Barış AKPOLAT
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 00:00
Önümüzdeki hafta okullar kapanıyor ve bisiklet gelenekselleşmiş bir karne hediyesi. Üstelik yazın ilk günlerini yaşıyoruz, doğada spor yapmanın, bisiklete binerken yüzünüzde hissettiğiniz rüzgarın tadına varmanın tam zamanı. Eğer kendinize ya da çocuğunuza bir bisiklet almak istiyor ancak doğru seçimi nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız, çeşitlerini ve fiyatlarını sizin için araştırdık.
Spor, ulaşım, keyif veya oyun aracı... Bir bisiklet sahibi olmak için pek çok sebep var. Maalesef Türkiye’de ulaşım, bisiklet kullanma nedenlerinin en sonunda geliyor, şehirler buna göre planlanmıyor. Fakat haftasonları pek çok insan sahillere, orman yollarına, piknik alanlarına giderken yanına bisikletini de alıyor. Okulların tatil olmasıyla birlikte mahalle aralarında bisikletiyle dolaşan çocukların sayısı artıyor.
Bisikletlerin tasarımı ve teknolojisi, kullanım amacına, kullanıcının fiziksel yapısına göre değişiyor. Kabaca dağ, şehir ve yarış bisikleti diye 3 ana gruba ayırmak mümkün. Kullanıcıya göre ayrım ise kadın, erkek ve çocuk olarak yapılıyor.
Gelişen teknoloji sayesinde otomobil çeşidi kadar bisiklet de bulabiliyoruz. Artan vites sayısı, süspansiyon sistemleri, yan aksesuvarlar bisiklete binmeyi daha da konforlu hale getiriyor. Artık yaşlılar ve yokuşlarda yorulmak istemeyenler için elektrikli bisikletler bile var. Akşam takıyorsunuz prize, şarj oluyor.
MACERACILARA DAĞ BİSİKLETİ
Kendi içinde amatörden profesyonele çok geniş bir yelpazede ürün örneği olan dağ bisikletlerinin jantlarının çapı 26 inç oluyor. Diğer bisikletlerden ayrıldığı en önemli nokta bu. İstenirse sonradan taktırılmakla birlikte çamurluk da bulunmuyor bu tip bisikletlerde. Engebeli doğa alanlarında kullanmak için tasarlanıyorlar. Performans ve doğal koşulların karşılığını verebilen dağ bisikletlerinin hemen her markadan örneğini bulabilirsiniz. KRON’un XC4000 model performans dağ bisikleti, Velespit.com sitesinde 2.901.45 YTL’den satılıyor. Aynı sitede Sedona markasının Borla model bisikleti 414.53 YTL iken kadınlara özel tasarlananı 433.09 YTL.
Bisan’ın Zeus XT ve Zeus Deore model dağ bisikletleri 1.865 ve 1.148 YTL. 26 inç jant, 27 vites, alüminyum kadro ve süspansiyon gibi özelliklere sahipler. Bianchi’nin Jump model alüminyum kadrolu 21 vites dağ bisikletinin fiyatı yine velespit.com’da 285 YTL. Bianchi Magnum ise 273 YTL’ye satılıyor. Aynı adreste Salcano City Sport 410 YTL iken Beldeyama’nın Cumulus modeli 224 YTL. Ümit bisikletlerinin Fujiyama modelini ise bisikletcim.com sitesinden 420 YTL’ye alabilirsiniz.
ŞEHİR MODELLERİ DAHA KONFORLU
Dağ bisikletine göre daha zarif görünen şehir veya gezi bisikletleri, ince jantlarıyla daha çok asfalt yolda kullanmaya uygun. Dağ ve yarış bisikletlerine göre daha konforlular. Jantlarının çapı ise genellikle 28 inç, yani daha büyük oluyor. Ağırlıklı olarak kadınların tercih ettiği bir model. Dağ ve yarış bisikletlerinde olduğu gibi öne eğilmek zorunda kalmıyor, üzerinde dik oturabiliyorsunuz. Bianchi’nin Pretty modeli 359 YTL iken Scarlet modeli 386 YTL. Salcano’nun İstanbul M ve İstanbul L modelleri, adı üstünde tam şehir için. 28 inç tekerlekleri ve 21 vitesi olan bu modellerinin fiyatları 425 YTL.
PROFESYONELLERİN TERCİHİ
Aslında İstanbul gibi trafiği bol ve bisikletlere büyük ölçüde yol ayrılmayan şehirlerde yarış bisikletleriyle dolaşmak bir hayli zor. İncecik jantları, narin yapıları ile kendini uzaktan belli eden yarış bisikletleri genellikle profesyonellerin tercihi. Ayırt edici bir diğer özellikleri gidonlarının c şeklinde kıvrık olması. Profesyonellere yönelik üretildiklerinden fiyatları da diğerlerine göre biraz daha yüksek oluyor. Bianchi’nin SLR200 modeli 828, Trek Madone 4.5 modeli 4.700 YTL’ye satılıyor. Ümit’in Superior modeli ise bisikletcim.com’da 410 YTL.
Gezginler için gerekli malzemeler
Bisiklet üstünde uzun süre geçirenler zaten bilir, fakat yeni başlayacak olanlar gerekli yan malzemeleri ve aksesuvarları da edinmeli. Kask, eldiven, ayakkabı, flaşörler, dizlikler ve dirseklikler güvenliğinizi sağlayacak olmazsa olmazlar. Karanlıkta kolay farkedilmeyi sağlayan ve bisikletin arkasına takılan flaşörler 20 YTL civarında. Ellerin terlemesini engelleyen Trek ve Nike eldivenlerin fiyatı 30-65 YTL arasında değişiyor. Fiyatı 50 YTL’den başlayıp 150-200 YTL’ye kadar çıkan Trek ve Ked Joker kaskları çeşitli spor mağazalarında ve internet sitelerinde bulabilirsiniz.
Katlanabilir ve elektrikli olanları da var
Bisiklete binmeyi yeni öğrenecek çocuklara, arka tekerleğin iki kenarında küçük destek tekerlekleri bulunan modeller tavsiye ediliyor. Pegasus, Pilsan, Concord, Cenix markalarında bulabileceğiniz bu bisikletler 70-150 YTL arasında.
Bisikletiyle öte beri taşımak zorunda olanlar, bahçecilikle uğraşanlar, denge sağlamakta sıkıntı çekenler arkasında iki tekerlek bulunan sepetli kargo bisikletleri tercih edebilir. Yıldız markasının kargo bisikletleri 450-650 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Evinizde bisikletinizi saklayabileceğiniz geniş bir odanız veya bodrumunuz yoksa katlandığında yarı yarıya küçülen bisikletlerden edinebilirsiniz. Salcano’nun Easy modeli bunlara örnek. 16 inç’lik tekerlekleri ve 6 vitesi olan Easy, 345 YTL.
Diyelim ki pedal çevirmekten yoruldunuz veya yokuş yukarı çıkamayacağınızı düşündünüz. Bu durumda elektrikli bisikletler tam size göre. Easy Bike marka TDL 2028Z model elektrikli bisiklet Hepsiburada.com sitesinde 994.98 YTL’ye satılıyor.