Biyonik kulak ilk sesi duydu

Güncelleme Tarihi:

Biyonik kulak ilk sesi duydu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2002 02:11

Türkiye'de ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan ameliyatla, beyin sapına implant yerleştirilen 23 yaşındaki Serpil O., yıllar sonra ilk kez dün yeniden duymaya başladı.

Beyin cerrahisi, kulak-burun-boğaz, odyoloji ve anesteziden geniş bir ekibin altı hafta önce gerçekleştirdiği ameliyat ile biyonik kulak takılan genç kız, duyma işlemi öncesi ‘‘çok heyecanlıyım’’ diye yazdı. İlk sesi duyuşunu başıyla ve seslenerek bildiren genç kız, sesleri ayırt etmeye başlayınca da duygularını ‘‘mutluyum’’ diye açıkladı.

Sabah erken saatlerde başlayan çalışmalar ilk semeresini öğlen saat 12.00'de verdi. Genç kız, ilk olarak ‘‘şşşşş’’ sesine tepki göstererek duyduğunu söyledi.

Beyne çok yakın durumda oluşan tümör nedeniyle duyma yetisini yitiren genç kız, fotoğrafının çekilmesini

Beyin sapına takılan implant ile duyma sağlayan biyonik kulağın fiyatı tüm dünyada 22 bin dolar.

BİYONİK KULAK NEDİR?

TIP dilinde ‘‘işitsel beyinsapı implantı’’ olarak tanımlanan biyonik kulak, işitme sinirinde oluşan tümör ve her iki iç kulak yolundan geçen kırıklar sonucu ortaya çıkan ve her iki tarafta işitme sinirinin tamamen zedelenmesine neden olan durumlarda kullanılıyor. Biyonik kulak, şu iki kısımdan oluşuyor:

İÇ PARÇA Cerrahi müdahale kafanın içine konuluyor. Bu parçanın, 22 disk elektrodu ile çok kanallı elektrod ve alıcı/uyarıcıdan oluşan kısmı, beyin sapındaki işitme yollarının çekirdekleri üzerine yerleştiriliyor. Alıcı görevini yürüten mıknatıslı, diğer büyük kısmı ise kulak arkasındaki kemiğin içine konuluyor. Diğer anten ise toprak hattı görevini yapmak üzere yine içerde bırakılıyor.

DIŞ PARÇA Sesin işlendiği konuşma işlemcisi, mikrofon ve iletici bobinden oluşuyor. Mikrofon görevini yürütecek parça kulağa takılıyor. Ses işleyici bölüm, üstte taşınacak şekilde dışarda tutuluyor. Yine mıknatıslı olan iletici bobin ise, kafa içinde kalan alıcı bobinin üzerine gelecek şekilde dıştan kulak arkası kemiği üzerine konuluyor. İç ve dış bobinler, mıknatıs aracılığıyla birbirini tutuyor.

PROF. DR. EROL BELGİN

Şimdi sırada eğitim var

Biyonik kulağın duyma eğitimini yürütecek Yard. Doç. Bilgehan Böke, Dr. Figen Başar, Dr. Esra Yücel ve Dr. Gonca Sennaroğlu'ndan oluşan ekibin başında bulunan odyolog Prof. Dr. Erol Belgin, ‘Hastanın işitme merkezleri dıştan gelen seslere göre programlanacak. Ardından eğitime başlanacak. Tam ve kaliteli işitme için biraz daha yolumuz kaldı’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!