Esra Kaya/Fotoğraf:Rıza Özel
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2013 00:00
Yayına 1978’de başlayan TRT Radyo 3’ün unutulmaz programı ‘Stüdyo FM’ dinleyicilerine veda etti. Geçen hafta son kez Stüdyo FM’de sesini duyduğumuz Yavuz Aydar’la 34 yıllık programı konuştuk.
Programınız nasıl başladı?
- TRT’de işe başladım ve TRT radyolarını şoke eden önerimi getirdim. “Bu program canlı olsun” dedim. O güne kadar böyle bir şey yapılmamıştı. Olumsuz yaklaşıldı ama aştık. 3 Eylül 1978’de Türkiye radyolarının ilk canlı pop müzik programı ‘Stüdyo FM’i sevgili arkadaşım Şebnem Savaşçı ile birlikte başlattık.
Şebnem Savaşçı’ya nasıl götürdünüz teklifi?
- Canlı yayını düşünürken “Yanımda mutlaka biri daha olmalı” diye düşündüm. Şebnem Savaşçı’ya “Canlı yayın yapacağız! Var mısın?’ dedim. Hiç tereddüt etmeden “Tamam” dedi. Toplantılar sırasında haftada beş saatle başlama kararı aldık. Ama bir yılın sonunda yapamaz hale geldik. Çünkü plak yok o yıllarda Türkiye’de. Yazılı materyal, yabancı dergi yok. Sonrasında çok uzun yıllar haftada üç saat yaptık.
STÜDYO FM / FOTO GALERİ
Dünya rekoruna aday olabilecek kadar çok yayın yaptığınızı biliyoruz. Kaç program yaptınız?
- 34 yıl 4 ayda, toplam 3803 program yaptık. Üç kuşak yetiştirdik.
Peki dünyada başka bir örneği var mı bunun?
- İngiltere’de Roy Plomley, ‘Desert Island Records’ isimli 1800’ü aşkın radyo programı yapmış. Ancak hayatını kaybetmiş. Ondan sonra başka yapımcılar devam ettirmiş. 1990’lı yıllarda Guinness’e başvurduğumda bana o programı örnek göstermişlerdi. Ben de “O programın sürekli yapımcısı değişiyor” demiştim. ‘En çok canlı pop müzik programı hazırlayan tek yapımcı’ kategorisiyle Rekorlar Kitabı’na girebilirim. Önümüzdeki dönem kurum adına başvuru olabilir.
En unutulmaz anlarınız?- Ünlü İngiliz Rock Grubu Jethro Tull’un sihirbazı Ian Anderson, Anthony Jackson, Diane Schuur gibi dünya yıldızlarının ‘Stüdyo FM’de yer alması bizim için en önemli olaylardı.
Stüdyo FM nasıl sonlandı?
- TRT, 2013 program düzenlemesinde ‘Stüdyo FM’in yer almayacağı bildirildi.
Bir kırgınlığınız var mı? - Eğer gerçekten herkesin kabul edebileceği nedenle olsa şapka çıkarır, selamımı çakarım. Ama ortada neden yok. Dinleyiciler de “Program niye program bitti?” diye bize soruyorlar.
Gözyaşlarını tutamıyor
“Şu anda radyolarının başında bizi dinleyen tüm TRT 3 dinleyicilerine merhaba. Program yapımcınız ben Yavuz Aydar, spikeriniz ben Şebnem Savaşçı. Ankara Radyosu’nun 13 numaralı stüdyosundan sevgilerimizi iletiyoruz...” 34 yıl önce yapılan bu ilk anonsu hatırladığında Yavuz Aydar gözyaşlarına hâkim olamıyor.