Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2009 00:00
Şehirdesiniz, hafta sonu sıcaktan bunalmışsınız, küçük bir tatil anına ihtiyaç var. Ya da sahildesiniz, denizden yeni çıktınız ve mideniz kazınıyor. Her iki durumda da soğuk bir biranın yanında patates kızartması iyi gitmez miydi? Evet, dünyanın en harcıâlem içkisi ile yemeğinden söz ediyoruz. Ama bu konuda da çok önemli kriterler var.
Biranın soğukluğu, fıçıysa çok sulu olup olmadığı, patatesin yağ oranı, kıtır olup olmadığı gibi. Jüri üyelerimize bira-patatesin en iyi mekânlarını sorduk.
EN İYİ 10
1. Sultan Pub / İSTANBUL
2. Bebek Taps / İSTANBUL
3. Doy Doy / İZMİR
4. Beerport / İSTANBUL
5. Kime Ne / İSTANBUL
6. Shakespeare Bistro / ANTALYA
7. Kıtır / ANKARA
8. Jolly Joker Balans / İSTANBUL
9. Kalyon / İZMİR
10. Serkan’ın Yeri / ÇEŞME
SULTAN PUB
Sultanahmet’in tadını çıkarın
Sultanahmet Meydanı’nda, yıllardır özellikle yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir mekân. Sabah 08.00’de açılıyor gece 01.00’e kadar servis sürüyor. Burada 7 çeşit bira içebilirsiniz. Fıçı biralar 10, farklı markalardaki şişe biralar 12-16 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bir porsiyon patates kızartması ise 12 lira. Yazın kaldırımdaki masalarda gelen geçeni seyredebilir ya da terasta tarihi yarımada manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Tel:(212) 528 17 19
BEBEK TAPS
21 çeşit fıçı bira
Yaklaşık 4 yıl önce Teşvikiye’de açılan ve kendi birasını kendisi üreten Taps, burayı kapattıktan sonra önce Bebek, daha sonra da Suadiye’de şubeler açtı. Ardından Eskişehir ve Ankara restoranları geldi. Mekânda fiyatları 8 ile 11 lira arasında değişen 21 çeşit fıçı bira var. 11.00 - 2.00 saatleri arasında açık. Patates kızartması 7 lira. Bebek Taps’in yazlık bahçesi, muhteşem bir manzaraya sahip. Tel: (212) 263 87 00
DOY DOY
Parmak, soğanlı, yoğurtlu
Alsancak’ta 1981’den beri hizmet veriyor. Mekânı İclal Uyum ve oğlu Tarık Uyum birlikte işletiyor. Ketçap, mayonez, acı sos ve hardalı kendi özel yöntemleriyle hazırlıyorlar. Parmak, soğanlı ve yoğurtlu olmak üzere 3 çeşit patates kızartması var. Yerli ve yabancı her türlü içkiyi bulabiliyorsunuz. 70 kişilik kapalı, 70 kişilik açık alanı var. Tel: (232) 421 56 84.
BEERPORT
Boğaz’ın kıyısında
Boğaz’ın hemen kenarında bulunan Beerport, gençlerin vazgeçemedikleri bir mekân. Çevredeki dershane ve üniversitelere giden gençlerin tercihi. Sabah 05.00’te açılıyor, gece 01.00’de kapanıyor. Fiyatları 5-9 lira arasında değişen yaklaşık 10 çeşit fıçı bira servis ediliyor. Patateslerin porsiyonları ise 6.50 ile 10 lira arasında. Tel: (212) 260 39 99
KİME NE
İşte bir klasik
İstanbul’da bira ve patates denince akla gelen ilk yerlerden biri, kuşkusuz Beyoğlu Çiçek Pasajı. Yerli-yabancı çok sayıda akşamcının demlendiği bu pasajda, kızarmış patates eşliğinde bira içmek bir ritüel. Kime Ne Restoran da pasajın bir anlamda simgesi. Burada 2 çeşit fıçı bira var. Fiyatı 5-6 lira arasında. Patateslerin porsiyonu ise 5 lira. Mekân 12.00 - 2.00 saatleri arasında açık. Tel: (212) 244 12 66.
SHAKESPEARE BİSTRO
Bardaklar dondurucudan
Shakespeare Bistro, Global Gıda’ya ait. Şirketin Antalya’da 4, Kayseri, Bursa, İzmir ve Denizli’de birer Shakespeare Bistro ve Wing Stop adlı restoranları var. Listeye Lara Dedeman Park’taki bistro girdi. Biranın yanında geniş bir atıştırmalık mönüsü var. Alman, Meksika, İngiliz, Amerikan ve Türk olmak üzere 14 bira çeşidi bulabiliyorsunuz. Bira bardakları, bardak dondurucusunda tutuluyor. Tel: (242) 316 29 29
KITIR
Günde 200 litre içiliyor
Kıtır, Ankara’nın en köklü işletmelerinden. 30 yıldır aynı dekorasyon ve konseptle hizmet veriyor. İkisi yabancı, toplam 10 çeşit bira satıyorlar. Fıçı bira da var. 50 cc’lik fıçı bira 5.50 lira. 2 litrelik Biraver ve 1.5 litrelik Birahi seçenekleri de sunuluyor. Patates kızartması kabuklu elma dilimli. Porsiyonu 4 lira. Rock ve blues çalıyorlar. İkinci şubesi Çayyolu’nda. Tel: (312) 426 01 37.
JOLLY JOKER BALANS
Kendi birasını yapıyor
Beyoğlu’nda gençlerinin değişmez mekânlarından. Gündüzleri bar, geceleri kulüp olarak hizmet veriyor. Alt katı bira içmek için ideal. Üç çeşit biraları var. Kendi biralarını kendileri yapıyorlar. Fiyatları 2 ile 9 lira arasında, patates kızartması ise 4 lira. Açık havada olmak isterseniz üst katta teras var. Mekan 12.00-04.00 arası açık. Tel: (212) 251 70 20.
KALYON
Soslara dikkat
Zafer ve Haluk Olcav kardeşler tarafından Alsancak’ta 31 yıl önce açıldı. Kapasitesi seksen kişi. Biranın yanı sıra her türlü ithal ve yerli içki var. Üç çeşit patates kızartması bulabilirsiniz. Kabuklu elma dilim, parmak ve iri kıyım. Naneli, yoğurtlu, acı soslu ve Kalyon’a özel hardal ile servis ediliyorlar. Tel: (232) 421 53 40.,
SERKAN’IN YERİ
Denize karşı keyif
Çeşme Boyalık’ta gizli kalmış bir cennet. Yıllarca yiyecek ve içecek işiyle uğraşan Refik Uluğ’un sahibi olduğu Serkan’ın Yeri, dokuz yıldır hizmet veriyor. 250 kişi kapasiteli mekânın işletmeciliğini Refik Uluğ’un oğlu Serkan yapıyor. Turkuvaz rengi denize karşı bira ve patates keyfi yapıyorsunuz. Patateslerin kızartıldığı yağ bir kere kullanılıyor ve bir sonraki kızartma için mutlaka değiştiriliyor. Fiyatlar 4-13 lira arasında. Tel: (535) 279 14 14.