Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 00:00
Zorlu kış ayları başlıyor. Evler de kaloriferler ve sobalar yanmaya başlarken, kışlık giysilerde dolaplardaki yerini aldı. Peki otomobiliniz kışa hazır mı? Bu soruya yanıtınız ’hayır’ ise, Otoyaşam olarak bu hafta açtığımız ’kış bakımı’ dosyasını incelemenizde yarar var.
Otomobilinizi kışa hazır hale getirmeniz önemli, çünkü zorlu kış koşulları hemen her şeyi olduğu gibi otomobilleri de normalden daha fazla etkiler. Eğer aracınızın kış bakımını ihmal ederseniz, lapa lapa kar yağarken emniyet şeridinde servis bekleyenler arasına katılabilirsiniz. Yağışlı veya karlı günlerde sorun yaşamak istemiyorsanız, otomobilinize biraz zaman ayırın ve onu kış aylarının zorlu şartlarına hazır hale getirin.
Kış bakımı deyince akıllara yalnızca servislerde yapılan uygulamalar ve kontroller gelmemeli. Kışa ayları için servise gitmeden kendinizin rahatlıkla yapabileceği uygulamalar da bulunuyor. Otomobilde yolculuğa çıkmadan önce aracınızda bu kontrolleri yaparak, kullanımda ortaya çıkabilecek aksaklıkların önüne geçmiş olursunuz. Yolda kalmamak için hava soğuk bile olsa otomobilinize birkaç dakikanızı ayırmanızda yarar var. İşte kendinizin yapabileceği kadar basit ama kış ayları için çok önemli olan kontroller:
AKÜ KIŞIN ZORLANIR
Kış aylarında otomobilin tükettiği elektrik yaz aylarından daha fazladır. Kalorifer, far, silecek, koltuk ısıtma ve arka cam rezistansı gibi ekipmanlar yaz aylarına göre kış mevsiminde daha uzun süre kullanılır. Aküyle ilgili bir sorunla karşılaşmamak için kış bakımı sırasında akünün su seviyesinin belirtilen seviyeye kadar saf suyla tamamlanması gerekir. Ayrıca akünün kutup başları ve kablo bağlantılarının sıkılığı da kontrol edilmeli ve mümkünse gres yağı ile koruma altına alınmalıdır. Eğer aracınıza 15 dakika vakit ayırırsanız bunları kendiniz de yapabilirsiniz. Yetkili bir servise gidip akünün voltajını ölçtürmek de yolda kalmamak için yararlı olur. Eğer akünün ürettiği gerilim düşükse, zorda kalmamak için kış öncesinde akünün değiştirilmesi, ileride size daha pahalıya mal olabilecek sonuçları ortadan kaldırır. Hatta otomobilinizin elektrik sistemi ile ilgili başka şüpheleriniz de varsa genel bir elektrik kaçağı kontrolü de yaptırabilirsiniz.
ANTİFRİZ ÖLÇÜLMELİSoğutma suyuna katılan antifrizin asıl görevi soğutma suyunun donmasını engellemektir. Radyatör ve motor bloğundaki su donduğu takdirde hacmi genişleyeceği için radyatör peteklerinde ve motor iç yapısında çatlamalara sebep olabilir. Bu nedenle otomobilin soğutma suyunun her yıl kış başlamadan kontrol edilmesi, gerekli ise yenilenmesi, en azından antifriz yoğunluğunun ölçülerek tamamlanması gereklidir. Soğutma suyunun içindeki antifriz miktarının aracın kullanıldığı iklim şartları göz önüne alınarak belirlenmesi gerekiyor. Bununla birlikte kış bakımı çerçevesinde otomobilin radyatör ve kalorifer hortumlarının sağlamlığı da kontrol edilmelidir.
FARLARI TEMİZLEYİN Küçük nemli bir sünger farları temizlemek için yeterlidir. Far koruma plastiğinin üzerinde, taş çarpması sonucu oluşan küçük bir delik bile farın içine su girip, reflektör malzemenin bozulmasına, metal parçaların paslanmasına yol açar.
CAM SİLECEKLERİCam silecekleri ve silecek suyu sistemi de kış bakımında kontrol edilmesi gereken önemli unsurlardan biridir. Cam sileceklerinin uygun durumda olmaması, sürücünün görüş açısının düşmesine neden olabilir. Kötü durumdaki silecekleri mutlaka yenileriyle değiştirin. Ayrıca cam silecek sıvısının soğuk havalarda donması camların temizlenmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle cam silecek sıvısı için düşük ısı değerlerinde donmayacak kimyasallar kullanılmalı. Benzer şekilde camların buğulanması da görüş sorunu yaratabilir.
SOĞUTMA SİSTEMİ Otomobillerin soğutma sistemleri içerisindeki sıvıların donmaması için sisteme antifriz ismi verilen kimyasal sıvılar katılır. Eski bir otomobil satın alındığında veya uzun süredir soğutma sıvısının değiştirilmediği durumlarda sistem içindeki sıvının yoğunluğu ölçülmelidir. Sıvının yoğunluğu otomobilin kullanıldığı bölgenin iklim şartlarını karşılamıyorsa, sisteme antifriz ilave edilmelidir.
Kar kış demeyin otonuzu düzenli temizleyinBuzlanmayı engellemek için yollara serpilen tuz, otomobillere büyük zararlar verebiliyor. Bundan kurtulmanın tek yoluysa, araçların düzenli bir şekilde yıkanması. Her kış yolların buzlanmasını engellemek için ekipler, yollarda tuzlama çalışması yapıyor. Ancak tuz, karoserin en sinsi ve tehlikeli düşmanlarından biri. Özellikle gece don olup sonradan hava ısındığında eriyen buz, asfaltın tuzlu suyla kaplanmasına neden oluyor. Bu yüzden hızlı trafikte otomobiller, motor ve diğer aygıtların çevresinde biriken tuzlu su bulutunun içinde ilerliyor. Tuzun neden olacağı zararlı etkilerden kurtulabilmenin tek yoluysa yıkamak, çünkü temiz su, tuzun akıp gitmesini sağlamanın yanı sıra korozyon sırasında oluşan asitleri incelttiğinden paslanma sürecini de yavaşlatıyor.
3 MADDEDE TEMİZLİK
Kış koşullarına karşı otomobillerde alınması gereken temizlik önlemlerini günlük, haftalık ve aylık temizlik olmak üzere 3 ana maddede toplamak mümkün. Günlük temizlik için farları bol suyla temizleyin. Sert maddeler kullanılarak yapılan temizlik sırasında plastik kapaklı camların çizilebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Aracın diğer aydınlatma elemanlarını da kirlenme durumlarına göre düzenli olarak temizleyin. Silecek süpürgelerini nemli bir bezle silin.
KURUTMALI MAKİNE
Haftalık yıkama amacıyla otomatik yıkama makinelerine girmeniz gerektiğinde, eğer hava sıcaklığı donma noktasının altındaysa, kurutma programına sahip olan makineleri takip edin. Aracı tamamen yıkayın, yıkama öncesinde kapı kilitlerini bantla kapatın. Silecek suyunun durumunu kontrol edin ve doğru oranlarda antifriz ekleyin. Aylık temizleme için zemin yıkama da yapılan merkezleri tercih edin. Yüksek basınçlı suyla aracın altındaki tuz birikintilerinin de temizlenmesini sağlayın. Kapı ve cam fitillerine bakım yapın. Görüşü iyileştirmek için camları içeriden de temizletin. Alüminyum jantlarda her yıkamadan sonra bakım ürünleri kullanın.
Kış bakımını unutmayın kampanyaları kaçırmayınOtomobil firmaları, kış aylarına girerken müşterilerine özel servis ve bakım kampanyaları düzenlerler. İşte bunlardan bazıları:
NİSSAN: Japon otomobil üreticisi Nissan, 11 Kasım-9 Aralık 2006 tarihleri arasında ’Kış Bakım Kampanyası’ düzenliyor. Tüm yetkili servislerde geçerli olan kampanya kapsamında, ücretsiz check-up (25 nokta kontrolü) hizmetine ek olarak bakım parçalarında yüzde 20 ve servis işçiliğinde yüzde 30 indirim fırsatı sunuluyor.
RENAULT: Renault da otomobilleri zorlu kış şartlarına en iyi şekilde hazırlamak için 1-30 Kasım tarihleri arasında geçerli olan bir kampanya düzenliyor. Kampanya kapsamında Renault yetkili servislerini ziyaret eden Renault kullanıcıları, Renault Fix Servis Paketleri’nde sunulan yüzde 20 oranında indirimden yararlanabiliyor.
AUDI: Audi’nin yetkili servislerinde ise 4 yaş üstü otomobillere işçilikte yüzde 20 indirim uygulanıyor. Periyodik bakımını düzenli olarak yetkili servislerde yaptıranlar Mobilite Garantisi’nden 1 yıl boyunca ücretsiz yararlanabiliyor. Ayrıca tüm yedek parçalarda 2 yıl garanti sunuluyor.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA, KIŞA HAZIRLIK İÇİN SERVİSLERDE YAPTIRILMASI GEREKEN BAKIMLARLA DEVAM EDECEĞİZ.