Vahap MUNYAR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 00:00
Dünyanın pahalı şarapları listesinin ön sıralarında yer alan Chateau Petrus’un üçüncü kuşak patronu Edouard Moueix, Bozcaada’da sürpriz bir şarap turu yaptı.
Moueix, tur çerçevesinde Bozcaada’da Corvus markasıyla şarap üreten Reşit Soley’le görüştü, tadım yaptı. Moueix, Corvus şaraplarını çok beğendiğini söyledi.
TEKEL’in Bozcaada’daki konyak fabrikasını 2004 yılında alıp, şarapta Corvus markasını yaratan mimar Reşit Soley’e, önceki gün, "Adaya bir yabancı geldi, sizinle de görüşmek istiyor" mesajı geldi.
Soley, "Buyursunlar, bağlarımızın, fabrikamızın kapıları açık" yanıtı verdiğinde, karşısında dünyaca ünlü Petrus şaraplarının üçüncü kuşak patronu Edouard Moueix’i buldu. Reşit Soley, hemen pahalı şaraplarıyla ünlü Petrus’un Direktörü Edouard Moueix’i şarap fabrikasına götürüp, gezdirdi, ardından tadım yaptırdı. Moueix, Corvus şaraplarını beğendiğini söyledi.
ÇIKMAZ SOKAK GİBİ: Reşit Soley, Edouard Moueix’i karşısında görünce şaşırdığını belirterek, şöyle konuştu: "Bozcaada, çıkmaz sokak gibi bir yer. Petrus’un üçüncü kuşak patronunun bir gün kalkıp Bozcaada’yı ziyaret edeceği, bizim fabrikaya uğrayacağı, şaraplarımızı tadacağı aklıma gelmezdi. Çok keyif aldığımız bir tanışma oldu. Biz elbette Petrus şaraplarını, Moueix Ailesi’ni biliyorduk. Onlar da bizi, yani Corvus’u, Bozcaada’daki bağlarımızı biliyorlardı. Bu konudaki bilgileri ortak dostlarımızdan alıyorduk."
KORKMADAN TATTIRDIK: Reşit Soley, "Mr. Moeix, Petrus gibi dünya ünlüsü şarabı üreten şirketin patronu bizim şaraplarımızı tadar mı acaba" gibi bir korku, telaş içine girmeden tadım yaptırdıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Mr. Moeix, tüm şaraplarımızı tattı. Çok beğendiğini de bize ifade etti. Şaraplarımızın Mr. Moeix tarafından beğenilmesi, bizim için önemli, Türkiye için de gurur verici."
DERDİM PARA DEĞİL: Soley, "Mr. Moeix’le görüşmenizde Bozcaada’da birlikte şarap üretmek, size ortak olunması gibi konular gündeme geldi mi?" sorumuzu şöyle yanıtladı: "Benim yabancı ortak almak, Corvus’u satmak gibi bir niyetim yok. Dolayısıyla bu konu hiç gündeme gelmedi. Benim zaten Corvus için yola çıkarken para kazanmak, şöhret olmak gibi bir amacım yoktu. Asıl mesleğim mimarlıkta gerektiği kadar yol almıştım. Amacım, Bozcaada’nın tarihini 2000-3000 yıl geriye götürmek. Adanın şarap özelliğini yeniden canlandırmak."
TRAKTÖRCÜNÜN GÖLGELİĞİ: Reşit Soley, Edouard Moueix’le sohbetinde, ABD’deki Napa Vadisi’nde bulunan fabrikalarının mimarisini de konuştuklarını kaydederek, şunları anlattı. "Benim orada en çok dikkatimi çeken noktalardan biri, üreticilerin traktörleriyle üzümleri getirip, boşalttıkları bölümdü. Üzümler traktörden boşaltılırken, orada beklenirken, sürücü için çok ilginç bir mimariyle gölgelik yapılmış. Kendisine bu izlenimimi aktarınca, fabrikanın mimarlarına bu yorumumu aktaracağını söyledi."
9 milyon dolar harcadı şarabına ’karga’ dediBAŞARILI bir mimarken Bozcaada’da aldığı evi yıllarca "kaçış noktası" olarak gören Reşit Soley, 2002 yılı ağustos ayı sonlarında, "Adanın 2000-3000 yıllık şarap tarihini geri getirmeliyim" kararı aldı. Önce 20 dönümlük bir bağla işe girişmeyi düşündü, sonra alan 200 dönüme çıktı. Tekel’in konyak ürettiği fabrikayı 2004’te ihaleyle 600 bin dolara aldı. Soley, bu adımı, "Sanki bu işte bir takdiri ilahi vardı. Önce bağlarım, ardından da hurda ama ülke çapında bir fabrikam olmuştu. İtalya ve Fransa’dan ekipmanlar getirttim 20 yıllık tesisi kısa sürede dünyanın ileri teknolojileriyle donatılmış çağdaş bir şaraphane haline getirdim" diye anlattı. Şimdi 300 dönüm bağda üzüm yetiştiren Soley, Bozcaada’da bu iş için 9 milyon dolar yatırım yaptı. Şarabın markası için de Latince’de karga ailesinin genel adı olan "Corvus"u seçti.
12 farklı bağımız var, her üzüm Petrus olmazCHATEAU Petrus’un üçüncü kuşak patronu Edouard Moueix, Türkiye’ye daha önceki gelişinde
Galatasaray Üniversitesi’nde konferans vermişti. Moueix, o gezisinde Vatan’a verdiği demeçte, Petrus şaraplarını şöyle anlatmıştı: "Petrus’un üretim miktarı maalesef sınırlı. Her yıl 2 bin 500-2 bin 700 adet 12 şişelik kasa üretim yapılıyor. Petrus, Pomerol bölgesi için aslında büyük bir bağ. Pomerol’da ortalama bağ yüzeyi 4.5 hektar. Petrus’un bağı ise 11.4 hektar. Petrus’a uygun olmayan üzümler ya da şıradan Petrus yapılmaz. İkinci bir Petrus şarabı da söz konusu değildir. 12 tane farklı bağımız var. Bir bağımız da Amerika’da. Orada Dominus Estate adlı şarabı üretiyoruz."
Petrus’u zirveye çıkaran dedem günde 5 şişe içerdiEDOUARD Moueix, Chateu Petrus’u zirveye çıkaran dedesi Jean Pierre Moueix’le ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: "Dedemi 2003 yılında kaybettik. Günde beş şişe şarap içerdi. Hayatının sonuna doğru miktarı 1 şişeye indirmişti. Sayesinde Bordeaux bölgesi gerçek değerini buldu."
Dünyanın en farklı 8’inci bağı seçildiİNGİLİZ The Guardian gazetesi, bir süre önce "farklı bir şarap yolculuğu için dünyadaki en iyi 10 adres"i yayınladı. Gazete 8’inci sırada Reşit Soley’in Bozcaada’daki Corvus bağlarını saydı. Gazete, "Tatilciler Bozcaada’da üretilen şarapların son derece içilebilir olduğunu keşfetmeye başlıyor. Ziyaret edilebilecek bağlardan birisi de Corvus’un bağları olabilir" dedi.