konuşulanları tam olarak algılamayı da aşarak müziğin tüm tınılarını hissettiğini kaydeden Prof. Dr. Ramos, biyonik kulakların özellikle 6 aydan itibaren uygulanmasıyla bebeklerin çevresiyle iletişim kurduğunu kaydetti.

Beynin öğrenme yaşının bebeklik döneminde çok aktif olduğunu, 5- 6 yaşlarından itibaren beynin bu gücünü kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Ramos, 6 aydan itibaren yapılacak uygulama sayesinde bebeklerin anadilini aynen uygulayabilecek düzeye geldiğini aktardı. Prof. Dr. Ramos, "5- 6 yaş sonrası implantasyonun kazanç oluşturmadığı, tatminkar işitme ve konuşmayı sağlayamadığı görülmüştür" dedi.

BAŞDÖNMESİ

Dernek eski başkanı Fransız Prof. Dr. Jacques Mangan, ağrılardan sonra kişilerin en çok baş dönmesi ve dengesizlikten şikayet ettiğini söyledi. Baş dönmesinin yaşamda en sık rastlanan sorunlardan biri olmasıyla birlikte birçok nedeni de olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mangan, "Ancak birçok olguda tedavi tam olarak sağlanabilmektedir. Denge organı tek tarafta fonksiyonunu yitirince karşı kulakta sağlam bulunan denge organı ve beyne olan uzantıların süreci kontrol altına almasıyla sorun çözülmektedir. Ancak iki tarafta da denge organının işlevini kaybetmesi sonucunda yürümek, araç sürmek zorlaşmakta ve kişi aktif yaşamdan kopmaktadır. Şimdiye dek tıp bu sorunu tam olarak çözebilmekten aciz kalmıştır" diye konuştu. Prof. Dr. Mangan, tam da bu noktada hastaları aktif yaşama döndürebilecek yapay organlardan söz edilmeye başlandığını belirterek, "Tıpkı biyonik kulakta olduğu gibi bu amaca özel hazırlanan implantların iç kulağa yerleştirilmesiyle iki taraflı denge kaybı olan hastalar için umut doğmuştur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!